maanantai 18. tammikuuta 2021

Maista kaikilla aisteilla






Maistaminen ei tapahdu ainoastaan suussa. Maku muodostuu aivoissa monien aistien yhteistyön aikaansaannoksena. Aivot voivat yhdistää eri aistien saamat ärsykkeet.

Aivot herkistyvät ruokaillessa esimerkiksi kuuloärsykkeille. Kuulostaako porkkana ta sipsi suussa rapsakalta? Minkälainen äänimaailma on ympärillä? Äänet ja muut ärsykkeet voivat laimentaa tai vahvistaa ruokailunautintoa. Samalla tavoin näkö voi vaikuttaa. 



Ei ole sattumaa, että ruoan asetteluun ja muuhun näköaistia hivelevään panostetaan ravintoloissa. Kauniisti sommiteltu ympäristö saa ruoan maistumaan paremmalta. Ruokaa myös kuluu enemmän.

Tämäkin on evoluution tulosta. Ihmisaivot ovat oppineet ajan kuluessa rakastamaan ruoan näkemistä. Ihmiselle on kehittynyt vahva vietti kiinnittämään katseemme ruokaan aina. Psykologisissa kokeissa on havaittu, että huomiomme kiinnittyy erityisesti paljon energiaa sisältäviin ruokiin.



Astioiden koko ja muoto vaikuttaa myös ruokailukokemukseen. Jos käytössä on suurempi lautanen, otamme sille vaistomaisesti enemmän ruokaa, sillä isolla lautasella tavanomainen annos näyttää pienemmältä. Optimaalinen lautasen koko on 25 senttimetriä halkaisijaltaan. Jos lautanen on halkaisijaltaan 30-senttinen, se saa syömään 60 kilokaloria lisää.



Ruokaiuvälineilläkin on merkitystä. Isommalla lusikalla syödään enemmän. Lautasen muoto vaikuttaa myös ruoan maittavuuteen. Pyöreältä lautaselta syödessä makukokemus on kaikista intensiivisin. Myös tuntoaisti vaikuttaa siihen, miltä ruoka maistuu. Jos lautasen pinta on rosoinen, se korostaa ruoan karvautta. Kulmikas lautanen saa ruoan maistumaan suolaiselta. Huippuravintoloissa käytetään raskaita aterimia. Ne luovat vahvan tunteen aterian laadusta. Samalla asiakkaan maksuhalukkuus kasvaa.

Oletko huomannut, että äänillä, musiikilla tai väreillä olisi vaikutusta makunautintoon? Oletko ravintolassa kiinnittänyt huomiota lautasten ja muiden aterimien kokoon ja muotoiluun? 

Lähde: Tiede-lehti nro 1/2020 Arikkeli: Jukka Ruukki

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Kyllä olen harmistunut siitä että ruokailuvälineet on ravintoloissa ja ruokapaikoissa raskaita ja kömpelöitä. Itse rakastan astioita ja katan mielelläni pöydän kauniisti. Mutta en myöskään tunge ruokapöytään ruokaa se on minulla aina sivupöydällä. Minusta on ahdistavaa jos oma lautanen juuri ja juuri mahtuu muun kippojen sekaan. Kauniisti aseteltu ruoka voi olla myös suoraan lautaselle laitettuna. Ja suosin valkoisia ruokalautasia paremmissa kattauksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta jos aterimet olisivat jotkut muovihaarukat tai muuten kevyet, se antaisi sellaisen kuvan, että tässä syödään jotain roskaruokaa. Valkoiset lautaset ovat minustakin parhaat. Ne ovat niin neutraalit.

      Poista
    2. No ei nyt sentään mennä ääripäähän 🤗😁 noiden aterimien kanssa.

      Poista
    3. Juu ei.😁 Niin ja kiitos kommenteistasi myös. Eilen illalla puoliunessa vastailin, niin en muistanut ollenkaan kiittää.

      Poista
  2. Ravintoloissa on tullut vähän syötyä, paitsi laivalla ja työpaikan puolesta kun oli jotain juttuja, oli mukavaa mennä valmiiseen pöytään, aikoinaan ostin neliapila astioita lautas-sarjan, ne on vain vieraita varten paremmat, kauniisti katettu pöytä on kuin puoli ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Valmiiseen pöytään on aina niin ihana päästä. Ei tarvi aina niitä samoja pöperöitä vetää uin kotona. Meillä työpaikkalounas sovittu muutamaan lähikuppilaan, joista yksi on ylitse muiden. Mitä ja missä me ennen syötiin, pohdittiin yhden kollegan kanssa tässä eräänä päivänä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!