lauantai 17. joulukuuta 2022

Kuinka aika pysäytetään

 

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään

Nappasin tämän kirjan mukaan kirjastosta. Kirjan mainio kansikuva herätti ensimmäiseksi mielenkiintoni ja luettuani takakannen lyhyen esittelyn kirja lähti matkaani.

Kyseessä on täysin fiktiivinen tarina Tom Hazardista. Miehestä, joka kuuluu niihin ihmisiin, joilla on saman muutaation aiheuttama seuraamus, anageria – oireyhtymä, joka aiheuttaa sen, että henkilö  ikääntyy paljon ns. normaaleja kanssaihmisiään hitaammin. Kirjan nykyhetkessä Tom on 439-vuotias.

Kirjailija kuljettaa Tomin tarinaa usealla eri aikakaudella. Tom tapaa eri vuosisadoilla mielenkiintoisia ihmisiä, myöskin muita kaltaisiaan. Yksi tärkeä ohje heille kaikille on: ”Älä koskaan rakastu”. Kuinka vaikeaa tämä on ihmiselle, joka kuitenkin useimmiten luontaisesti kokee tarvetta pariutua ja lisääntyä. Eikä Tomkaan pysty tätä ohjetta noudattamaan.

Kirjassa pohditaan rivien välissä ajan ja ihmiselon käsitteitä, tai tarkemminkin sitä, miten me ihmiset haluaisimme ajan kulkuun vaikuttaa pystymättä siihen.Kuinka jotkut meistä tavoittelevat jollain tapaa ikuista elämää. Tässä tarinassa pitkä elämä on ennemminkin kirous kuin siunaus. 

Mieleen tulee myöskin tämän päivän lääketiede, joka pyrkii parantamaan kaiken ja täten myöskin lisäämään elinvuosiamme. Kuulinpa jostakin, että vanhenemista alettaisiin hoitaa kuin se olisi sairaus eikä luonnollinen osa ihmiseloa. Toivottavasti tähän ei mennä.

Omaan niin sanottuun normilukemistoon (dekkarit, jännärit, kauhu) tämä antoi mielenkiintoista vaihtelua. Aika itsessään on hyvin kiinnostava aihe ja tässä kirjassa siihen oli rakennettu ihan omanlaisensa tulokulma.

Päähenkilö on sympaattinen ja hänen pitkän elämänsä varrella kohtaamiensa henkilöiden joukosta löytyy monta kunkin ajan julkkista.

Ja miten aika sitten pysäytetään. Sekin selviää – mutta jääköön mysteeriksi. Vastaus on kuitenkin ihan päivänselvä ja kaikkien meidän toteutettavissa.


Pidän kirjoista, jotka jättävät jäljen mieleen ja saavat pohtimaan asioita. Olivatpa tarinat tosia tai keksittyjä. Niin kävi tämänkin kirjan kanssa ja jo aiemmin postasin aiheesta: Tämä päivä - tartu hetkeen


Kuva: Erikoiset Asiantuntijat

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!