tiistai 24. elokuuta 2021

Laktoositon ja gluteeniton murekepäivä


Mureke on mureke ja tiistai on murekepäivä. Näin ainakin Kummelin mukaan. (Youtube: Mankeli/suomalainen mies).

Välillä pitää itsekin yrittää kokkailla jotain, koska Ruokaboksin ainekset riittävät kolmeksi, joskus neljäksi päiväksi. Meillä pitää kaikki olla laktoositonta ja gluteenitonta. Isäntä on laktoosi-intolerantti ja minulla on keliakia. Siinä on säätämistä ihan tarpeeksi. Onneksi kauppojen valikoimat pursuavat paljon erilaisia vaihtoehtoja. Ja onneksi ei ole mitään ruoka-aineallergioita. 

Tämänkertainen mureke koostuu seuraavasti:

700 g nauta-sika jauhelihaa (ei siis sika-nauta)             

 1 iso sipuli                                                                       

 1 iso porkkana raastettuna hienoksi raasteeksi                    

  2 kananmunaa                                                               

  1 dl gluteenittomia korppujauhoja                                                         

  3 dl laktoositonta maitojuomaa                                                                 

   1 paprika                                                                     

   2-3 valkosipulin kynttä                                                  

 1 rasia laktoositonta Aura-tuorejuustoa                                                                                                   

 öljyä paistamiseen                                                    

   mausteiksi suolaa, yrttisekoitusta, paprikajauhetta, mustapippuria



Hienonna sipulit ja raasta porkkana. Pehmitä niitä muutama minuutti paistinpannulla. 

Sekoita maito korppujauhoihin ja anna turvota n. 15 minuuttia.

Pilko paprika pieniksi kuutioiksi ja pehmitä sitäkin pannulla.

Sekoita jauhelihan joukkoon kananmunat, mausteet ja korppujauhot+maito, sipulit ja porkkanaraaste sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi. 

Levitä massa kostutetulle leivinpaperille levyksi kuin tekisit kääretorttua. Katso valmiiksi sopivan levyinen matala uunivuoka, johon mureke mahtuu ja voitele se kevyesti öljyllä.

Taputa levyn pinta tasaiseksi lastalla ja levitä sille tuorejuusto. Ripottele pinnalle paprikan palat.

Kääri voipaperin avulla levy rullaksi ja kiepsauta se uunivuokaan niin päin, että sauma tulee alapuolelle.

Paista uunissa 200C 45 min - tunti. 

Uunista ulos:



Vähän pääsi pinnasta repeämään, eli korppujauhoja oli liikaa ja/tai murekelevy oli liian ohut. Mutta hyvää oli uuden sadon Siikli-perunoiden kanssa!

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. Reseptiä saa käyttää ja jakaa vapaasti. 





2 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä paha :(

    Mulla oli täti joka oli laktoosi-intolerikko, keliaakikko, diabeetikko ja vielä allerginen joillekin ruoille. Siinä sitä oli tietämistä :(

    Minä ku en ollenkaan laita ruokaa niin mistä helekkarista kaivasin tuommoselle ihmiselle sopivat mikroruoat?

    Kotikasvatukseeni (joka oli lähinnä omatoimista toisetn tekemisten seurailua tai epäjohdonmukaisten rangaistuksen saamista) kuului että mies ei laita ruokaa. Kerran näin isäni käyvän ruokakaupassa ku äiti oli sairaana.

    Mutta isänipä olikin merkittävä pornografisten laulujen kuuntelija ja äitini narsisti, kleptotomaani, patologinen valehtelija, tyhmä ja löyhätapainen nainen.

    Oli siinä geenit jakoon. Isäni näköinen olen joten eiköhän hän isäni ollut. Äitiystestiä ei kyllä koskaan tehty...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu vielä näiden gluteenittomien ja laktoosittomien juttujen kanssa pärjää, mutta jos olisi vielä joku ruoka-aineallergia, niin sitten menisi vaikeaksi. Esimerkiksi gluteeniton ja kokonaan maidoton on aika hankala yhdistelmä. Tämän keliakian vuoksi on ulkomaanmatkailusta mennyt vähän "maku", koska yksi tärkeimmistä itsensä viihdytyskeinoista matkoilla on syöminen. Vähän maasta riippuen siellä ymmärretään asiasta jotain, hyvin vähän tai ei ollenkaan. Esimerkiksi Italiassa ei voi syödä pizzaa, koska en ole törmännyt vehnättömiin pizzapohjiin siellä. Tietysti italialainen pizza on parasta. Isäntä kertoo syöneensä parhaan pizzansa Sisilian Taorminassa tai itse asiassa Naxoksessa, joka on pienempi turistirysä Taorminan lähellä, jossa käytiin Taorminasta käsin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!