perjantai 20. elokuuta 2021

Laiskan marjastajan tai kehnon suunnistajan kotitekoinen ratkaisuNoin 20 vuotta sitten istutimme takapihallemme neljä pensasmustikan tainta. Ainakin siihen aikaan piti hankkia ”uros-” ja ”naaras-” pensaita. Niinpä meille tuli kaksi Alvaria ja kaksi Ainoa. Pensasmustikka on ristipölytteinen, eli parhaan tuloksen saamiseksi on hyvä istuttaa vuoronperään Alvareita ja Ainoja. Tai voihan niitä muunkin nimisiä mustikkalajeja olla.

Kaksi pensasta on ajan saatossa hiipunut pois. Suurin syyllinen on ilmeisesti ollut ilmansuunta ja savinen maa. Pensaat on istutettu riviin pohjois-eteläsuunnassa ja ne kaksi pohjoisen puoleista ovat kadonneet. Pensasmustikka tykkää lämmöstä. Ei niinkään kylmistä pohjoistuulista. Kukinta-aikaan se voi olla myös arka hallalle. Pensaita ei juurikaan tarvitse leikata. Vanhat ja huonot oksat vain otetaan pois. 

Parina talvena jänikset tai kauriit ovat päässeet syömään niiden varret, mikä tietysti hidastaa kasvua ja kunnollisen sadon kehittymistä. Nykyään suojaamme pensaat tiheäsilmäisellä kanaverkolla talven ajaksi. Ja kesällä sadon alkaessa kypsymään täytyy pensaat suojata verkoilla, ettei linnut syö kypsyviä marjoja.

Pensasmustikan isompaa satoa joutuu odottelemaan muutaman vuoden. Sille voi antaa keväällä havu- ja rhodolannoitetta ja syksyllä heti kun sato on korjattu tai mieluummin jo aikaisemmin, Biolanin syyslannoitetta. Biolanin syyslannoite on lähimpänä luomua. Syyslannoite auttaa kasvia selviämään talvesta paremmin ja kehittämään uusia kukkanupun alkuja seuraavaksi kesäksi. 

Joinakin kesinä olen yrittänyt lannoittaa mustikkapensaita myös kanankakkarakeilla, joista ne myös pitävät, mutta niin pitää Haukkulikin. Se käy syömässä niitä heti kun silmä välttää. Yök!!!

Kuivana keväänä/alkukesänä pensaita täytyy myös kastella reilusti, jotta marjoista tulisi isompia. Meidän pensaista ei ole tullut lähellekään niin isoja marjoja kuin kaupassa myytävät ovat, mutta meillä ei ole mitään ammattilaisten poppakonsteja käytössä. 

Herukkapensaille viedään takasta tuhkat, mutta mustikkapensaille ei tuhkaa pidä laittaa, koska ne pitävät happamasta maasta. Sen vuoksi se havu- ja rhodolannoitus ja ehkä myös havupuiden läheisyys voi olla niille mieluisaa. 

Pensasmustikat kestävät paremmin pakastamista kuin metsämustikat ja ne ovat metsämustikoita makeampia. Marja on sisältä valkoinen. Pensasmustikat ovat kivoja kakun päälle koristeeksi ja mihin vaan, vaikka jugurtin kanssa tai smoothieen. 

Sato kypsyy pitkällä aikavälillä. Ensimmäiset kypsät marjat saattavat löytyä pian juhannuksen jälkeen ja vielä lokakuun alussakin saattaa löytyä muutama. Samassa tertussa voi olla sekä täysin kypsiä että täysin raakoja marjoja. Niiden poimiminen ja säilöminen onkin siten pitkä ”prosessi”. Välillä ei viitsisi alkaa keräämään ja pakastelemaan kourallista marjoja. Tällä viikolla niitä kypsyi jo niin paljon, että niistä sai pakkaseenkin litran verran.Kyllä niistä litran mitta tuli täyteen. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat.

Ei kaupallista yhteistyötä. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


6 kommenttia:

 1. Kävin eilen lähimetsässä, täällä Loimaalla on niin upeat mehevät metsät, tai ainakin tuo missä kävin, herkkutatteja olisi saanut kantaa selkä vääränä, kantarellia otin muutaman, kun ei minulla tule pakkasesta otettua niitä, niin tuohon aamukasteen blogiin laitoin kuvan sankollisesta juolukoita, niitä ei kukaan kerää, vaikka ovat makeita ja isoja marjoja, c-vitamiinia enempi kuin mustikassa,
  miten lie pensas mustikoissa ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Juu, katselin niitä juolukoita, että nehän olivat ihan samannäköisiä kuin mustikat. Nyt on varmaan sienet nousseet niin äkkiä, ettei matoset ole ehtineet huomata niitä. Yleensä aina kaikki tatit ovat madonsyömiä. En niitä kyllä useimmiten kerääkään, koska Isäntä ei suostu syömään edes säilykesieniä. Bloggaajakumppaniltani Nyteltä olen saanut kantarelleja aina silloin tällöin.

   Poista
 2. Kiitos pensasmustikan tiedoista. Istutin viime kesänä kaksi ja nyt toinen on kuollut. Mielenkiintoinen tieto tuo, että se antaa satoa noin pitkällä aikavälillä ja että marjat ovat pienempiä kuin kaupan mustikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Juu, kaupassa myytävät pensasmustikat ovat paljon suurempia, en tiedä miksi. Ammattiviljelijöillä on taito hoitaa niitä niin, että saavat niihin kokoa. Kannattaisi varmaan sinun nyt istuttaa sen jäljelle jääneen kaveriksi yski uros ja yksi naaras, koska et varmaankaan voi tietää, kumpi se jäljelle jäänyt on. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
  2. Piti vielä kertoa, että ne isot pensasmustikat kaupassa olivatkin jotain ulkomaisia. Kotimaiset ovat suunnilleen samaa kokoa kuin meilläkin, ehkä karvan verran isompia. Mutta ulkomaisia marjoja en osta missään muodossa, ellei ole aikomusta/mahdollisuutta kuumentaa niitä. Niissä on aina se bakteerivaara, kun ulkomailla niitä viljelyksiä kastellaan likavesillä.

   Poista
 3. Me innostumme herkästi kaikesta uudesta puutarhaan, mutta pensasmustikoita meillä ei ole. 😢Nyt alkoi tehdä vähän mieli.
  Oikein hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!