tiistai 12. huhtikuuta 2022

Pitäisikö Nato-hakemuksesta järjestää kansanäänestys?


Kysymys on kaksipiippuinen. Tällainen militaristinen vertauskuva sopii tähän hyvin. Aivan aluksi kerron oman mielipiteeni: ei pitäisi. 

Sitä varten me olemme valinneet eduskuntaan päättäjät demokraattisilla vaaleilla, että he tekevät päätökset ja heillä tulee olla ”isossa kuvassa”  tiedossaan, mitä äänestäjät asiasta ajattelevat.



Me olemme myös valinneet suoralla kansanvaalilla tasavallan presidentin, jolla on puolustusvoimien ylipäällikkönä ja ulkopolitiikan johtajana painava sanansa tässä asiassa.  

Lisäksi edellä mainitun porukan käytettävissä on lukuisa joukko eri asiantuntijoita, joilla on tietoa ja kokemusta asioista, jotka vaikuttavat siihen, mikä ratkaisu asiassa pitäisi tehdä. 



Kansalla ei ole edellä mainittua tietoa. Kansa äänestäisi enemmänkin tunteella ja pelolla suuntaan tai toiseen. Ja kansan tuntemuksiin voidaan vaikuttaa hybridivaikuttamisella, jota on jo nyt yritetty ja jota media vielä tahallaan tai tahattomasti lisää ja vääristää. Jos kansanäänestyksen tulos olisi kielteinen, liittymispäätöksen tekeminen päättävissä elimissä muuttuisi vaikeammaksi ja alkaisi juupas-eipäs -väittely. 

Kaikkia asiaan vaikuttavia yksityiskohtia asiantuntijat eivät varmasti edes sano ääneen turvallisuussyistä. Kieli täytyy pitää keskellä suuta, koska kaikkialla on vakoojia, jotka raportoivat havainnoistaan eteenpäin. Vaikka tiedottamisen pitäisikin olla avointa, ei kaikkea pidä toitottaa koko maailmalle. Pitää muuten paikkansa monessa muussakin asiassa. Hyväksyn sen.

Ulkoministeriön nettisivuihin kohdistui palvelunestohyökkäys Ukrainan presidentin Suomen eduskunnalle kohdistetun puheen aikana. Sen sijaan Puolustusministeriö sulki nettisivunsa itse. Puolustusministeriöön ei siis kohdistunut palvelunestohyökkäystä.

 


Nordeaan ilmeisesti kohdistui sellainen muutama viikko sitten, mutta perjantaisessa ”tilien katoamisessa” ei ollut kyse palvelunestohyökkäyksestä, vaan teknisestä häiriöstä, mikä johtui pankin omista tekeillä olevista muutoksista omiin järjestelmiinsä. Se on aikaisemminkin aiheuttanut vastaavanlaisia ohimeneviä häiriöitä, eikä niistä ole mediassa kohkattu sen enempää. 

Kansanäänestyksen järjestäminen veisi turhaan aikaa ja antaisi hybridivaikuttajille lisää tilaisuuksia aiheuttaa maassa hämmennystä ja pelkoa. Se viivästyttäisi asian valmistelua ajoissa ennen kesäkuista Naton Madridin huippukokousta. 

Kuvat: Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 



8 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä ja samoilla perusteilla. Katso brexitiä, ketuiks menikin kansa päätti, ja nyt yli puolet valitsisi toisin, plääh...
    Kansa ei tiedä vaikka veikko kuinka väittää, ei tällaisissa asioissa joissa tunnereaktio on hätäinen ja väärä. Itse en osaa päättää, onko hyvä tai huono, kovin monimutkainen kysymys, niin kuin aina turpo-ratkaisut.

    Ne 200 saa palkkansa siitä että ne tekee tällaisia päätöksiä, sitä varten ne siellä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Saas nähdä, minkälaista vaikuttamista se veli venäläinen yrittää tehdä.

      Poista
  3. Jännä että Norjakin kuuluu natoon, mutta Ukraina ei, venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mutta jos Ukraina olisi kuulunut natoon, olisi venäjä silti hyökännyt Ukrainaan, sama se saattaisi olla suomenkin kohdalla,
    ainakin viime aikoina ovat härnänneet suomen rajoja,
    ja suomikin on joskus kuulunut venäjän vallan alle, niinkuin Ukrainakin.
    On olemassa taulu v. 1899 "jossa venäjän kaksipäinen kotka ahdistaa suomi- neitoa, yrittäessään riistää tältä lakikirjan."
    Mitä olen lukenut netistä, on suomikin kokenut aika kovia aikoja,
    eikös sitä sanota niin että "historia toistaa itseään."
    Miksi jokainen maa ei saa elää omaa elämää rauhassa.

    Vähän sivuan aiheesta.

    ((Se on se ihmisen pahuus, aina ollut siitä lähtien kun aatami ja eeva rikkoi hiljaisuuden paratiisissa, ja tulivat tietämään hyvän ja pahan,
    eikä kauankaan kun eevan pojista toinen tappoi veljensä, niinkuin olenkin aikaisemmin kirjoittanut, pahuus oli niin suuri maanpäällä että Jumala päätti hävittää ihmiset, paitsi ne 8 jotka uskoivat Jumalaan, mitä ennen on ollut, sitä nytkin on.
    Raamattu lupaa että jos kansakunnat kääntyy Jumalan puoleen, niin Jumala pelastaa sen kansan tuholta, niin on kuitenkin menty ihan toiseen suuntaan, kun jo käräjillekkin joutuu Raamatun lukemisesta,
    saaimme nähdä sen että Jumala oli sanansa takana, sillä ei hän omiaan ole tarkoittanut tappioita kärsimään.))

    VastaaPoista
  4. Ihmetellä voi että miksi nyt vasta ollaan hakemassa nato jäsenyyttä,
    miksi sitä ei haettu vaikka 50 vuotta sitten ??
    puhutaan mitä se maksaa suomelle, no mitä maksaa ihmishenki, sitä ei voi rahalla mitata.
    Jonkinlaista sodan käyntiä on nyt suomessakin hoitajien turhista lakoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki nämä vuodet on pyritty olemaan ärsyttämättä suurta karhua. Eli suomettuminen on jatkunut näihin päiviin asti. Jospa se nyt loppuisi.

      Poista
  5. Nyt tässä sanottiin uutisissa että kansanäänestystä natoon ei tule,
    nyt pitäisi sitten eduskunta/hallitus, ja Niinistö tarkkaan harkita liitytäänkö vai ei,ennenkuin pistää nimensä paperiin, viisautta heille vaikeassa päätöksessä, sillä venäjän uhkailut pitää ottaa vakavasti, pahuudessa kun voi mennä yhä pidemmälle, se voi saavuttaa sellaiset mitta suhteet ettei millään ole enää väliä.
    Itselleni on nyt selkiintynyt se että en kannata liittymistä, koska minun turvani on ikiaikojen Jumala, en turvautuisi ihmiseen, koska olemme vajavaisia, saatetaan hädän ja pelon vallassa tehdä huonokin päätös,
    kun Jumala tämänkin asian tietää,
    mutta kukaan ei häneltä kysy mitä tehdään.
    ok.Rauhallista pääsiäistä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!