tiistai 31. elokuuta 2021

Kaikkien aikojen uunimakkara


Erikoiset Asiantuntijat ovat melko kaikkiruokaisia ja muutenkin helppohoitoisia. Melkein kaikki menee makkarasta sisäfileeseen ja sienistä ja ahvenista tonnikalan kautta kuhaan ja kasviksiin. Kuhan nyt jotain syötävää on. Perhettäkin kun saa ja täytyy ja on ilo ruokkia, niin monenlaiset mieltymykset on huomioitava. Molempien lähiperhekuntaan kuuluu hyväsyöntisiä miehiä, nuoriakin, niin julkaistaanpa tässä välillä kunnon uunimakkaran ohje, joka on jossain vaiheessa löydetty jostain netin uumenista ja sitä on koitettu varjella kännykän valokuva-albumissa.

Siitä huolimatta, että kasvispitoisen ruoan terveellisyys on tullut harvinaisen selväksi ja kolesteroliarvot hiljakseen hirttävät itse kutakin, teen joskus tätä uunimakkaraa. Voi sitä joskus syödä, kun ei nyt ihan joka viikko. 

1 HK:n Sininen lenkki

120g smetanaa

50g voimakasta sinappia (Dijon-sinappi on tähän hyvä)

80g juustoraastetta esimerkiksi punaleimaemmentalista

0,5 dl persiljahaketta (voi käyttää myös kuivattua persiljaa)

mustapippurirouhetta

Viipaloi lenkki n. 1 cm:n paksuiksi siivuiksi tai kuutioiksi tai vaikka kukan muotoisiksi paloiksi, miten tykkäät.

Yhdistä kaikki muut aineet keskenään sekoituskulhossa. Kaada joukkoon makkaranpalaset ja sekoittele varovasti koko seos yhteen.

Kaada uunimakkaramassa voideltuun uunivuokaan. Paista 150-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

No sen verran voisi tehdä tuunausta, että juustoksi voisi valita jonkun vähemmän venyvän ja paukkuvan kuin emmental, mutta silti voimakkaan makuisen. Olisiko cheddar-juusto sellainen?

Itse paistan uunimakkaraa 175 asteessa ja taitaa se olla uunissa kauemmin kuin tuon 20 minuuttia. Kuitenkin siten, että pinnassa olevat "huiput" alkavat saada väriä.

Sitten tarjotaan herkku keitettyjen perunoiden kanssa. Ja mitä nyt sitten haluaa tarjota ohessa.

Itse teen tämän usein kaksinkertaisilla määrillä, josta riittää kahdelle nälkäiselle noin kolmeksi kerraksi. Ja tietysti yhdeksi kerraksi kuudelle. Toisaalta, kyllä tämän tuplasatsinkin kolme-neljä suursyömäriä tuhoaa kerralla.

Kuvat: HK

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

5 kommenttia:

  1. Pojat kun oli kotona meillä oli aina melkein lenkki jääkaapissa huikopalaksi. Molemmat urheili silloin joka päivä ohjattuna tai ilman. Senjälkeen ei ole juurikaan tullut ostettua muutakuin mökille joskus kerran vuodessa. Nyt aion kokeilla tätä ohjetta ilman muuta, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tuosta tuli mieleen ne ajat, kun oltiin vastasyntyneen esikoisen kanssa ensimmäisiä päiviä kotona. Meillä oli myös HKn blöötä jääkaapissa ja sitä käytiin nakertamassa. Kun ei muka ehtinyt laittaa ruokaa. No olisihan sitä ehtinyt, mutta kaikki vauvan hoito oli niin uutta ja ihanaa, että siitä piti nauttia ihan joka sekunti. Ja sitten kun se nukkui, tuijotettiin ja mietittiin, että heräisipäs nyt, että saisi taas syöttää ja kuivittaa.... Toisella kerralla maltettiin jo laittaa itsellekin ruokaa, vaikka 1-vuotias esikoinen pyöri kintereillä. :DD

      Poista
  2. Uunimakkaraa tuli laitettua usein lasten asuessa kotona. Helppo laittaa ja kelpasi kaikille. Kokeilen tätä reseptiä seuraavan kerran, kun saamme nuoria visiitille. Kiitos. Kahdestaan emme saa lenkkiä kulumaan, joten ei kannata ostaa. Ennen niitä tarvittiin kolme kerralla. Niin ajat muuttuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Juu, se maistuu lapsille ja useimmille aikuisillekin. Ohjeessa tosiaan mainitaan persiljahake, mutta kuivattukin käy ihan hyvin, voi olla jopa parempaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!