keskiviikko 16. huhtikuuta 2025

Kieli oppi asiaa



Suomen kieli äidinkielenä on koulun tärkein oppiaine. Moni viesti muuttuu aivan toiseksi, kun ei edes yhdyssanoja osata.

Eräskin entinen ja nykyinen poliitikko, joka tietääkseni on myös korkeakoulutettu henkilö, kirjoittaa erään lehden yleisönosastolla näin: kaupunkia X ”niin kaupunginhallitus kuin sivistyslautakunta tasolla on viimeiset kahdeksan vuotta johtanut sosiaalidemokraatit”.

Yksikin yhdyssana- tai muu kielioppivirhe vievät pohjan pois koko viestin uskottavuudesta. 

Saman ”tasoinen” viestijä on omassa työyhteisössäni eräs ns. ylemmän tason henkilö, jonka PowerPoint -esityksissä vilisee yhdyssanavirheitä. 

Toinen samantyyppinen asia on se, kun asiallisessa tekstissä tai puheessa viljellään ”nuorisolaista” tyyliä jättää passiivimuodossa olevasta verbistä viimeinen n-kirjain pois. ”Mennää” ja ”tullaa”. Tällä tavalla puhui mm. puolustusministerimme eräässä televisiohaastattelussa. AAARRRGGHH!!!!

En itsekään varmasti ole täysin virheetön tässäkään asiassa, mutta enpä kuulukaan siihen kansanosaan, jonka työnä on kirjoittaa ja/tai puhua painavaa asiatekstiä julkisesti. 

Tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

Kuva: YLE.fi

2 kommenttia:

  1. On erikoista, ettei kielikorva kuule, milloin sanapari lausutaan yhteen esim. "koulukirja", eihän kukaan sano "koulu kirja". Jos näin yksinkertaisissa on virheitä, niin silloin varmaan pitemmät sana yhdistelmät ovat aivan ylivoimaisia (yli voimaisia :D).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!