tiistai 19. heinäkuuta 2022

Kun kädet kylmenivät




Kirjoittelin jo aiemmin käsien puutumisista postauksessa Kun kädet hävisivät. Olin jo niin toiveikas, että puutuminen on taakse jäänyttä elämää ja kunnon yöunet palaavat. Valitettavasti näin ei ole käynyt.

Kasvojen puutuminen on loppunut, mutta käsien ei. Se on itseasiassa pahentunut. Homma menee näin: menen nukkumaan ja nukahdan vaikeuksitta luettuani muutaman sivun kirjaa. Tähän asti kaikki hyvin. Mutta joka yö herään kuin nousisin sukelluksista kohti pintaa syöksyen, yhtäkkiä, niinkuin pahasta painajaisesta. Katson kelloa - se on aina noin 2.30 tai niillä main. Kädet ovat täysin puuduksissa ja nyt muutamana yönä aivan kylmät. 

Ensimmäisenä kylmien käsien yönä ravistelin käsiä tuttuun tapaan ja vedin peittoa tiukemmin ympärilleni. Ajattelin vain, että on kylmä, kun kädet olivat ilman peittoa. Valvoskelin jonkun aikaa, nukahdin ja tutuksi tulleeseen tapaan heräsin taas uudestaan pari tuntia nukuttuani noin 05.00 maissa. Kädet puutuneina ja kylminä. Tämä puutuneiden ja kylmien käsien ralli jatkui yö toisensa perään ja tänä aamuna sormet olivat aivan kylmät ja valkoiset. Väri palasi pikkuhiljaa ja sormet tuntuivat jonkin aikaa tosi kuumilta. Myös solisluiden kohdalla on aamuisin jomottavaa kipua. Päiväoireena on sormien ja käsivarsien jatkuva pistely.

Varasin ajan työterveyslääkärille, sain ajan parin päivän päähän. Sattumoisin minulla oli aika fysioterapeutille juuri tälle päivälle. Olin saanut aiemmin OMT-fysioterapeutilta "diagnoosin" TOS-oireyhtymästä, jonka myös lääkäri vahvisti ajatuksella, että hermo joutuu pinteeseen ja puuduttaa kädet. Avuksi fysioterapia ja venyttelyt.

Voit lukea TOS-oireyhtymästä lisää Reumaliiton sivuilta tästä linkistä:

TOS-oireyhtymä

Mutta nyt näyttää siltä, että yöllä pinteeseen joutuvat sekä hermo että verisuoni. Fysioterapeutilta sain uusia venytysohjeita, joita tehdään kuminauhan kanssa. Niitä tehden pitäisi saada lisää tilaa hermoille ja verisuonille sekä lisäksi sain nukkumiseen liittyviä vinkkejä. 

Lähden taas toiveikkaana kokeilemaan ja uneksimaan kunnon yöunista. Fysioterapeutti sanoi, että "nämä on joskus tosi hankalia", mutta yritän hoitaa oman osuuteni parhaani mukaan. 

Ikävä puoli tässä on se, että nukkumiseen, lempilajiini, kohdistuu nyt ikäviä odotuksia ja jopa pelkoa. On nimittäin karmivaa herätä, kun kädet ovat kokonaan puutuneet ja nyt myös kylmenneet.

Onko sinulla kokemuksia TOS-oireyhtymästä? 


Kuva: Pixabay 

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Hyvä, että menit lääkäriin ja sait diagnoosin. En tuunne juuri lainkaan TOS-oireyhtymää, mutta kuulostaa ikävältä, kun vie yöunetkin. Toivon sinulle paranemista ja hyvää viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tämä TOS-oireyhtymä on ns.toiminallinen vaiva, joka siis johtuu jostain muusta vaivasta. Esimerkiksi nyt alkaa näyttää siltä, että minulla johtunee yöbruksismista eli puren hampaita yöllä voimakkaasti yhteen ja vielä niin, että alaleuka on jäykistyneenä eteenpäin. Tämän tilanteen purkaminen on ilmeisesti ihan oma juttunsa. Purentakiskot minulla on käytössä.Hyvää viikonloppua!

      Poista
  2. Varmaan ikävältä tuntuu tuo puutuminen ja erityisesti käsien kylmeneminen. Toivottavasti jumpat auttavat. Minulla on lievää puutumista, jos esim. makaan sohvalla ja kuuntelen äänikirjaa, niin on vaikea löytää käsille sellaista asentoa etteivät puutuisi. Mutta yöllä ei isompaa puutumista ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Toivon todella, että tämä puutuminen loppuisi pian. Välillä olen aamulla niin uupunut, että on työ ja tuska saada itsensä ylös sängystä.
      Ilmeisesti tähän liittyy purentaongelmat.

      Poista
  3. Tämä on valitettavasti tuttu vaiva. Voi sitä kauhua kun herää yöllä siihen että kädet ovat puutuneet, se on ihan verrattavissa unihalvaukseen. Toivon että saat tänä päivänä nukuttua paremmin ja fyssarin antamista venyttelyistä on apua! Fysioterapia on kyllä tehokasta, se vaatii vain hieman omistautumista.
    https://www.urjalanfysioterapia.fi/palvelut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tilanteeni on edelleen samankaltainen, mutta mukaan mahtuu jo parempiakin öitä. Fysioterapiasta on ollut apua, sekä omista harjoitteista ja venyttelyistä!

      Poista

Kiitos kommentistasi!