No nyt tuli kyllä mentyä oman laatikon ulkopuolelle aamun lehteä lukiessa (sunnuntaina 26.9.2021). Törmäsin otsikossa olevaan sanaan ja ekana tuli tietysti mieleen jokin auton pysäköimiseen liittyvä asia. Ylläoleva kuva liittyy asiaan yhtä vähän, mutta se löytyi Pixabaysta hakusanalla parkitus.
Kyse ei kuitenkaan ollut pysäköintiasioista. Artikkelissa kerrottiin kansalais- yms. opistoissa alkavista harrastuskursseista. Jutusta selvisi, että kyseistä ainetta (virtsaa) käytetään yhtenä menetelmänä kalan nahan parkitsemisessa. Kurssi järjestetään Wellamo-opistossa Lahdessa, eikä ole edes ensimmäinen kerta.
Seuraavaksi mietin, että sisältyykö kaikki tarveaineet kurssihintaan vai pitääkö niistä maksaa erikseen vai hankkia itse? No en ole kyllä kyseiselle kurssille menossakaan enkä ole tähänkään saakka ku**sta joutunut maksamaan. Paitsi joskus jossain ulkomailla ja Helsingin rautatieasemalla wc:ssä, mutta silloin olen ollut luovuttavana osapuolena.
Seuraavaksi sitten jäin pohtimaan, että mihin mahdetaan käyttää parkittua kalan nahkaa? Tuli mieleeni eräs aihe, josta postasimme tänne blogiin joskus kauan sitten. Tämä menee jo vähän K-18 -osaston puolelle, mutta ohessa linkki siihen postaukseen:
https://erikoisetasiantuntijat.blogspot.com/2019/05/kala-toosassa.html
Parantumattoman uteliaisuuden vuoksi oli pakko mennä googlettamaan. Vegaanit ja herkkänahkaiset, lukeminen kannattaa ehkä lopettaa tähän.
Netistä löysin sivun sogsakk.fi ja sieltä monisivuiset ohjeet perinteisistä parkitusmenetelmistä poronnahalle, turkiksille ja kalannahalle. Ja toden totta, virtsaa käytetään kalan nahan parkitsemiseen. Ei tietenkään pelkästään, vaan siitä keitetään sopivanlainen soppa, jossa sitten parkittava nahka käytetään/keitetään.
Poronnahalle voidaan tehdä myös aivoparkitus. Siihen keitokseen tarvitaan yhdet poron aivot ja muutamia lisäaineksia. Samasta jutusta tulin tietämään, että paras puukon tuppi syntyy lehmän tai hirven nahasta.
Työvälineiden nimet olivat myös minulle uusia: jiekiö, käsijiekiö, näskäyspukki, -lauta, pehmityspuu, nahkurinpenkki, parkkikaavin, oikomisrauta ja -puu sekä pulsaattorikone (se on minullekin tuttu laite, äiti pesi sillä pyykkiä 1970-luvulla). Mainittiin jossain kohdassa myös ne nahkurinorret, jotka ovat meille tutut erään poliitikon lausahduksesta.
Myös muuta uutta sanastoa löytyi netin ohjeista paljon: kurmu, sisna, pailakka, niestasäkki, nivotus, kesipuoli, piklaus.
Parkitsemiseen käytetään eri puulajeista uutettua parkkiainetta, joka sijaitsee puun ja kuoren välissä (tuttu paikka siis monelle). Se sisältää parkkihappoa joka kypsyttää nahan ja antaa sille värin. Eri puista saadaan eri värisiä parkkiaineita. Eniten käytetään pajua, koivua, kuusta ja leppää.
Myös monia muita aineita käytetään prosessissa, esimerkiksi vehnäjauhoja, sammutettua kalkkia, suolaa, AIV-happoa, piimää, ruisjauhoja, mäntysuopaa, erilaisia öljyjä, rautasulfaattia, etikkaa, sahanpuruja, alunasuolaa, tervaa, shampoota, astianpesuainetta, kananmunankeltuaista. Kaikkia ei tietenkään käytetä jokaisessa prosessissa, vaan riippuen siitä, mitä nahkaa parkitaan ja mihin tarkoitukseen.
Nahan parkitseminen ei ole ihan jokaisen kotikokin hommaa. Tarvitaan vuodan koosta riippuen 100-150 litran vetoista kattilaa, muita astioita ja edellä mainittuja työvälineitä, käsittely- ja varastointitilaa ja seinä, johon nahat voi naulata kuivumaan. Nahan parkitseminen vaikuttaa olevan tosi paljon aikaa vievää ja monta työvaihetta sisältävää työtä. Ja välillä vähän haisevaakin. Haju- ja kuuloherkkäisenä ei sovi minulle. Voimakkaat hajut voivat laukaista migreenin ja voimakkaista äänistä stressaannun muuten vaan.
Lohjalaisessa Hiiden opistossa on järjestetty jo useana vuonna Tylsän valokuvauksen työpaja, johon ainakaan minun ei tarvitse osallistua. Tylsiä valokuvia syntyy muutenkin ihan kädenkäänteessä. Niin kuin nyt nämäkin tämänpäiväisellä koiralenkillä otetut. Onhan niihin kuitenkin syksyä saatu vangittua.
Vielä on siis vihreääkin jäljellä. Neljä viimeistä ovat omalta pihalta, muut lenkin varrelta.
Lähde: Sunnuntaisuomalainen, sogsakk.fi
Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat, Pixabay
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty
Kyllä on keinot keksitty ennen vanhaa. Kuulostaa lähinnä aprillipilalta tai sitten salamyhkäisiltä noitakeitoksilta. Ilmeisesti nämä parkitsemiskeinot ovat sitten toimivia, kun vieläkin harrastellaan. Nykyään on vaikka minkälaisia kurssituksia. Jokaiselle jotakin 😂😂
VastaaPoista