Mökkitie on jäinen, niinkuin usein keväisin, kun päivällä aurinko sulattaa ja öinen pakkanen jäädyttää. Hankikantoa ei ole kuin paikoitellen, eli juuri sillä lailla ärsyttävästi, että hanki on kantavinaan ja kun alat edetä rennosti, seuraava askel humpsauttaa jalan nivusia myöten lumeen.
Vaan lenkille on päästävä, edes pienelle. Punaiselta Tuvalta lähtee mökkitie alamäkeen - tietysti. Uko etenee jäätä pitkin ja minä tulen mäen osuuden tienvierustan hangella. En uskalla yhtään kulkea alamäkeä jäätä pitkin.
Pääsemme tasaiselle ja edessä on pelkkää jäätä. Uko etenee hienosti, kuin hiihtäen.
- Tule näin, hän kannustaa tekemään samoin.
- En pysty, sanon ja etenen hiipien, hyvin pienin liikkein. Uko nauraa sisäänpäin. Naurun ääntä ei kuulu, mutta silmänurkissa säkenöi.
Etenemme, olemmehan näin päättäneet tehdä. Periksi ei anneta, ainakaan ihan heti.
- Ihmettelen, miten jään alta paljastunut maa on ihan pehmeää, mutta jää on ihan kovaa, sanon ääneen. Pakkastakin on, ainakin -3 astetta.
- Se on sitä maalämpöä, Uko virnuilee.
Aina en tiedä onko hän tosissaan vai pelleileekö. Silloin on viisautta vaihtaa puheenaihetta.
- Tulisipa hankikanto, toivon ääneen.
- Eli hankiainen, lausuu Uko karjalaisten sukujuuriensa velvoittamana.
Meillä lapsuudenkodissa isä hämäläisenä puhui hankikannosta ja äiti hankikantosista.
- Jännä juttu, että lumeen ja talvikeleihin liittyviä sanoja on niin paljon, tuumailen.
- Ihmekö se, kun lunta on maassa melkein puolet vuodesta - tai ainakin oli ennen vanhaan, Uko alkaa ja jatkaa: - Kuuntele nyt meitä, ollaanko vanhoja, kun puhutaan, että ennen vanhaan.
Lumisanoja on kyllä paljon. Lumi voi olla pakkas-, suoja, puuteri-, nuoska- tai vitilunta. Lunta voi tuiskuttaa, pyryttää, vihmoa. Lumi voi kinostua tai nietostua. Lumi voi sataa alas hiutaleina, kiteinä tai märkinä rätteinä. On tykkylunta ja sohjoa, loskaa ja hyhmää ja ikkunalaseissa kuurankukkaa.
- Muistatkos brittihuumorisarjan Lunta tupaan? kysyn Ukolta lumiteemassa pysyen.
Muistaa hän ja toteaa, että se oli aikanaan hirveän hyvä eikä sitä enää kannata haeskella ja katsoa, koska se menettää heti kultaisen kuorensa ja hohtonsa.
Mutta minäpä tietysti hain ohjelmaa Youtubesta ja löysin tällaisen pätkän. Toimii se ohjelman huumori edelleenkin! Uko oli väärässä 😄
Lunta tupaan tarkoittaa suunnilleen samaa kuin se, että saa kylmää vettä niskaansa tai ottaa turpiinsa, takkiinsa tai selkäänsä.
Muita Mökkitiellä käytyjä keskusteluja löydät blogista hakusanalla "Mökkitiellä".
Kuva: Erikoiset Asiantuntijat
Video: YouTube
Inuiiteilla lienee yli 50 sanaa lumelle, Alaskassa kun lienee lumi maassa vielä pidempään. Lunta tupaan ja muut brittikomediat, aina on pudonneet tänne, olen aavistuksen verran aglofiili muutenkin.
VastaaPoistaMonty Pythonista alkaen!!
Kiitos kommentistasi!
PoistaMuistan kuulleeni tämän saman tiedon inuiittien lumisanavarastosta. Heillä sitä lumista ja jäistä aikaa tosiaan riittää.
Brittikomediat ja -jännärit ovat lempiohjelmiani, samoin kuin Neil Hardwickin käsikirjoittamat suomalaissarjat, kuten Sisko ja sen veli -sarja, jonka juuri äskettäin katsoin Yle Areenasta.
Ihanan rattoisaa keskustelua teillä. Sinulla on varmaankin hyvä kumppanuus ja liitto.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi!
PoistaJuu, tänäänkin meillä oli hyvät huumorikeskustelut. En taas yhtäkkiä muista, mistä tällä kertaa puhuttiin, mutta hauskaa oli. Joskus jutellaan tietysti vakaviakin.
Samankaltainen huumorintaju auttaa moneen, se on huomattu. Mustaakin huumoria viljellään.
En voi moittia omaa parisuhdettani, vaikka onhan siinä omat ylämäkensäkin ollut.
Runoja jonmpikumpi kirjoittaa?
VastaaPoistahttps://sushuokailee.blogspot.com/2022/03/runotorstai-hassu.html
Kiitos kommentistasi!
PoistaRunoja tulee välillä molemmilta, yleensä yllättäen ja pyytämättä.
Luovan kirjoittamisen kurssilla kirjoittelimme enemmänkin runoja - niitä tuli usein kotitehtäväksi.
Mitenkäs tämä runotorstai toimii?
Torstaina viimeistää tulee blogiini postaus jossa sanat, viiko aikaa tehdä ja linkittää teoksensa sen runotorstain postaukseen. Olen alkanut ilmoittaa sanan, aiheen tai niin kuin nyt, sanat aiemmin, jonkun su - ti-postuksen otsikossa. 7.4. torstain sanat ilmaantuu huomisen postauksen otsikossa mutta ssat etukäteen eli Suloinen, suloisuus, sulo. Juuri noita sanoja ei tarvitse käyttää vaan ne ovat aiheenomaisia eli kunhan runo käsittelee, sivuaa jotenkin sanoja, sanaa, aihetta.
PoistaOliko sekava? Ei kai, selvän saa;)
No nii, ei kai tässä voi kun onnistua, jos ei ole niin justiinsa. Katsotaan, mitä suloista syntyy 🥰
Poista