keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Kunnon kaalilaatikkoa ei voi vastustaa


Jonkun inhokki voi olla kaalilaatikko, mutta minun ja Isännän mielestä sen aika on juuri nyt ja se on hyvää. Varhaiskaali kypsyy nopeasti ja on maukasta. Tällä hetkellä varhaiskaali on vielä ulkomaista, mutta pian sitä aletaan saada kotimaastakin.

1 iso varhaiskaali

1 litra vettä kaalin keittämiseen

1-2 lihaliemikuutiota tai 2 rkl vasikkafondia keitinveteen

1,5 dl puuroriisiä

1 fenkoli

2 sipulia

2 valkosipulin kynttä tai 1 solovalkosipuli

400g nauta-sika jauhelihaa

2 rkl siirappia

öljyä paistamiseen

suolaa

meiramia

10 kpl kokonaisia maustepippureita

Viipaloi koko kaali ja pilko joukkoon myös kova "sydän". Uloimmaisen lehden voi ottaa pois puhtaussyistä. Viipaloi myös fenkoli ja keitä se yhtä aikaa kaalin kanssa samassa kattilassa. Keitä vedessä, jossa on liemikuutio tai vasikkafondi. Säästä keitinvesi kokonaan. Vettä ei pidä olla liikaa, jotta sitä ei tarvitse heittää pois. Keitä samassa vedessä riisi ja säästä vielä loppu keitinvesi, jos laatikkoon tarvitsee lisätä sitä. Älä laita riisin keittoonkaan vettä yhtään enempää kuin tarvitsee. Kun riisin kaataa joukkoon keitinvesineen, laatikosta tulee sellaista ”niljakasta” niin kuin sen pitää ollakin.

Kippaa keitetyt kaalit ja fenkolit isoon astiaan, jossa voi sekoittaa kaikki ainekset. Kun riisit ovat kypsiä, kippaa koko keitos liemineen samaan astiaan. Ruskista jauheliha ja sipulit samalla kertaa pannulla. Lisää mausteet ja sekoita hyvin. Kaada sekoitus voideltuun uunivuokaan.

Paista 200C uunissa tunnin ajan. 

Tarjoile kurkkusalaatin, puolukkahillon ja säilykepunajuurien kanssa.

Kuvat: Pixabay





6 kommenttia:

  1. Kaalilaatikko on yks lemppari ruuista, olen syksyisin sitä tehnyt, varmaan nyt pian voin tehdä, kun alkavat suomalaiset kaalit tulla citymarkettiin, jauhelihaa ei paljoa tarvitse laittaa, kun laittaa lihalientä, porkkanaa,sipulia ja miks ei rikottuja ohra suurimoja, niitä olen laittanut myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tuo porkkana on hyvä lisä, siitä saa lisää kasvispitoisuutta ja vähän väriäkin ruokaan.

      Poista
  2. Kaalilaatikko on minunkin herkkua, mutta teen sen kasvisversiona. Lihan korvaa soijarouhe. Käytän ohraa ja paistan kaalin voissa, en keitä. Mausteena käytän meiramia ja mustaa pippuria. Laatikon nesteeksi tulee ruokakermaa. Mielenkiintoista tuo fenkoli. Kokeilen seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Minä voisin kokeilla kaalin paistamista voissa ainakin osittain. Siihen keitinveteen nimittäin liukenee kivasti sitä kaalin makua. Kermaa en ole kaalilaatikkoon laittanut. Suosittelen fenkolin kokeilemista.

      Poista
  3. Täytyykin laittaa fenkolia kaalilaatikkoon. Enpä ole tuota hokannut, vaikka kasvatan sitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Fenkoli on yllättävän miedon makuista kypsennettynä ja on melkein saman näköistäkin kuin kaali. Tai sipuli. Olen keksinyt sen käytön ihan vasta tänä kesänä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!