tiistai 2. helmikuuta 2021

Syö hiljaisuudessa ja syöt terveellisemmin



Mitä enemmän hälyääniä on taustalla, sitä epäterveellisempiä valintoja ihmiset tekevät lounasruokalassa ja missä tahansa syöttölässä. 

Asiakkaiden ostokäyttäytymistä on tutkittu kahvilan desibelejä nostamalla ja laskemalla. Desibelien noustessa epäterveellisten annosten tilausmäärät kasvoivat.



Äänimaisemilla pyritään muokkaamaan ihmisten ostokäyttäytymistä muuallakin. Ei ole sattumaa, että tavarataloissa on rauhallinen ja miellyttävä äänimaisema. Asiakas viihtyy paremmin ja viettää enemmän aikaa hiljaisen musiikin soidessa kuin äänekkään musiikin soidessa. 

Sama toimii myös ravintolassa. Musiikin kuuntelu lisää syömisen ja juomisen määrää. Myös musiikin tempo vaikuttaa asiaan. Musiikilla on suora vaikutus siihen tahtiin, jolla leuat jauhavat. 

Rauhallisella musiikilla asiakas pureskelee ruokaansa hitaammin. Makuelämyksiä voidaan hienosäätää erilaisilla soittimilla ja niiden harmonialla. Poikkihuilun kimeä ääni korostaa ruoan happamuuta ja kontrabasso karvasta makua.



Juustojen mikrobitkin kuuntelevat ja vaikuttuvat musiikista. Bernin taideyliopistossa Sveitsissä on tutkittu asiaa kuten myös Suomessa Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Turun yliopiston yhteistyönä. 

Bernissä soitettiin erilaisia kypsytysmusiikkeja puulaatikoissa kypsyville juustoille. Osa sai kuunnella hevimusiikkia, toiset hiphoppia ja osa sai kypsyä täydessä hiljaisuudessa. 

Puolen vuoden kuluttua lopputulokset arvioitiin makuraadin toimesta. Hiphoppia kuunnellut juusto tuoksui ja maistui voimakkaimmin. Suomalaisen tutkimuksen tulokset eivät ole vielä valmiit.



Tarkoitus on selvittää, onko musiikin ääniaalloilla merkitystä mikrobien kasvuun ja edelleen juustojen makuun. Idea ei ole ihan huuhaata, sillä tiedetään, että mikrobit reagoivat äänienergiaan ja taajuuden värähtelyihin.

Lähde: Tiede-lehti, nro 1/2020. Artikkeli: Jukka Ruukki

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Aika jänniä tuloksia on saatu tutkimuksissa.Helppo on kyllä uskoakin se että kun taustamusiikki on nopeatempoista ja äänekästä, tulee pureksittua nopsemmin ja sitä kautta syötyä enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tästä tulee mieleen, että mahtaako esimerkiksi pikaruokaravintoloissa olla nopeatempoista ja äänekästä taustamusiikkia, että saadaan asiakkaat nopeasti pihalle tai syömään enemmän. En ole koskaan älynnyt kiinnittää huomiota tällaiseen.

      Poista
  2. Onpas mielenkiintoinen tutkimus. Ei tulisi ensimmäisenä mieleen, että kypsyvät juustot reagoivat musiikkiin, mutta onhan mikrobitkin eläviä olentoja kuten esimerkiksi kasvit, jotka myös reagoivat ympäristön ärsykkeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Tämä oli todella mielenkiintoinen asia näistä juustojen mikrobeista. Pitäisiköhän tätä tietoa hyödyntää jossakin kasvinviljelyssä? Metsänkasvatuksessa? Ei muuta kuin korpeen rokki soimaan, niin kuutiometrit vaan kasvaa kohisten. :D

      Poista
  3. Ennen koronaa kun tuli käytyä kaupungissa shoppailemassa kaupoissa, niin siellä kaupoissa soi musiikit tosi kovaa, oli jokin kauppa missä en pystynyt olemaan kun musiikki oli niin kovalla, ja kun koskaan ei ole sattunut lemppari musiikkiakaan edes, sehän on sitä 60 luvun melodisia kappaleita. En muista olisiko musiikki ollut kovalla jossain ruokapaikassa, kun oikein muistelen, niin eipä ole tainnut olla minkaanlaista musiikkia, juu kävinhän parissakin ravintolassa viime kesänä, eipä ollut minkaanlaista musiikkia.
    Voi muistan silloin nuorena kun kävin jätskiannokset ostamassa Baarissa, se oli sitä aikaa kun jukeboxit oli käytössä, soitin joka paikassa jukeboxia,
    olis hienoa jos sellainen olisi kotini nurkassa. Silloin Baarissa oli ruokaa tietysti, en tiedä minkalaisia Baarit on nykyisin, onko tietoa, onko ne Bupeja, miten se kirjoitetaan.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Jossain vaiheessa anniskelulaki oli sellainen, että olutta tai muuta alkoholijuomaa sai myydä vain ruoan kanssa, sen takia kaikissa kuppiloissa oli jonkinlaista sapuskaa tarjolla. Jossain vaiheessa laki muuttui ja nykyäänhän pubeja ja muita juottoloita on melkein yhtä paljon kuin ruokaravintoloita. Oluen myyminen ilmeisesti on kaikista tuottoisinta. Ja se kirjoitetaan suomalaisittain pubi, mutta näkee välillä myös englannninkielistä alkuperää oleva nimitys pub. Wikisanakirjan mukaan pubi on "englantilaistyylinen alkoholijuomia myyvä seurusteluravintola, alkuaan olutravintola".

      Poista

Kiitos kommentistasi!