lauantai 16. heinäkuuta 2022

Auringonvalo takaisin arvoonsa


Auringonvaloa on käytetty sairauksien parantamiseen viime vuosisadan alkupuolella. Sillä on hoidettu riisitautia ja ihosairauksia ja käytetty infektiosairauksien hoitoon. Jopa sairaaloita rakennettaessa otettiin huomioon auringonvalon maksimointi.

Kun antibiootit keksittiin ja riisitautiin opittiin antamaan D-vitamiinia, alkoi kiinnostus auringonvaloon hiipua. Kun 1950-luvulla havaittiin ultraviolettisäteilyn ja melanooman yhteys, alettiin auringonvaloa pitämään vahingollisena.

Aika pitkään silti vielä ainakin psoriasikseen katsottiin auringonvalon auttavan. Joskus vuosikymmeniä sitten psoriasista sairastavat saivat ainakin osittain Kelan kustantaman matkan auringonvaloon vuoden pimeimpänä aikana. 



Viime vuosina on alettu puhua uudelleen auringonvalon myönteisistä vaikutuksista ihmisen terveyteen. Auringon terveyshyötyjä tutkittaessa esiin nousee ensimmäisenä D-vitamiini. Ihmisen iho tuottaa tunnetusti auringonvalossa D-vitamiinia, jolla on vaikutuksia moniin sairauksiin.

D-vitamiinia saavat ovat paremmassa suojassa sydänsairauksilta. D-vitamiini myös alentaa kolesterolia. Onkin havaittu, että kolesteroliongelmia ei ole runsaan auringonvalon maissa. 



Vuonna 1996 eräässä brittitutkimuksessa havaittiin, että liikkuminen ulkona kesällä vähensi ihmisten kolesterolia, mutta ei talvella. Tämä voi selittää sen, miksi ranskalaiset voivat syödä kermaa, lihaa ja rasvaisia juustoja ilman, että kolesterolit ovat pilvissä niin kuin suomalaisilla.

Toinen mekanismi, joka voi vähentää sydänsairauksia auringonvalon avulla, on ihmisen iholla auringonvalon vaikutuksesta syntyvä typpidioksidi. Kun se siirtyy verenkiertoon, se rentouttaa verisuonia ja alentaa verenpainetta ja näin pienentää sydänsairauksien riskiä. 

Myös MS-taudin esiintyvyyteen auringonvalolla on vaikutusta. On todettu, että päiväntasaajan seudulla on MS-tautia vähän, mutta se yleistyy pohjoisemmaksi mentäessä. 



Auringonvalo voi vaikuttaa terveyteemme jo ennen syntymää. Asiaa on tutkittu Kansasin yliopistossa ja löydetty, että jos odottava äiti saa raskauden toisella kolmanneksella riittävästi auringonvaloa, lapsen astmariski pienenee.

Ja vielä ykköstyypin diabetes on sairaus, jossa on nähtävissä vuodenaikaisvaihtelua. Diagnoosit ovat selvästi yleisempiä talvella kuin muina vuodenaikoina.

Puhumattakaan sitten auringonvalon vaikutuksista mielialaan. Se on tuttua jokaiselle Suomen pimeässä talvessa ja valoisassa kesässä eläneelle. Tel-Avivin yliopiston tutkijat olivat tutkineet asiaa hiirillä. Hiirten iholle annettiin ultraviolettisäteilyä ja sillä oli heti vaikutuksia hiirten hormonitoimintaan. Niiden seksuaalinen halukkuus kasvoi ja naaraiden munasarjat alkoivat pullistua. 



Samaa asiaa on tutkittu myös ihmisillä ja saatu samansuuntaisia havaintoja. Ihmisen ihon altistuminen ultraviolettisäteilylle saa tämän aikaan kuten hiirilläkin. Ei siis niinkään lisääntynyt valon määrä.

Liiallinen auringonotto on silti edelleen vaarallista. Ihotyypistä ja ultraviolettisäteilyn voimakkuudesta riippuu, kuinka kauan auringossa voi viettää aikaa ihon palamatta. Melanoomassa, okasolusyövässä ja tyvisolusyövässä merkittävin riski tulee auringossa oleilusta. 



Auringon ultraviolettisäteily lisää myös harmaakaihin ja silmänpohjan rappeuman riskiä, joten aurinkolasien käyttäminen on viisasta. Silmät kuitenkin tarvitsevat jonkin verran päivänpaistetta. Nuorten likinäköisyys on lisääntynyt Etelä- ja Itä-Aasiassa, jossa ankaran koulujärjestelmän vuoksi lapsilla ei ole riittävästi aikaa viettää ulkoilmassa. Auringonvalo saa aikaan dopamiinin erittymisen verkkokalvolta, mikä hidastaa likinäköisyyden kehittymistä.



Kuvat: Pixabay

Lähde: Tiede-lehti nro 8/2022, Jani Kaaron artikkeli

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.



2 kommenttia:

  1. Kiitos noista tiedoista.
    Sattui tääkin teidän postaus sopivasti, olin just muutama päivä sitten ostanut apteeksista 2 sanasol pulloa, eli aurinkoa pullossa, siinä on sitä a ja d vitamiiniä, tykkään silti ottaa aurinkoa, tuskin sitä liikaa vitamiineja saa, kun elimistö poistaa kuitenkin, sitten minulla on iso pullo väsymykseen ja uupumukseen nestemäistä rautaa, vaikka nukun hyvin liki aamu 9 asti, niin on silti väsynyt, en kyllä totuta itseäni päiväunille,
    tulee kyllä valvottua myöhään, kun lueskelen.
    Minulla tuota silmäpohjarappeutumaa onkin, mikä johtuu 2-tyypin diabeteksestä, on pakko pitää aurinkolasit aina ulkona.
    Ilman Aurinkoa kaikki olisi kuollutta luonnossa, huomaan kun mulla on noita viherkasveja, niin ne kääntyy Aurinkoa kohti, kun käännän niitä, niin kohta taas terälehdet ovat Aurinkoa kohti.
    haluan sanoa tämän unen jonka joku aika sitten näin: unessa Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, katsoin Raamatusta mitä tuo aurinko uni mulle sieltä sanoisi, niin ei tarvinnut kauan etsiäkkään,
    se oli tämä Raamatun kohta,
    "mutta ne jotka häntä rakastavat, ovat niinkuin Aurinko, kun se nousee voimassansa", se oli jälleen uusi vahvistus siitä ketä minä rakastan ja kuka on luonut Auringon, ja kaikki taivaankappaleet.
    Suurin osa ihmisistä tykkää Auringosta, se on valtava energian lähde ihmiskunnalle, ja kun laitetaan näitä Aurinko paneleitakin nyk.
    Monia vuosia on ollut näitä tukalan helteitä, joista ihmiset, ehkä vanhemmat enempi ovat tuskastuneet, mutta eipä kaikki ihmiset tiedä sitä mitä aikaa elämme, tämä on Raamatun ennustus ilmestyskirjasta:"
    "neljäs enkeli vuodatti maljansa Aurinkoon, ja sille annettiin valta paahtaa ihmisiä tulella"
    seuraa kysymys miksi? mutta en käy sitä selostamaan.Pitkä tästäkin tuli.

    VastaaPoista
  2. Vastapainona talven läpikäyminen nostattaa psyyken kestävyyttä. Siis niillä joiden psyyke ei valon uupelon takia pärähdä;) Olen aina kääntänyt negatiivisten asioiden tuoman haitan jollain ajatuskululla, ei häiritse niin paljoa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!