tiistai 1. joulukuuta 2020

Joulukuun tähtitaivas


Taivaallamme on noin 2000 vuotta sitten loistanut kirkas tähti - se on varmaa. Johdattiko se ketään minnekään, on sitten toinen juttu. Matteuksen evankeliumin mukaan taivaalla loistanut kirkas tähti opasti itämaan tietäjät Jeesus-lapsen luokse. Tänäkään päivänä ei ole täyttä varmuutta siitä mikä tai mitkä tähdet taivaalla loistivat. Suosituimpana teorioista on Jupiterin kohtaaminen eli konjuktio joko Venuksen tai Saturnuksen kanssa. Yksinäänkin kirkkaat planeetat olisivat loistaneet kohdatessaan huomioita herättävän kirkkaina joulukuun taivaalla.  Muita teorioita ovat mahdollinen supernovaräjähdys tai komeetta. 

Tähtitaivaan kiertolaisten radat kohtaavat toisensa täydellisesti vuosisatojen tai -tuhansien kuluessa aina jossakin vaiheessa. Mikäli Beetlehemin tähti loisti planeettojen kohtaamisen johdosta, syttyy tämä "joulun tähti" taivaalle seuraavan kerran vuonna 2065, kun Jupiter ja Venus kohtaavat taivaalla niin, että näyttävät sulautuvan yhdeksi tähdeksi. Jos kyseessä oli Jupiterin ja Saturnuksen kohtaaminen, näkevät tulevat sukupolvet Beetlehemin tähden noin vuonna 2400.

Uusia teorioita Beetlehemin tähdeksi syntyy aika ajoin. Eräs niistä on näkemys siitä, että useat tutut taivaankappaleemme olisivat olleet samalla suunnalla lähekkäin yhtäaikaa: Jupiter, Kuu, Saturnus, Venus, Merkurius ja Mars olisivat kaikki olleet taivaalla idässä ja tietäjät lähtivätkin seuraamaan näennäisesti yhden tähden sijaan useampaa.

Ehkä Beetlehemin tähden arvoitus ei koskaan varmasti ratkea, kun ehdokkaita on useita. Ehkä se onkin parasta, että salaisuus säilyy ja myytti pysyy myyttinä ja osana ikiaikaista tarinaa.

Joulukuun tähtitaivas tarjoilee tänäkin vuonna monta hienoa kohdetta.

Meteoriparvi geminidien maksimi 13./14.12. välisenä yönä.Tällöin voi nähdä jopa 70 tähdenlentoa tunnissa.

Talvipäivänseisaus on 21.12. Tällöin päivä on lyhimmillään ja yö pisimmillään pohjoisella pallonpuoliskolla. Sitten päivä alkaa taas pikku hiljaa pitenemään.

Täysikuu 30.12.

Planeetoista joulukuussa näkyy Mars, joka nousee etelätaivaalle kuun alkupuolella illalla puoli yhdeksän jälkeen ja kuun loppupuolella jo iltaseitsemältä.

Saturnus ja Jupiter löytyvät hämärtyvältä taivalta - erityisesti 21.12. niitä kannattaa tähyillä, kun planeetat ovat todella lähellä toisiaan. Etäisyys on vain kuusi kaariminuuttia eli ne ovat noin neljäsosan Kuun halkaisijan päässä toisistaan. Melkein kuin joulun tähti syttyisi taivaalle.

Venus ja Merkurius himmenevät Auringon loisteeseen. Venus matkaa Vaa´an tähdistöstä Skorpioniin ja edelleen 21.12. Käärmeenkantajaan. 

Käärmeenkantajan tähdistö näkyy Suomessa parhaiten alkusyksyllä ja loppukeväällä, silloinkin sen eteläisimmät osat ovat juuri ja juuri horisontin yläpuolella. Tähdistö kulkee taivaanekvaattorilla, samalla kuvitteellisella radalla, jota pitkin Aurinkokin näyttää kulkevan taivaalla. Aurinko näkyykin Suomesta katsottuna Käärmeenkantajan suunnassa noin 29.11. - 17.12. välisen ajan ja itseasiassa tällä aikavälillä syntyineiden horoskooppimerkin tulisikin olla käärmeenkantaja. Tätä epävirallista 13. tähtimerkkiä eivät useimmat astrologit tunnusta. Osa jousimiehistä siis itse asiassa onkin horoskooppimerkiltään käärmeenkantajia. Käärmeenkantajien sanotaan olevan salamyhkäisiä ja vetovoimaisia, kapinoivia ja itsenäisiä, tiedonjanoisia ja omistushaluisia. Merkin ominaispiirteet ovat sekoitus jousimiestä ja skorpionia.



 

Lähteet: ursa.fi, Alison Davies: Tähtitaivaan tarinoita

Kuvat: Pixabay ja Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus ja mielenkiintoisia teorioita tästä jouluntähdestä. Nuo tähdenlennot on kiinnostanut minua aina joten pitää laittaa päivämäärä muistiin. Minulla on myös kuukirja minkä mukaan yritän tehdä asioita kotona niinkuin puutarhassa. Kokeilimme kaataa pari ohutta koivua viime vuonna sen mukaan pitäisi tulla halkeamatonta puuta. Saa nähdä... siitä tulee jossain vaiheessa myös postaukseen juttua kunhan saamme työstettyä sen kokeilun loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Eikö olekin mielenkiintoisia nuo joulun tähden teoriat. Tässäkin pätee hyvin se ajatus, "kun mikään ei ole varmaa, on kaikki mahdollista!" Jokainen voi uskoa parhaaksi katsomaansa teoriaan ja joulun tarinaan!
      Toivottavasti tähdenlentojen aikaan on pilvetön taivas, niin päästään bongailemaan! 🌟
      Mielenkiintoista kuulla sitten miten käy halkeamattoman koivun -kokeilussa! Ihan uutta tietoa tulossa itselle 👍

      Poista
  2. Joulun tähti on kiehtova myytti. Ei ihme, että siitä on esitetty monta teoriaa. Ajattelen vähän kuin sinä, että se voi jäädä salaisuudeksi, mikä on kaunista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Luulen ja toivon, ettei joulun tähden mysteeri koskaan selviä 🌟 Ihminen tutkii ja selvittää melkein kaiken mahdollisen maan ja taivaan välillä - joku salaisuus jääköön salaisuudeksi 🌟

      Poista
  3. Onko tuossa kuvassa kyykäärme ? käärme on paholaisen vertauskuva, jos muistamme sen paratiisista aikojen alussa.Jeesus syntyi reilu 2000 vuotta sitten, mutta hän on ollut aina, kun Jumala loi maailman Jeesus oli siinäkin läsnä, joulua ei löydy Raamatusta, vain pääsiäinen ja helluntai, emme tiedä mikä vuoden aika oli kun Jeesus syntyi, mutta sillä ei ole merkitystä, pääasia on että syntyi, tähti taivaalla on varmasti ollut silloin iso, nytkin näkee "pohjantähden" aika isona välillä.Horoskooppeja minä en lue koskaan, mutta olen leijona horoskoopin mukaan, leijonaa minusta tarvittaessa löytyykin.
    Sitä minä ihmettelen että ihmiset hyväksyy Jeesus lapsen, mutta eivät usko sit ristiin naulitsemista ja ylösnousemusta, eipä ne uskoneet silloinkaan Raamatun aikoina.
    Sen mä uskon että koko maailmankaikkeuden ja mitä siinä on, on kaiken Jumala luonut.
    kiitos mielenkiintoisesta otsikosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Käärmeen kuva on Tähtitaivaan tarinoita -kirjasta ja se symbolisoi tuota Käärmeenkantaja-tähdistöä. Käärme taitaa olla mukana monissakin Raamatun kertomuksissa, edustamassa pahuutta joko todellisena eläimenä tai kuvainnolisesti.
      Minä muistelen myös kuulleni teorian tuosta Jeesuksen syntymäpäivästä, että se ei olisikaan nykyisin viettämämme joulun aikaan.
      Joulu on joka tapauksessa ihana juhla pimeyden keskellä ja tuo toivottavasti iloa ja valoa tämäkin vuonna!

      Poista

Kiitos kommentistasi!