perjantai 2. huhtikuuta 2021

Mökkipäiväkirja 2021, osa 2


Mökki on netin tietojen mukaan rakennettu vuonna 1989 ja remontoitu vuonna 2018.

Pari päivää kun on nyt mökkiä kulutettu, niin pieniä puutteita alkaa huomata. Astiastosta puuttuu kunnollinen uunivuoka. Meillä valmistetaan ruokaa paljon uunissa. Soveltamalla tästäkin selvittiin.

Keittiössä on havaittu muutama muurahainen. Ne pysyvät poissa, kun huolehtii siitä, ettei pöydillä ole leivänmuruja tai muuta niille maistuvaa. Leivät jemmattiin mikroaaltouuniin muurahaisilta piiloon. Muruset pyyhittiin keittiöstä huolellisesti. Muurahaiset katosivat koloihinsa saman tien. 

Joissain muissa vuokramökeissä on ollut riittävästi wc- ja talouspaperia koko viikoksi, mutta ei näillä mökeillä. Jo vuosi sitten opittiin, että kannattaa ottaa omat paperit mukaan, ettei tarvitse heti ensimmäisenä päivänä hyökätä kauppaan vessapaperin hakuun. Viime vuonna siinä asiassa oli lisää haastekerrointa, kun ei papereita ollut oikein kaupoissakaan. Koronapandemian alkaessa ihmiset hamstrasivat vessapaperia, mikä mielestäni oli käsittämätöntä ja koomistakin.

Kolmas puute on myös tuttu asia vuokramökeiltä ennestään. Kuivia ja hyviä polttopuita kyllä on saunan ja takan lämmittämiseen, mutta ei sytykkeitä. Se on varmaan ihan tietoinen ratkaisu mökin vuokraajalta. Puita kuluu nimittäin vähemmän, kun ei ole tuohta tai vanhoja sanomalehtiä, millä niitä sytyttäisi. Sytykkeet kirjoitettiin nyt kauppalistalle. Tavoitteena oli, ettei tarvitsisi mennä kauppaan koko viikolla, mutta ei se näköjään taaskaan onnistu. Jos aiotaan saunassa käydä joka ilta, on jollain saatava puut syttymään.

Ihan luksusta ovat astianpesu- ja pyykinpesukone sekä wifi-yhteys. Tosin noihin koneisiin ei löydy käyttöohjeita. Onnistuin ekaan pyykkikoneelliseen laittamaan illalla ohjelman, joka kesti viisi ja puoli tuntia. Mietin, että onko pyykeistä mitään jäljellä, kun kone hinkkaa niitä niin kauan. 

Wifi-yhteyden ansiosta voi katsella tabletilta vaikka Netflixiä, kun kaikki mukaan otetut kirjat alkaa olla jo luettu tai ne eivät kiinnosta. Bloggaaminen sujuu läppärillä kätevästi näin vaan sohvan nurkassa. Joku voisi kovastikin arvostaa noita kotiteatterivehkeitä, mutta me emme ole saaneet ääntä kuulumaan kaikista kaiuttimista. Mutta eipä sekään haittaa. Muutenkaan ei televisiosta juuri muuta katsota kuin iltauutiset.

Tiskikone saatiin pelittämään pienen harjoittelun jälkeen. Liesi on "perinteinen", jossa on pyöreät levyt. Paistoin eilen pannulla sipulia ja levy kuumeni todella hitaasti. Ehkä se on vain tottumiskysymys. Hyvä puoli on siinä, että jälkilämmöllä keitos kiehuu vaikka kuinka pitkään vielä vaan, vaikka virta on jo sammutettu. 

Kaurapuuronkin saa kypsäksi ihan vaan sillä, että kuumentaa sen kiehuvaksi ja sitten sammuttaa virran. Kotona on induktioliesi ja siinä paistinpannu kuumenee muutamassa sekunnissa, mutta myös lakkaa paistamasta saman tien, kun virran sammuttaa. 

Käsittääkseni induktioliesi kuluttaa vähemmän sähköä kuin perinteinen, kun se kuumenee nopeasti haluttuun lämpötilaan. Siihen pätee sama kuin polttoainekäyttöisen auton kiihdyttämiseen. Mahdollisimman pian kiihdytetään haluttuun matkanopeuteen, niin silloin kuluu vähiten polttoainetta. Olenko oikeassa?

Seuraava osa mökkipäiväkirjasta julkaistaan 4. huhtikuuta.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!