lauantai 23. huhtikuuta 2022

Ketju

 

Adrian McKinty: Ketju

Mihin kaikkeen olisit valmis pelastaaksesi lapsesi? Mitä muuta tähän voisi vastata kuin, että mihin tahansa. Sellainen on vanhemman suojeluvaisto. Tälle lähtökohdalle perustuu Adrian McKintyn kirjoittama psykologinen trilleri Ketju, joka on yhtä aikaa kauhea ja kauhean hyvä. Sopii siis luettavaksi piinaavan jännityksen ystäville.

Tarina imaisi mukaansa heti ensimmäisten sivujen myötä ja piti tiukasti otteessaan loppuun asti. Itse asiassa niinkin hyvin, että kun normaalisti nukahdan illalla kirjaa lukiessani noin vartissa, saatoin lukea tätä kirjaa yli tunninkin. Tarinassa oli omanlaistaan porautumista ihmismieleen. Kuinka melkein kuka tahansa voi pystyä äärimmäisiin tekoihin tietynlaisissa tilanteissa, kun vaihtoehtoina ovat huono ja vielä huonompi.

Teksti on sujuvaa ja vähäeleistä. Turhaa kuvailua ei ole, kirjan kiihkeä tempo perustuu tapahtumiin. Ihmismielen taistelu hyvän ja pahan välillä on kuvattu tarkkanäköisesti. Samanlaista päänsisäistä puntarointia kävisi luultavasti jokainen ihminen kirjan kuvaamissa tilanteissa.

Harvoin pystyn päättelemään tai arvaamaan tarinan syyllistä, vaikka se tarjoiltaisiin ihan nenän eteen. Tässä kävi niin, että pääsin jyvälle ennen loppuhuipennusta eikä se haitannut yhtään. Päinvastoin. Oli kerrankin mielenkiintoista seurata tapahtumien kehittymistä "sillä silmällä".

Muistatteko muuten ketjukirjeet, joita ei koskaan saanut katkaista tai muuten...Ne saavat ihan uuden merkityksen kirjan myötä.



Adrian McKinty on syntyjään pohjoisirlantilainen. Hän on opiskellut Oxfordin yliopistossa filosofiaa. Nykyisin hän asuu Yhdysvalloissa. Ketju (The Chain) on ensimmäinen McKintyn suomennettu teos. Alkuperäinen englanninkielinen teos julkaistiin vuonna 2019 ja Antti Saarilahden suomentamana ja Otavan kustantamana vuonna 2020. McKinty on kirjoittanut lukuisia dekkareita ja trillereitä, joita on käännetty yli 20 kielelle ja hän on voittanut useita kirjallisuuspalkintoja.


Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!