tiistai 30. elokuuta 2022

Lisäkäsiä tarvitaan taas


Nymmua (partitiivi nimestä Nymma, joka on kansainvälisempi muoto nimestä Nymmä, joka taas on muunnos sanoista ”Nyt mä”). Tulihan selvitettyä bloggaajanimen alkuperäkin tässä. Samalla tavoin voitte päätellä bloggaajaystäväni Nytten nimen alkuperän. 

Nymmua ei siis huvita enää mikään. Tuli kuppi täyteen (ainakin hetkellisesti) tuota median typeröintiä. Tänään (17.8.) joku kirjoitti sanomalehden kolumnissa hoitajapulasta. ”Alalle saataisiin LISÄÄ KÄSIÄ, jos maahanmuuttoa lisättäisiin ja palkka olisi parempi.”



Onko tämä nyt sitä emotionaalista väkivaltaa, joka on väheksymistä, huomioimattomuutta, ohittamista, solvaamista. Tässä tapauksessa siis väheksymistä. Syyllistynkö nyt itse väkivallantekoon, kun solvaan kolumnistin kirjoitusta? 

Tämäkin (”lisää käsiä”) on niin loppuun kaluttu aihe, etten viitsis edes kirjoittaa. Miten on alunperinkään kenenkään päähän ällähtänyt käyttää tuollaista sanontaa? Eihän pelkillä käsillä mitään tehdä. 

Kyllä joka työssä tarvitaan ihan koko kroppaa. Pää mukaan lukien ja aivot, ammattitaito, empatia, kyky ihmisten kohtaamiseen, paineensietokyky, kusipäiden sietokyky, kyky olla itse paljastamatta mahdollista kusipäisyyttään, hyvä muisti, multitaskaus, yhteistyökyky. Ja mitä näitä nyt on. Toinen toistaan vaativampia ja harvinaisempia ominaisuuksia.

Näitä tarvitaan ihan joka työssä, ei pelkästään naisvaltaisilla hoito- ja opetusaloilla, joista puhuttaessa tähän sanontaan enimmäkseen törmää. 

Tarvitaanko miesvaltaisilla aloilla koskaan lisäkäsiä? Esimerkiksi hallitusammattilaisten töissä tai vaikka kansainvälisen yrityksen johtotehtävissä? Tarvitaanko lisäkäsiä paperitehtaan valvomossa tai metsäkoneen kuljetuskopissa? No siellä riittää varmaan yksikin käsipari. Ei ole tilaa toiselle.

Jumituin nyt tähän kolumniin sivulla kaksi ja koko päivän lehti on vielä lukematta…. 

Pixabay on muuten aika hauska kuvapalvelu. Paitsi että siellä on hyviä kuvia (jos/kun osaa etsiä) se ei enimmäkseen tunnista muun muassa yhdyssanoja. Eikä tietenkään rumia sanoja. Kukapa niitä kuviensa hakusanoiksi valitsisikaan. Kokeilin hakea kuvia sanalla ”kusipää”, niin tuli tällainen. Tuohan on aika symppiksen näköinen, ötökäksikin. 



Ja somessa törmäsin heti seuraavanlaiseen, onko tämäkin sitten meemi. Asia on tietysti hyvä, mutta ne pelkät kädet….



Kuva: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen jamuu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


2 kommenttia:

  1. Mulla meni kuppi nurin kun venäläiset polttaa maakaasua ilmaan 10 miljardilla eurolla per päivä, sulla sanonnasta. Mnjaa-a, saahan sitä vetää hernepellon nokkaan mistä haluaa ja eri päivinä on eri herkkyysasteet.

    Tuli mustan huumorin vastaus tuohon mistä on peräisin. Liittyiskö Belgian kuninkaaseen ja hänen seikkailuihin hänen iki-omassa siirtomaassaa, eli Kongossa. muistaakseni siellä katkottiin käsiä.. .

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio sinulla noista lisäkäsistä. Ei varmaankaan miesvaltaisilla aloilla puhuttaisi tai kirjoitettaisi noin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!