perjantai 11. joulukuuta 2020

Tikusta asiaa

 


Tulitikut pääsivät loppumaan. Näin joulun alla ja aikaan niitä kuluu kynttilöitä sytytellessä. Laitoin kauppalistalle muistiin: tikkuaski. 

Kaupassa sitten haeskelin tikkuja. Ennen vanhaan niitä oli kassojen yhteydessä tupakka-askirivistöjen läheisyydessä. Tällä kertaa ne löytyivät hautakynttilöiden vierestä. Ihan kuin joku olisi heittäytynyt pirulliseksi. Kun ensin sytyttelee sätkiä, niin piankos jo joku sytyttelee hautakynttilää. 

No, eikö mitä - olin askia vailla, mutta oli pakko ostaa niitä kymmenen. Eikä se haitannut - ovathan ne säilyvää pienpuutavaraa. Kassalla, tavaroiden hihnalla etenemistä ja hintojen välähtelyä kassan näyttöruudulla ajankulukseni seuraillessani meinasin saada sytkärin eli sydänkohtauksen elikkäs slaagin. Puntti tikkuja maksoi 0,99 euroa. Järjettömän vähän. Olisin mukisematta pulittanut yhdestä askista 0,99 euroa ja nyt sain sillä rahalla kymmenen askillista tulitikkuja. Jääkö tästä tuotantoketjun alkutuottajalle enää mitään käteen. Eihän askilliseen tikkuja tietysti mene puuta äkkiseltään laskettuna kuin 1/1000 pöllistä, mutta kumminkin. Ei tuo tulitikkuaski nimittäin sisältöineen varmaankaan ole ihan yksinkertainen saada kokoon. Puntti on vielä kietaistu värittömämän muovin sisään. Miten tasalaatuista on tavara askissa, kaikki tikut samoin päin ja toimintavarmuus 100%, jollei askin raapaisupinta tai tikut ole päässeet kostumaan ja se on yleensä askinhaltijan omaa syytä. Mietinkin, että olisipa hauska päästä tulitikkutehtaalle seuraamaan sekä tulitikkujen että askien valmistusta ja lisäksi myös näiden osioiden yhteensaattamista eli pakkaamista. 

Kuka vielä käyttää sanaa tulitikkupuntti? Se on itselle ihan tuttu sana, mutta kuopus nauraa kikatteli sanalle ja sanoi sen kuuluvan samaan naurettavaan kategoriaan kuin käyttämäni muut sanat, kuten komero, paitapusero, ämpäri, sähly...Ei hän ollut tunnistavinaankaan sanaa housunpunttikaan, joka on tietysti sama kuin lahje. Hihansuukin on kuulemma ihan outojen sanojen listalta.

Mutta takaisin tikkuihin...Kun olin ihan pikkuinen, paikkakunnallamme oli tulitikkutehdas. Sen toiminta lopetettiin jo vuonna 1969, mutta punatiilinen hieno rakennus on edelleen olemassa. Pitkään aikalaiset seudulla kutsuivat rakennusta edelleen tulitikkutehtaaksi, niin minäkin.

Tulitikut ovat olleet pääosassa monessakin tarinassa. Mieleeni muistuu ainakin Aki Kaurismäen elokuva Tulitikkutehtaan tytöstä. Päähenkilö Iris (Kati Outinen) työskentelee tulitikkutehtaassa ja vapaa-aikoinaan lukee romanttisia tarinoita ja toivoo kohtaavansa elämänsä rakkauden. Iris kohtaakin miehen, heille käy "vanhanaikaisesti",  ja mies yrittää luikerrella tilanteesta eroon halvoin keinoin. Lopulta kaikille käy huonosti kaurismäkeläiseen tapaan. 

Onnellista loppua ei pieni tulitikkutyttökään saa H. C. Andersenin samannimisessä sadussa vuodelta 1845. Tarina on alusta loppuun saakka sydäntä särkevän surullinen, eriarvoisuutta korostava ja köyhyyttä halveksiva tarina. Pieni tyttönen yrittää uuden vuoden aattoiltana saada tulitikkuja kaupaksi. Hän on kylmissään ja nälissään, tikut eivät käy kaupaksi eikä kotiin ole menemistä, koska siellä odottaa väkivaltainen isä. Tyttö alkaa raapia tulitikkuja lämpimikseen. Pieni tulitikun liekki valaisee tytön nähtäväksi ihmeitä, joita katsellen hän vaipuu uneen, ja lopulta kuolee. Viimeisenä näkynään hän näkee isoäitinsä, joka tulee hakemaan hänet luokseen taivaaseen. Seuraavana aamuna hänen ruumiinsa löydetään kadulta.

Hauskempaa ajanvietettä on tarjolla Maiju Lassilan (Algot Untolan) kirjoittamassa veijaritarinassa nimeltä Tulitikkuja lainaamassa. Tulitikkujen hakureissu venähtää päähenkilöltä Antti Ihalaiselta pitkäksi, kun hän matkaa kommelluksien ja väärinymmärrysten höystämänä tikkujen perässä. Alkoholiakin kuluu, eihän suomalainen rillumarei kai ole hauska ilman humalaista hassuttelua. Kirjan perusteella on tehty elokuvia sekä teatterikappaleita, onpa sen tiimoita sävelletty oopperakin. Muistan itse nähneeni näytelmän kotikaupunkini kesäteatterissa 1970-luvulla. Kohokohtana lapsen mieleen jäi näytelmässä mukana ollut oikea porsas.

Tulitikuista on moneksi. Muistatte varmaan nähneenne vanhempien ihmisten mökeissä tulitikkuaskin ulomman ja sisemmän ikkunan välissä kosteutta imemässä. 

Ennen vanhaan tulitikuilla pelattiin niin, että kaadettiin koko askillinen tikkuja kasaan ja yritettiin sitten ottaa tikkuja pois kasasta muita tikkuja liikuttamatta. Kun kasassa oleva tikku liikahti, vuoro siirtyi toiselle. Eniten tikkuja kerännyt oli voittaja.

Tikkujen avulla tehtiin myös tehtäviä ratkottavaksi. Valmiista kuviosta piti muutamaa tikkua siirtämällä saada aikaan toinen kuvio. 

Osaatko ratkaista? Vastaus tekstin lopussa.



Tulitikkurasioiden etiketit ovat olleet keräilyn kohteena, vähän samaan tapaan kuin postimerkit.

Tyhjistä tulitikkurasioista tehtiin joulukalenteri, jossa askista löytyi pikkuruinen lahja kuten karkki, tarra tai kiiltokuva.

Tulitikuilla ei kuitenkaan saa leikkiä niin, että aiheutuisi vaaratilanteita. Tiedetäänhän toki, miten tottelemattomien lasten tulitikkuleikeissä aina lopulta käy. Jörö-Jukka-lastenkirjassa on satu nimeltä Tyttö ja tulitikut, jossa Laura-tyttö alkaa leikkiä tulitikuilla. Hän ei ole kuulevinaankaan kissojensa Missisen ja Massisen varoituksia ja lopulta käy huonosti. Vain kenkäpari jää jäljelle tuhkakasan vierelle.



Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat


Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

 

P.S. Tehdä tikusta asiaa = keksiä hyvä syy toimittaa joku  (turha) asia. Sanonta on peräisin  edellä mainitusta näytelmästä "Tulitikkuja lainaamassa".


Tikkupähkinän vastaus: 



6 kommenttia:

  1. Porissa oli aikoinaan tulitikkutehdas ja kyllä ne on huonontunut laadultaan. Taitaa olla nykyään ulkolaisia nuo tulitikut ( maahanmuuttajia) 😁 laske uudelleen nuo kolmiot 🤗❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ihmettä - löydätkö enemmän kuin viisi kolmiota? 🧐🧐🧐

      Poista
  2. Juu tikusta löytyy asiaa minullakin, ekaks kun me kakarat 3kpl.oltiin aika pieniä, niin veli meinasi polttaa talon jossa me asuimme, pienet pojat usein leikkii tulitikuilla, ja niin tuli riistäytyy käsistä, tuli hätä veljelle, niin hän kantoi kahvikupilla vettä talon nurkkaan, onneks se sammui siihen.
    Mutta myöhemmin meiltä paloi ulkosauna, ja äidin pyykit sen mukana.
    Ostinpa vastottain kaupasta tulitikku puntin, no oli ihme tikkuja, kun ei millään meinanneet syttyä, kipinät vain lenteli, katsoin mistä ne on kotoisin, niin ei kaukaa kuin Ruotsista asti.
    Onkohan suomalaisia tulitikkuja olemassa, ensi kerralla katson missä tikut on tehty.
    Siskoni joka kuoli 15 vuotta sitten askarteli tulitikuista tuomaan ristiä, hän oli neiti ihminen eikä lapsiakaan ollut, se on niin mielessä, kun juuri ennen joulua kuoli.
    Joulu meni siinä tyhjentäessä siskon asunto ja hautajaiset,aina kun käyn siellä 600 km.päässä laitan kynttilän lyhtyyn palamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Sinulla olisi ollut aiheita tikuista oman jutun verran. Ennen vanhaan pojat tosiaan useinkin leikitteli tikuilla ja saivat pieniä vaaratilanteita aikaiseksi. Taitaa onneksi olla nämä leikit harvinaistuneet. Oman äitini kotitalo paloi maan tasalle kauan sitten hänen ollessaan pikkutyttö. Palo ei syttynyt tikkuleikeistä, vaan piipunmuuriin syntyneestä halkeamasta.
      Juu, nykyiset tikut tai osa niistä on ihan surkeita. Tikun raapaisupää lehtää irti tikusta, kun yrittää sytyttää. Palava pieni tikunpää on jättänyt muutaman mustan jäljen pöytään tai liinaan ja sekös harmittaa.
      Ei tullut edes mieleeni, että tikkuja tuotaisiin Suomeen ulkomailta :( Kyllä luulisi, että täältä löytyy puuta tulitikkujen raaka-aineiksi. Ainakin ennen vanhaan haapaa käytettiin tulitikkuihin.
      Tulitikuista askarreltiinkin ennen muinoin kaikenlaista, nyt muistuu sekin mieleeni. Enpä tiedä onko tällaista askartelua enää nykyajan koululaisilla. Tuomaan risti tikuista on varmasti hieno!

      Poista
  3. Ihana postaus! Paljon asiaa saakin noin pienestä esineestä. Komero, paitapusero, ämpäri sähly.... Ihan tuttuja ja käyttämiäni sanoja. Miksikä esim. paitapuseroa muuten sanottaisiin??!! Tai hihan suuta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Sanopa muuta, tikusta sai paljon asiaa :)
      Nuo sanat ovat kuopuksen mielestä vanhanaikaisia ja outoja, ja ne naurattavat häntä siitä syystä - varmistin vielä asian. Paitapusero on kuulemma "nykyoppien" mukaan vain paita. Paitoja ovat mm. kauluspaita, t-paita, poolopaita (joka myös sai hymynväreitä aikaan) ja pusero on samaa sanaluokkaa kuin komero. Mutta ei se mitään, minä aikakin menen aina ämpäri kädessä mustikkametsään ja säilytän sählymailaa komerossa :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!