torstai 11. marraskuuta 2021

Kolmen konstin kotihortonomi


Minulla oli vielä jokin aika sitten kaksi orkideaa. Toisen niistä olen itse saanut kukkimaan uudestaan. Se on aikamoinen suoritus tämän tasoiselta viherpeukalolta. 

Niinpä ensimmäisen itse tehdyn kukinnan aikana liityin Facebookin ryhmään, jossa orkidean kasvattajat keskustelevat ja esittelevät aikaansaannoksiaan. Tulin hyvin äkkiä huomaamaan, ettei meikäläisellä ole siihen ryhmään mitään annettavaa. Eikä oikeastaan saatavaakaan. Alkoi suorastaan ahdistamaan, miten upeita kukkia oikeilla harrastajilla oli ja vaikka minkälaisia lajeja ja värejä. Minulla vain ihan tavallinen kukkakaupasta hankittu. Suosittelen edellä mainittua facebookin ryhmää (minua) edistyneemmille orkideojen kasvattajille. Sieltä saa hyvää tietoa ja vertaistukea.

Toisen niistä orkideoistani olen jo saanut tapettua. Kuulin, että orkidea tykkää ristivalosta. Eli että luonnonvaloa tulee vähintään kahdesta suunnasta. Sellainen paikka meiltä löytyy olkkarin nurkasta. Tungin molemmat orkideat pienelle pöydälle siihen vierekkäin. Silloin se toinen otti nokkiinsa ja hiipui pois. 

Jäljelle jäi tämä ainokainen, joka ylläolevassa kuvassa näkyy ja työntää uutta kukkavartta tulemaan. Tämä on siis muistaakseni kolmas kukkavarsi, jonka olen saanut kasvatettua. Edellinen kerta oli vuodenvaihteessa. Näyttäähän se aika tanakalta, kunhan siihen vaan tulisi niitä nuppujakin.

Toinen teoria (ristivalon lisäksi) orkidean kasvatuksen onnistumisessa lienee sellainen, että jos sitä vähän leikkaa jostain kohdasta, niin se ”luulee”, että nyt on tuho tulossa ja pitää alkaa kukoistamaan. Tämä saattaa päteä muihinkin kasveihin. Muutama aika sitten leikkasinkin orkideasta vanhaa oksaa tai ainakin vanhaksi luulemaani oksaa ja sen jälkeen alkoi uusi kukkavarsi kasvamaan. 

Noin muuten tämä kaikista pimein vuodenaika ei kyllä tuntuisi kaikkein otollisimmalta ajalta kukkimiselle. Niillä todellisilla orkidean kukittajilla on sitä paitsi kaikenmaailman kukkavalot kuitenkin käytössään. 

Kolmen konstin orkidean kasvattajan kolmas konsti on Kekkilän kukkaravinne, jota eräs kukkakauppias suositteli käyttämään kukinnan aikana. Täytyykin itse asiassa alkaa käyttämään sitä jo nyt kun nuput ovat kasvamassa. 



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.   



2 kommenttia:

  1. Onneksi en ole tuonne Facebookin Orkidea-ryhmään erehtynyt. Olisin varmasti tuputtanut kateuksissani hyviä neuvoja meidän orkideavastaavalle eli miehelleni. Hän saa orkideat kukoistamaan laiminlöymällä niitä koko kesän ja alkusyksyn. Ensin hän laittaa ne kesäksi ulos. Kun on luvattu pakkasta, hän kiikuttaa ne autotallin pimeyteen. Sitten kun muistaa, hän tuo ne sisälle, jolloin ne innostuvat kukkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Tämä olikin hyvä vinkki. Pistän ensi keväänä kokeiluun. Meidän pihalla on kyllä niitä lehtokotiloita. Ne voivat kyllä pistellä koko orkidean parempiin suihin. Ne söivät jopa samettikukan lehdet, vaikka ne haisevat niin pahalta.

      Poista

Kiitos kommentistasi!