sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Prototyypin tekoa


Edessä on elämäni ensimmäiset Babyshowerit. Juhlakaluna on odottava äiti, joka on viimeisillään raskaana. 

En ole siis koskaan ollut tällaisissa juhlissa, enkä kuullutkaan ennen kuin omat tyttäret tulivat siihen ikään, että perheenlisäys on ajankohtaista sekä kaveripiirissä että itsellään.

Nimitys Babyshower on vähän harhaanjohtava, koska mitään beibeä ei vielä ole näkyvillä, vaan hän on vielä tukevasti äitinsä mahassa eli kohdussa. 

Amerikkalaisten keksintö on luultavasti kyseessä ja sinänsä kiva idea juhlia ja ilostuttaa tulevaa äitiä. Lähipiirin miesten juttu tämä ei ole, heillä on omat varpajaisensa sitten kun vauva on syntynyt.

Tarjoilut hoidetaan nyyttäriperiaatteella ja keskenään sovitaan, mitä tarjottavaa kukakin tuo ja kuka/ketkä huolehtii koristeluista jne. Juhlan paikka on tietysti sovittu ennakkoon. 

Lupasin tehdä juhlaan gluteenittoman ja laktoosittoman kakun. Noin viikko sitten kyhäsin siitä harjoituskappaleen eli demoversion eli prototyypin. Ainekset ovat samat kuin varsinaisessa kakussa tulee olemaan, mutta demoversio antoi aihetta hioa joitain kohtia vielä lisää ja lopullisen version koristelu tulee olemaan tietenkin runsaampi, mutta periaatteessa samankaltainen. 

Tähän prototyyppiin tein kuuden munan tavallisen kääretorttupohjan, johon käytin gluteenittomia Sunnuntai-jauhoja.

Pohjan jäähdyttyä leikkasin siitä kolme erikokoista pyöreää palaa, jotka sopivat valitsemaani lasikulhoon, joka on pohjastaan hiukan kapeampi kuin yläosastaan. Sanotaanko sitä nyt sitten kartion muotoiseksi. Kulhon pohjan ja reunat vuorasin Elmu-kelmulla. 

Täytteeksi sekoitin purkillisen kuningatarrahkaa (vadelma-mustikka) sekä vaniljatuorejuustoa. Pohjapalat kostutin kauramaidolla, jossa oli hiukan sokeria. Täytteenä käytin lisäksi kuningashilloa ja kotimaisia kuningasmarjoja Prisman pakastealtaasta (mansikka-vadelma-mustikka).

Edellä mainittuja täytteitä ja kerroksia siten vaan kulhoon vuoronperään ja koko komeus jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi. Sitten tein voikreemin, johon käytin 150g voita ja 1,5dl tomusokeria. Vähempikin määrä tätä olisi riittänyt, eli 100g voita ja 1dl tomusokeria. Tällä päällystin kakkulautaselle kumotun kakun. 

Kreemi toimii liimana sokerimassasta ohueksi kaulitulle ”kuorelle”, jonka levitin kakun päälle kaulimen avulla ja päälle ripottelin sihdin avulla tomusokeria. Koristeeksi tulee macarons-leivoksia ja irtokarkkeja, jotka täytyy liimata leivontaliimalla kuoreen, muuten ne kierähtävät kakun päältä alas ensimmäisessä mutkassa. Irtokarkkeina ei pidä käyttää salmiakki- ja lakritsipitoisia karkkeja kuten prototyypissä nähdään. Ne ovat nykyään odottavien äitien kiellettyjen asioiden listalla.

Tässä kuvia valmiista Babyshower-kakusta. Tätä postausta julkaistaessa juhlat ovat jo käynnissä. Tähän juhlakakkuun en kauramaitoa sokeroinut. Liima-aineeksi piti voikreemin tilalle laittaa samaa tuorejuustoa, jota on täytteessä, mutta se unohtui pois. Hyvinhän tuo ”kuori” näyttää pysyvän ilmankin.





Tämä Baby-banderolli lisätään kakkuun vielä juhlapaikalla. Koristelussa voi myös nähdä symboliikkaa, jos haluaa. Siinä on sininen ruusuke keskellä kuvaamassa tulevaa vauvaa ja ympärillä olevat ihmiset macaron-leivoksina ja vaahtokarkkeina, kenenkään roolia sen kummemmin erittelemättä. Lisäksi hopeapalloja vauvantuoksuna ja tomusokeri on vauvaonnen pölyä tai lunta, koska kyseessä on viileämmän vuodenajan lapsi.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 



2 kommenttia:

  1. Veikkaan että amerikoissa tämä on lähtenyt halusta auttaa uutta pienokaista, eikös sinne viedä lahjoiksi lähinnä vaatetta ym vauva-kamaa alkua varten. Niillä kun ei ole yhtä maailman parhaimmista innovaatioista eli äitiyspakkausta.

    VastaaPoista
  2. Erikoiset Asiantuntijat1. marraskuuta 2022 klo 9.30

    Niin se varmasti on. Markkinavoimien vaikutuksesta sekin tapa on saanut uusia muotoja. Ja onhan Suomessakin ollut tapana viedä vastasynnyttäneelle äidille itse tehtyjä leivonnaisia, rotinoita. Ja ehkä muutakin tavaraa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!