sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Sydän voi särkyä monesta syystä


Sydän voi särkyä suurista tunteista, hyvistä tai pahoista. Rakkauslaulujen sanoittajat ovat oikeassa. 

Japanin maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen maaliskuussa vuonna 2011 tuhoalueen lähistöllä sydän- ja aivoinfarktien määrä lisääntyi selvästi normaaliin verrattuna.

Sydämen toiminta on tiiviisti yhteydessä mieleen. Sen toiminta voi häiriintyä, jos ihminen on masentunut. Harvardin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että kuolleisuus lisääntyy selvästi puolison kuoleman jälkeen. Puhutaan myös särkyneen sydämen oireyhtymästä. Sen syntymekanismia ei tunneta tarkasti mutta sen arvellaan johtuvan tiettyjen stressihormonien yhtäkkisestä lisääntymisestä elimistössä ja niiden aiheuttamasta sydänlihasvauriosta. 



Tyypillisin särkyneen sydämen oireyhtymän uhri on iäkäs nainen, jonka puoliso kuolee. Vaihdevuosi-iän jälkeen estrogeenihormonin määrä vähenee ja se ei ole enää suojaamassa sydäntä. Suomessa havaitaan tällaisia sydäninfarktitapauksia yli 200 vuosittain. Myös myönteinen yllätys tai suuri ilonaihe voi syöstä sydämen infarktiin. 

Särkyneen sydämen oireyhtymästä käytetään nimitystä takotsubokardiomyopatia. Nimi tulee siitä, että sydämen vasemman kammion alaosa on sydänlihasvaurion seurauksena muuttanut muotoaan. Normaalisti alaspäin sojottava kärki muuttuu pallomaiseksi ja tasapohjaiseksi ja muistuttaa ulkonäöltään japanilaista ruukkua, takotsuboa.



Uusimpien tutkimusten mukaan järkytyksestä johtuva sydänkohtaus on noin yhdellä kolmasosalla potilaista. Toisen kolmanneksen sydänkohtaus johtuu jostain fyysisestä syystä, esimerkiksi liiallisesta fyysisestä rasituksesta tai jostakin sairaudesta. Lopuilta ei selkeää syytä löydy, mutta taustalla saattaa olla pitkäkestoinen henkinen kuormitus, stressi.

Lancet-lehdessä julkaistiin vuonna 2017 Harvardin yliopiston tutkimus, jossa kerrottiin, että jatkuvasta stressistä kärsivien ihmisten elimistö on jatkuvassa taistele tai pakene-tilassa. Sen seurauksena verisuoniin kehittyy tulehdusreaktio, minkä tiedetään edistävän sydäninfarktien ja aivohalvausten kehittymistä.

 


Stressi voi olla yhtä suuri riskitekijä sydämelle ja aivoille kuin tupakointi ja korkea verenpaine. Se voi lisätä myös sydämen rytmihäiriöitä ja sydänperäisiä äkkikuolemia. 

Myös masennuksella ja sydänsairauksilla on yhteys toisiinsa. Valtimotauteja sairastavilla esiintyy masennusta kaksi kertaa tavanomaista enemmän. Sydäninfarktipotilaista 40 prosenttia kärsii masennuksesta. Erään tutkimuksen mukaan sydänkohtauspotilaan kuolemanriski on kolminkertainen, jos potilas kärsii masennuksesta. Ja masennuksesta kärsiville kehittyy useammin sydän- ja verisuonisairaus.



On mahdollista, että edellä mainittujen sairauksien taustalla on yhteinen biologinen mekanismi. Infektiot, tupakointi, alkoholin käyttö, liikkumattomuus ja stressi lisäävät tiettyjä tulehdusproteiineja elimistössä.



Meilahden sairaalan rekistereiden mukaan takotsuboa on aiheutunut muun muassa seuraavista syistä: läheisen ihmisen kuolema, tieto vakavasta sairaudesta, väkivallan uhka, kolariin joutuminen, talon palaminen, riita, muuttostressi, työpaikan vaihto, henkilökohtaiset yt-neuvottelut, jännittäminen, pettymys, raskas fyysinen ponnistelu, raju turistiripuli, migreeni, epilepsiakohtaus, pitkittynyt flunssa, saunominen, putoaminen kylmään veteen. 

Lähde: Tiede-lehti nro 3/2020.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


8 kommenttia:

  1. Olipa mielenkiintoinen postaus.Lääketiede on ihmeellistä. Nykyisin voidaan verikokeella selvittää myös tuleva sydäninfakti. Opin tämän kolme viikkoa sitten, kun rintalastani murtui kaappia nostaessa. Minulla oli kaikki sydäninfarktin oireet. Hengästyin, kipu säteili käsiin. Verenpainemittari näytti huippulukemia. Perusteellinen lääkäri määräsi sydänfilmiin, röntgenkuviin, verikokeisiin. Niissä näkyi vain murtuma, joten hän konsultoi kardiologia, joka määräsi tuon infarktia ennustavan kokeen.
    Oikein hyvää ystävänpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos postauksestasi. Ja kiitos samoin! No johan on lääketieteessä hienot menetelmät. Toivottavasti voit jo paremmin. Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  2. Tosi hyvää tekstiä ja paljon noita asioita tulee ajateltuakin, itsellä kun on 2 tyypin diabetes ja verenpainetauti, sen yhdistelmä voi aiheuttaa infarktin, ja pari kertaa se on ollut lähellä, silloin verenpaine nousi yht äkkiä korkealle ja kädet puutui ja rintaan sattui niin että, kuin sitä revittäis irti, tietysti terkkarin kautta nopeasti, olin vielä Lieksan korvessa tätini luona, sairaalaan olisi ollut 100km, ja tätini luo 30km, ohjeet sain, ottaa heti lisää verenpaine lääkettä, sydän asettuikin kun päästiin terkkarille.
    Joskus tieto oli että pohjois-karjalassa on olleet suurimmat lukemat sydän ja verisuoni tautia sairastavia, luulen että se läskisoosi, runsas alkoholi ja tupakka sen aiheutti.
    Lapsuudesta tuttu saimi mummo eleli Erkki nimisen miehen kanssa, ihana pappa niinkuin mummokin, Erkki pappa meni ulko saunaan, joka oli hyvin lämmitetty, hän meni ylös lauteille, heitti kunnon löylyt,
    niinpä sydän ei sitä kestänyt, vaan se oli hänen viimeinen sauna reissu, saimi mummo meni katsomaan kun mies viipyi, mummo tietysti järkyttyi, mutta me sisarukset kävimme hänen luona usein ja hän otti itselleen kissan,sitten toisenkin, mummo eli vielä monia vuosia v.1983 hän sit kotonaan kuoli 76 vuotiaana.
    Edelleenkin uskon myös että joissakin suvuissa ei ole sydän ja verisuoni tautia jos sitä ei itse ole aiheutettu, ajattelen tuota miehen sukua, 3 tätiä ja oma äiti ovat "huippu" kunnossa ikäänsä nähden, 3 lähentelee 90v ja yksi melkein 100v.ja kun alkoholia ja tupakkaa ei ole käyttäneet, vaan kova työ nuoruudessa, on kai vahvistanut sydän lihaksia, kun taas nykyään monet kuolee jo 50-60 vuotiaana sydän infarkteihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Onneksi selvisit noista sairauskohtauksista viisailla neuvoilla. Kyllä geeneillä on varmasti osuutensa noissakin sairauksissa. Huikeita naisia on suvussasi! Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
    2. Niin nuo tädit on mieheni tätejä ja miehen äiti, ei ne minulle mitään sukua ole.Mutta kiitos kaikista vastauksista, joita olette laittanut.!

      Poista
  3. Sukuvika tuo sydäninfarkti meillä, saa hakemalla hakea yli 65-vuotiasta lähisukulaista, ettei olisi yhden tai useamman saanut. Kerran olen aivoinfarktin jo saanut, eikä siitä ihan 100 %:sti palautunut. No, johonkin sitä kumminkin kuolee, jos sitten vaikka tuohon. En ota stressiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Varmasti näin on, tunnen myös sukuja, joissa sydäninfarkti on niittänyt monessa polvessa. Aivoinfarkti on varmasti kova kokemus myös. Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  4. Auts. Pitänee yrittää edelleen taistella stressiä vastaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!