keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Matopentti ja muut kevään ilmiöt


Matopentin päivänä 21.3. (Pentin nimipäivä) päivä ja yö ovat yhtä pitkät taas kaikkialla maapallolla. Aurinko paistaa silloin zeniitistä eli kohtisuoraan taivaan laelta päiväntasaajalla. 

Sen jälkeen päivä on yötä pidempi pohjoisella pallonpuoliskolla kesäpäivän seisaukseen saakka, joka on kesäkuun 21. päivänä. 



Palataan Matopenttiin. Päivä on saanut nimensä siitä, että kyseisenä päivänä käärmeet nousevat talvikoloistaan auringonpaisteeseen lämmittelemään. Karjaa ei sinä päivänä saanut laskea ulos jaloittelemaan, koska siitä saattoi seurata epäonnea karjalle koko kesäksi. Näin ainakin Etelä-Pohjanmaalla uskottiin. 



Taivaannaula.org -sivustolla kerrotaan muun muassa:

”Vanha kansa suhtautui käärmeisiin kaksijakoisesti. Käärme on ihmisen ja karjan vihollinen, mutta myös onnentuoja, joka suojasi pahalta. Pihapiirissä elätettiin usein rantakäärmeitä eli tarhakäärmeitä, joita kutsuttiin »elättikäärmeiksi» tai »haltijakäärmeiksi».

Käärmeet saattoivat asustella lattian alla, navetassa, maitohuoneessa tai pihassa. Elättikäärme ei ollut tavanomainen lemmikki vaan sillä katsottiin olevan kohtalonyhteys talon onneen. Jos käärmettä kohdeltiin hyvin, talo menestyi. Mutta jos käärmettä ei kunnioitettu tai se peräti surmattiin, koittivat talolle huonot ajat.

.......

Rakennuksiin myös piilotettiin käärmeiden – useimmiten kyiden – päitä suojelemaan taloa pahaa vastaan. Yleisin tapa oli porata kynnykseen reikä, piilottaa käärme sen sisään ja sulkea aukkokohta puutapilla. Tiedetäänkin tapauksia, joissa vanhojen talojen kunnostuksen yhteydessä kynnyksen alta on löydetty tuohiropponen, jossa on ollut käärmeen pää.”



Päivä pitenee huimaa vauhtia. Maaliskuun toisena päivänä aurinko nousee Utsjoella klo 7.33 ja 27. päivänä jo 5.39. Aamusta päivä pitenee kolmessa ja puolessa viikossa siis lähes kaksi tuntia. Illasta päivän piteneminen ei ole ihan niin nopeaa: 2.3. auringon lasku klo 17.17 ja 27.3. klo 18.59.

Helsingissä aurinko nousee 2.3. Muutamaa minuuttia aikaisemmin kuin Utsjoella: klo 7.19 ja laskee selvästikin myöhemmin: klo 17.47. 

Maaliskuun lopussa 27.3. ero on kääntynyt jo selvästi Utsjoen hyväksi: Helsingissä aurinko nousee vasta klo 6.00 ja laskee klo 18.52.



Lähteinä on käytetty: www.taivaannaula.org ja Suomen kansan kalenteri 2021

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty




8 kommenttia:

  1. Kiitos noista auringonnousu ja lasku tiedoista, kun ei niitä tule katsottua mistään.
    Nyt olen saanut hiihdellä hankiisilla, ja koiran kanssa kävellä,tossut olen laittanut sille jalkaan, kun hanki on karheaa.
    Hyvä kun muistutit käärmeistä, niitä on tuossa lähimetsässä, jos niitä koloista tulee, niin eivät kai vielä ole vikkeliä, sen verran maa on kylmä.Asuimme kerran lähellä kivikkoista jokea, siellä oli paljon käärmeitä, niitä tuli pihalle, mutta sisälle asti ei tulleet.
    Talitiainen laulaa jo riemullisesti aamulla, ne vaistoo kevään tuoksun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Nyt näyttää vähän siltä, että tallvikelit olivat tässä. Harmittavan lyhyeksi jäi taas "oikea" talvi. Tykkäsin, kun oli puhdasta lunta ja pikkusen pakkasta. Mutta voihan olla, että toteutuu vielä se vanha sanonta, että "maaliskuussa sataa puolet talven lumista". En kyllä muista koskaan nähneeni.

      Poista
  2. Elättikäärme on aika hurja juttu nyt nykypäivään verrattuna, kun käärmeitä ei arvosteta. Kyy on suojelemisen arvoinen. Olen lukenut, että elättikäärmeitä on pidetty eniten navetan sontalassa. Minä pidän käärmeistä ja voisin hyvinkin yrittää saada rantakäärmeen keittiöön elätiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Huikeaa. En kyllä ihan ekana ottaisi käärmettä elätiksi edes vaikka itsellä olisi navetta ja sen sontala. Onhan niitä tosin joillain lemmikkeinäkin häkissä. Mahtaakohan ihmisen ja käärmeen välillä syntyä siinä tilanteessa minkäänlaista vuorovaikutusta. Taidan pitää vaan Haukkulin edelleen ainoana lemmikkinä.

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoinen postaus, josta opin useita uusi asioita.
    No niin, nyt sitten selvisi lapsuuden perheeni huono onni. Isäpuoleni hävitti oikein urakalla käärmeiden pesiä Väärttissä asuessamme D.
    Sydämeni melkein pysähtyi, kun olit laittanut tuollaisen postaussuosituksen. KIITOS <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Oho, pahoittelut säikyttelystä. Käärmeeseen suhtautuminen on ollut hyvin ristiriitaista, kun toisaalta sitä on vihattu ja tapettu ja tapetaan vieläkin ja toisaalta ajatellaan, että se suojelee ihmistä ja ihmisen asumusta.

      Poista
  4. Monet pelkäävät ja inhoavat käärmeitä kun heiltä kysyy oletko koskaan edes nähnyt niin vastaus on kielteinen. Lopulta harvat ihmiset on onnistunut edes käärmettä näkemään. Minä olen nähnyt kyllä muutamia kertoja . Kerran vuosia sitten olimme koko perhe pyöräilemässä ja kävelimme pyörien kanssa koska olimme juuri menossa kapealla puusillalle missä oli myös kävelijöitä. Silloin tosin ei ollut ketään missään. Pojat meni ensimmäisenä ja pysähtyivät äkkiä ja käänsivät pyöriään takaisinpäin ja sanoivat peloissaan että tossa on käärme. Käärme oli puusillan ja maan reunassa. Minä sanoin mihin te menette tulkaa nyt katsomaan rauhallisesti voi olla että tämä on ainoa kerta kun sen näette. Niin me katsoimme sitä hetken ja sitten se katosi laiturin alle. Minä olen tainnut nähdä jopa kymmenenkunta kertaa käärmeen se on jo paljon ja ne on ihan eri puolella Suomea nähtyjä. Toiset tappaa heti sen jos näkevät... miksiköhän ❓🤔
    Kiitos näistä tiedoista ne valaisivat käärmetaustoja mitkä on olleet jopa positiivisesti ajateltuja, toisin kuin nykyään. Mikäköhän on muuttanut sen vain siihen huonoon ajatteluun.
    Valoisuus on lisääntynyt jo nyt huomattavasti sen huomaa selvästi. Kevättä kohti mennään 🤗 😁. Hyvää loppuviikkoa ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Käärme pelkää ihmistä kovasti ja pakenee varmasti heti, kun kuulee töminää tai muita ääniä. Mahtaa sillä olla myös hyvä hajuaisti. En voi varmaksi sanoa, olenko koskaan edes kyykäärmettä nähnyt.

      Poista

Kiitos kommentistasi!