perjantai 9. heinäkuuta 2021

Yli- ja alivire


Kuopuksemme, joka kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi päätti pitää välivuoden ja lähteä vasta ensi vuonna jatko-opiskelemaan. Sanoimme hänelle, että jotain järkevää hommaa (lue: töitä tai tulevaa opiskelua avittavaa) pitää olla välivuodeksi. No, hän hommasi sitten töitä - varmuudeksi kaksi työpaikkaa. Kuopuksen poikaystävä lähti heinäkuun alussa armeijaan ja ehkä siksikin Kuopus ajatteli, että työ täyttää päivät ja karkottaa samalla ikävää.

Ihailen sitä miten omatoiminen Kuopus on. Hän asuu nyt kaupunkikodissamme yksin ja hoitaa taloutta työnsä ohessa kaikin puolin mallikkaaati. Hän on myös saanut molemmista työpaikoista hyvää palautetta ja kesän jälkeen onkin jatkoa luvassa työsuhteisiin. Erinomaista!

Eilen saimme Kuopuksen luoksemme Punaiselle Tuvalle. Istuttiin saunan lauteilla, vaihdettiin kuulumisia ja juteltiin tyttöjen juttuja. Yhtäkkiä Kuopus sanoi, että hän käy hieman kierroksilla eikä osaa oikein rauhoittua. Huolestuin. Juttelimme asiasta lisää. Hän oli itse havainnut, että on täyttänyt kalenteriaan töiden lisäksi monenlaisella aktiviteetilla. On rannalla käyntiä, tapaamisia ruokailun merkeissä, urheilua, kyläilyä ja niin edelleen. Joka illalle ohjelmaa - kaikki jotain mukavaa, mutta...

Puhuimme itsensä rauhoittamisesta, kun keho alkaa käydä kierroksilla. Sattumoisin Me Naiset -lehden numerossa 26 (30.6.2021) oli myös juttua yli- ja myös alikierroksista tai -vireestä. 

Ylikierroksilla käyvän hermoston taltuttamiseen löytyy artikkelin mukaan kolme helppoa keinoa.

Tärkeintä tietysti on sovittaa elämäänsä sopiva määrä sekä tekemistä että lepoa. Kuten tiedämme, se ei aina ole niin helppoa! Siispä ohjeisiin:

1. Perhoshalaus, jossa istuma-asennossa ristitään kädet rintakehälle niin, että sormet osoittavat yläviistoon, keskisormet osuvat solisluihin. Rintakehää taputellaan vuorotellen omaan tahtiin, samalla hengitellään hitaasti ja syvään. Minuutti riittää.

2. 3/6-hengitys, jolloin sisään hengitettäessä lasketaan kolmeen, pidetään pieni tauko ja ulos hengitettäessä lasketaan kuuteen. Pieni tauko ja aloitetaan alusta. Tätä harjoitusta voi tehdä missä ja milloin vain, kun kiireen pyörre tuntuu imaisevan mukaansa.

3. Kolmen aistikanavan harjoituksessa asetutaan istumaan tai makaamaan rauhalliseen paikkaan ja suljetaan silmät. Poimitaan ympäristöstä vuorotellen kolme eri ääntä, joista jokaista keskitytään kuuntelemaan hetkeksi, samalla hengitellään syvään ja rauhallisesti. 

Seuraavaksi tarkastellaan tuntoaistimuksia. Mitä tunnet allasi? Auringon lämpö, tuulen vire, vaatteiden tuntu yllä ja niin edelleen. 

Kolmannessa osiossa avataan silmät ja havainnoidaan ympäristöä. Valitaan kolme eri kohdetta, joiden väriä, muotoa, kokoa tarkastellaan vuorotellen.

Kaikki kolme harjoitetta siirtävät keskittymisen tekemisestä ja suorittamisesta olemiseen ja asioiden kokemiseen. 

No entä sitten, kun kaikkein mieluisimmalta tuntuu jäädä makaamaan sohvan pohjalle tuijottamaan tv-ruutua eikä sekään oikein tunnu miltään. Olo on vetämätön eikä saa mitään aikaiseksi. Edelleen Me Naiset tarjoaa artikkelissaan kehon vireystasoa nostavia keinoja. 

1. Aamu-uinti kylmässä vedessä, tai helpommin ja nopeammin - kylmä suihku, joka ajaa saman asian. Kaikkein hätäisimmille sopii ranteiden valelu kylmällä vedellä. Kaikki aamulla tehtävät liikuntasuoritukset nostavat vireystasoa.

2. Jos alivireys yllättää esimerkiksi kesken kokouksen, voit koittaa palauttaa vireyttäsi jännittämällä lihaksia tai painamalla jalkojasi maata vasten. Taukojumppa auttaa aina.

Tämän päivän elämänmeno on monin tavoin vaativaa ja hektistä. Monet saattavat kärsiä vuoroin yli- ja alivireestä. Olen huomannut viretilan muutokset itsessänikin. Kumpikaan olotila ei ole mukava. Kuopuskin totesi, että välillä on ihan vetelä ja aikaansaamaton olo. Mietimme yhdessä myös sitä, että ihminen varmasti tarvitsee molempia tiloja sopivassa suhteessa - jotta saa asioita aikaiseksi ja että muistaa myös levätä, ilman syyllisyyttä.





Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / Me Naiset

Lähde: Me Naiset nro 26 (ilm. 30.6.2021), artikkeli Hyvässä terässä, kirjoittanut Sanna-Kaisa Hongisto

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty



6 kommenttia:

  1. Tunnen tämän ongelman, tuntuu että itsekin olen välillä liikaohjelmoitu, vaikka ei ole sen kummoisempaa ohjelmaa kuin miettiä, missä järjestyksessä tapaisi ihmisiä, joita on luvannut tavata. Vanhempana tietysti voimavaratkin vähenevät ja pitäisi muuttaa elo ja olo sen mukaan.
    Nuorelle tasapainon pitäminen on varmaan vielä vaikeampaa. Koko elämä on edessä ja maailma on sokkelo, josta pitäisi löytää itselle paras reitti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      En jaksa muistaa oliko omassa nuoruudessa samaa kiireen tuntua kuin nykymaailmassa tuntuu olevan jo nuorillakin. Nuorilla voi tosiaan olla vielä enemmän haasteita tämän asian kanssa, kuten kirjoitat. Me elämää jo nähneet osaamme ehkä paremmin suhteuttaa asioita. Vaikka ei se aina onnistu, ylikierrokset pääsevät aina välillä yllättämään.
      Alivire taas ei saa välttämättä aikaan syyllisyyttä. Makaan välillä sohvalla ihan "syyttömänä".

      Poista
  2. Ihana tyttö sinulla. Niin omatoiminen ja ahkera. Luulenpa, että meitä kaikkia vaivaa välillä yli- tai alivireys. Kuuluvat elämään. Toisin kuin kaksisuunatinen mielialahäiriö, jossa ylivireys voi muuttua maniaksi. Hyvää sopivan vireää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Kuopus on ihana ja niin ovat tietysti hänen vanhemmat sisaruksensakin, jotka ovat jo työelämässä.
      Yli- ja alivireet kuuluvat varmasti jokaisen elämään, niinkuin kirjoitat. Sopivassa määrin ne ohjaavat toimintaamme ja varsinkin, kun opimme nä vireystilat tunnistamaan.
      Mielenterveyssairauksiin ja -häiriöihin kuuluvat depressiot ja maniat ovat ihan eri asia eikä niiden hoitoon nämä omahoito-ohjeet riitä muuten kuin ehkä lisäavuksi.

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus. On tärkeää kuunnella itseään ja oppia keinoja olonsa helpottamiseksi. Yllättävän helpot ja luonnolliset keinot voivat olla tehokkaita rauhoittajia/virkistäjiä. Ikävän tai muun epämiellyttävän asian sietäminenkin on harjoiteltavissa oleva asia (ainakin vähän).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Tuo itsensä kuunteleleminen on tärkeä juttu. Että kaiken touhun ja tohinan keskellä muistaisi pysähtyä huomaamaan, jos vauhtia on liikaa.
      Ihmeen yksinkertaisilla keinoilla voi kehoa ja mieltä rauhoittaa! Myös tuo asioiden sietäminen on tärkeä asia. Kun ei kaikki kuitenkaan ole aina itselle mieluisaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!