perjantai 12. marraskuuta 2021

Kuuleeko älykello, taivas, tähtivyö?


Käytössäni on Apple Watch 6 -älykello, jonka ostin pari vuotta sitten ja se on kytköksissä Iphone 11 -puhelimeeni. Kellossa on lukematon määrä vaikka minkälaisia toimintoja, joista osa on käytössä ja hyödyllisiä ja osa on sitten vähemmän hyödyllisiä.

Eniten tulee varmaankin hyödynnettyä aktiivisuusmittaria, joka laskee, kuinka monena vuorokauden tuntina olen käyttänyt vähintään minuutin aikaa seisomiseen. Tämä lienee tarkoitettu istumatyön tekijälle. Kello huomauttaa aina kymmentä vaille tasatunnein, että nyt olisi taas aika seisoa. Tosin sitä pystyy huijaamaan siten, että heiluttaa kellokättä voimakkaasti ylös ja alas, jolloin kello luulee, että olen lähtenyt kävelemään. Mutta ei minulla ole tarvetta sitä huijata. Tavoitteena on seisoa vuorokauden 12 tunnin aikana ja aina se tavoite ei tule täyteen, jos ei siihen erityisesti panosta ja kiinnitä huomiota. Toisinaan, jos on muuten touhukas päivä, kuten äskeinen muuttopäivä, jossa olin muuttosiivoojana, seisotut tunnit tulevat täyteen helposti. 

Sama mittari mittaa myös päivittäistä treeniä. Puoli tuntia pitää tehdä mitä tahansa treeniä, joka täyttää ilmeisesti jonkun kriteerin sydämen sykkeen suhteen, jotta se laskee sen treeniksi. Lisäksi tulee vielä arkiliikunta, johon kello kelpuuttaa esimerkiksi koiran kanssa ulkoilemisen tai kevyet pihatyöt tai siivoushommat, kunhan on jalkeilla ja tekee jotain.

Kello mittaa haluttaessa myös veren happipitoisuuden ja EKG:n, en tiedä miten merkityksellisiä ja "tieteellisiä" tämmöiset mittaukset ovat. Terveysosastolla on myös aerobisen kunnon mittaus, joka perustunee sydämen lyöntitiheyteen. 

Kelloon voi lisätä melkein kaikki samat apit kuin puhelimessakin on ja käyttää niitä etänä. Puhelimen vaan täytyy olla suhteellisen lähellä. Jos puhelin on toisessa huoneessa ja sattuu soimaan, siihen voi vastata nostamatta persaustaan tuolista, vaan voi puhua kellon kautta. Tätä ominaisuutta en ollut huomannut hyödyntää, ennen kuin otin opiksi anoppikollegalta, joka vastasi puhelimeen kahvipöydässä älykellonsa kautta. Hänellä on samanlainen laite. Kellossa on myös radiopuhelin, jota voi käyttää kahden tai useamman samanlaisen laitteen omistavan henkilön kanssa. 

Kelloon voi valita vaikka minkälaisia erilaisia kellotauluja ja "kustomoida" niitä oman näköisikseen. Kellotauluja voi luoda kymmeniä erilaisia. Minulla on muun muassa kellotaulu, jossa on näkyvissä kellonajan ja päivämäärän lisäksi vallitseva säätila sekä joukko parhaita valokuvia läheisimmistä ihmisistäni ja Haukkulista. Ulkona olevan lämpötilan voi siis katsoa kellosta. Uskon, että se hakee sen lähimmältä säähavaintoasemalta, joka on noin kahden kilometrin päässä.

Toinen kiva kellotaulu on virtuaalinen maapallo avaruudesta kuvattuna, jossa näkyy pisteenä oma olinpaikkani. Siinä näkyy, miten lähellä kulkee pimeyden tai päivänvalon raja. Kellon avulla voi myös maksaa ostokset kaupassa lähimaksun tapaisesti, mutta silloin lähimaksun euromääräraja 50 euroa ei ole rajoittamassa maksamista. Sitäkin olen kokeillut, mutta jotenkin pidän vielä kuitenkin enemmän kortilla maksamisesta.

Kellon saa myös vahtimaan käsienpesua siten, että se huomauttaa, kun olen pessyt käsiäni tarpeeksi kauan eli sen 20 sekunnin ajan. Tämän ominaisuuden olen kytkenyt pois päältä. Se tuntui vähän liikaa ihan konkreettisesti tulevan ”iholle”. Myös tekstiviestejä ja päivän uutisia voi lukea suoraan kellosta sekä asettaa sen näyttämään kellonaikoja ulkomailta ympäri maailmaa. Se onkin omissa töissä kätevä ominaisuus, kun toisinaan joudun soittamaan ympäri maailmaa. Ei tarvitse erikseen miettiä ja etsiä netistä, että paljonkohan kello mahtaa nyt olla vaikka Singaporessa tai San Fransiscossa. Tänäänkin soitin yhdeksän aikaan aamulla Singaporeen, jossa kello näkyi olevan 15 sikäläistä aikaa. 

Unen laadun mittaamiseen laitetta voi myös käyttää, mutta en ole kertaakaan käyttänyt, koska sen akku kuluu aika nopeasti ja yleensä laitan sen latautumaan yön ajaksi. Laite mittaa myös ympäröivää melutasoa ja huomauttaa, jos olen ollut liian pitkään kuuloa vahingoittavassa melutasossa. Tämä tulee äkkiä täyteen liikenteen seassa tai vaikka blenderiä käyttäessä.

Ynnä paljon muuta, mihin kaikkeen en ole edes jaksanut perehtyä. 

Yhtenä iltana älykello osoittautui sosiaaliseksi tyypiksi. Toisen tyttäremme appivanhemmat olivat piipahtamassa iltakahvilla ja kahvipöydässä keskustelimme kahvin vaikutuksista yöuniin. Tyttären appi totesi jotenkin tähän tyyliin: "Lääkärit suosittelevat, että kahvia ei pitäisi juoda enää klo 14 jälkeen." Tähän älykello ranteessani loihe lausumahan, että: "Juurikin näin." Naisääni kirkkaalla ja selvällä äänellä pamautti tämän. Ikinä ei ole tapahtunut tällaista. 

Jälkipolvi arveli, että Siri oli ilmeisesti mennyt vahingossa päälle. Se tarkoittaa laitteen ohjausta puheäänellä. Mutta en silti olisi tarvinnut kannanottoa älykellolta keskusteluumme. Tuo tapaus osoitti, että Sirillä on omia mielipiteitä. Vai kuka se oli? 😳🤣

Nyt jäi vähän sellainen olo, että mitähän sitä oikein uskaltaa enää ääneen puhua vai uskaltaako mitään. Onhan tapahtunut sitäkin, että ollaan keskusteltu vaikka jostain remonttiasioista ja kohta alkaa pukkaamaan facebookiin RTV:n maalimainoksia. Tai ollaan puhuttu autoista, niin kuinka ollakaan, autoliikkeiden mainoksia alkaa näkymään facessa. 

Me olemme esineitten internetissä ihan yllättäen ja pyytämättä ihan vaan pelkän älykellon avulla. Ja kahvipöytäkeskustelut äänitetään ties minne. Politikointia kannattanee välttää, muuten käy vielä niin, että ennen seuraavia vaaleja joku puolue pyytää ehdokkaaksi.  🙈

Täytyisikin tehdä testi. Voisi alkaa piruuttaan ääneen suunnittelemaan jotain rötöskeikkaa ja katsoa, kuinka äkkiä poliisi on oven takana…

Kuva: elisa.fi

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
3 kommenttia:

 1. Onpas rivakka kello kaikkine ominaisuuksineen. Oli huvittava lukea, että älykellosi sanoi "juurikin näin" kahvipöytäkeskustelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se oli kyllä hauska ja toisaalta hämmentävä kokemus. Tänään pelasimme nuorison kanssa Smart10-peliä ja taas älykello osallistui siihenkin. Sanoi jotain, että "löysin neitistä tällaisia". Eivät ne hänen löytönsä kyllä antaneet vastausta esillä olleeseen kysymykseen.

   Poista
  2. Korjaus edelliseen: "löysin NETISTÄ tällaisia"

   Poista

Kiitos kommentistasi!