torstai 31. joulukuuta 2020

Erikoisten Asiantuntijoiden kätevät niksit, osa5



Kuka nyt enää jaksaa vatuloida mitään jouluun ja jouluruokiin liittyvää? No en minäkään, mutta julkaisen jokavuotisen niksin niihin liittyen. 

Nyt on tuoreessa muistissa miten laitettiin kystä kyllä ja kynnettiin adventtisohjossa etsimässä oikeita raaka-aineita, jotta saadaan jokaiselle oman suun mukaista pöperöä joulupöytään. Räntäsateessa, kun näkyvyys on nolla joka suuntaan, tuliko hiki ja tuntuiko, että koko elämä kriisiytyy, ennen kuin se joulu lopulta joutuu jo taas rintoihinkin?

Ota jo nyt esiin se ensi vuotta varten hankittu pöytäalmanakka tai muu vuotuinen ajantieto ja kirjoita siihen ensi vuoden loppupuolelle muistiinpanot, mitä kannattaa ostaa ensi vuonna jo marraskuussa (esimerkiksi erityisruokavaliota noudattavien ainekset, jotka säilyy pitkään) ja kuinka paljon. Ainakin gluteenittomia pipareita erilaisiin juustokakkuihin ja piparijälkiruokaan on meillä välillä etsitty kovastikin.



Kirjoita myös muistiin, minkälainen joulukinkku oli tänä vuonna, oliko se hyvä ja olitko siihen tyytyväinen. Mikä valmistaja ja minkä kokoinen, riittikö se hyvin, oliko paljon läskiä, hajosiko se atomeiksi, kun yritit liian äkkiä paistamisen jälkeen irrottaa paistoverkkoa kuivuneesta nahan pinnasta. Minä päivänä sen ostit ja oliko kinkkuja silloin vielä hyvin saatavilla. Kaiken tuon voi lyhentää vaikka niin, että kirjoitat 21. päivän kohdalle: osta se (esimerkiksi) Tammisen kinkku! Muutamana vuonna meillä on ollut Tammisen kinkku ja se on ollut kyllä ihan ylitse muiden, ainakin näistä marketissa myytävistä. (Suoramyynnistä emme ole koskaan kinkkua ostaneet, kun ei olla saatu aikaiseksi.) 

Itse emme olleet tyytyväisiä Atrian juhlakinkkuun. HKn juhlakinkut olivat aatonaattona loppuneet (pitikö jättää kinkun ostaminen viime tippaan?) ja tarjolla oli vain Atrian kinkkuja ja muutama Tammisen kinkku, jotka olivat jotenkin epäsopivia. Liian isoja/pieniä tai potkallisia, en muista. 

Kirjoita myös muistiin, mihin suosikkiruokaan piti ostaa sitä erikoismaustetta tai muuta harvinaista raaka-ainetta, jota ei muutenkaan saa mistään ja jos saa, niin se on tietenkin joulun alla loppunut. Mikä kärsimyskumkvattikurkumiini se nyt olikaan. Meillä ainakin koko suku juoksi jonkun sellaisen perässä pari vuotta sitten ympäri kaupunkia ja lopulta sitä ei saatu mistään. 




Ruokahävikin vähentämiseksi voi myös kirjoittaa muistiin mitä ruokaa eniten jäi yli ja päätyi roskiin. Jos joulua vietetään suunnilleen samalla kokoonpanolla, todennäköisesti ruoan menekki on samaa luokkaa ensi vuonnakin. Turha ostaa kaikkea ruokaa liikaa vain varmuuden vuoksi. Jos joku laji (vaikkapa lasimestarin silli) sattuu loppumaan, mitä se haittaa? Muuta ruokaa voi vielä olla jäljellä. Kaupatkin ovat auki jokaisena päivänä, jos jonkun joulunviettäjän fiilis on yhdestä ruokalajista kiinni. 

Ruokamenekistäkin voi tehdä muistiinpanoja ensi vuoden kalenteriin. Kannattaako ostaa esimerkiksi kylmäsavulohta 800g vai riittäisikö kuitenkin se 400g? Kala (ja vieraat) alkaa kuitenkin kolmantena päivänä haisemaan vanhan sanonnan mukaan. Jos kalaa näyttää kaikesta huolimatta jäävän yli, sitä voi ajoissa pakastaa ja tehdä siitä vaikka lohilaatikkoa mahdollisimman pian joulun jälkeen. Suolainen kalahan ei parhaiten pakastu, mutta lakkaapahan edes vanhenemasta käsiin.



Erikoisen Asiantuntijan huushollissa tätä on harjoiteltu ja kehitelty vuosien ajan. Pyrimme siihen, että kaikki jouluruoka on syöty tapaninpäivän iltaan mennessä. Kaikki. Yleensä se onnistuu. Asiaa helpottaa paljonkin se, että syöjäjoukon kokoonpano ei juurikaan vaihtele. Samat seitsemän henkeä on joka joulu ruokapöydässä, paitsi tänä vuonna koronan vuoksi yksi vähemmän. Tänä vuonna uskoisin, että jotakin laatikkoruokaa saattaa jäädä vähän yli. Se päätyy kompostiin, jolloin se löytyy tämänkin jälkeen omalta pihamaalta, eikä päädy jätehuoltoa rasittamaan. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat ja Pixabay

Ei kaupallista yhteistyötä. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Eilen vasta tuli käytyä kaupassa, kinkut oli kaikki loppu, tai mihin lie viety, en olis enää kyllä ostanut, mutta myös luumurusina kiisselit on aina loppu lähi kaupoista, sitä ei nyt saa kuin vuoden päästä.
    Tein perunalaatikkoa kinkun jämästä, ja vielä riittäis hernekeittoon, mutta en syö niitä kinkun siivuja, kalaa on tullut ostettua, eikä siihen kyllästy, kun eri tavalla sitä laittaa.
    Laatikoita on vielä muutama, tulee ne syötyä viikonlopulla.
    Uuden kalenterin saamme aina jätehuollolta, siinä on lähi kylien ottamia kuvia, ja mahdollisuus laittaa omia kuvia kalenterin valmistajalle, jos ensi jouluna olisi yksi ottamani kuva.
    Illalla täytyy laittaa omatekoiset roihut pihalle, tein jämäkynttilöistä pari roihua, niin ja saunaan koiran kanssa jyskettä karkuun.
    Hyvää pian alkavaa Uutta-Vuotta 2021, ja kiitos kun olen saanut "purkaa" ajatuksiani teille, kotoisen oleva blogi teillä, jossa on ollut kiva käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Ja kiitokset sinulle, kun olet lukenut ja kommentoinut ahkerasti. Hyvää alkanutta vuotta myös ja pysyhän blogissa!

      Poista
  2. Meillä oli juuri sopiva määrä jouluruokia eikä mitään heitetty pois. Kolmen kilon kinkkukin riitti vaikka meitä oli yksitoista henkeä syömässä. Kirjoitinkin ohjeesi mukaisesti jo nyt ylös ensi joulukuun kohdalle almanakkaan mikä kinkku ja kuinka suuri meillä oli että muistan ensi joulunakin. Kiitos vinkistä ja hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Ja hyvää alkanutta vuotta! Minäkin kirjoitan tämän vuoden kalenteriin kinkun osto-ohjeet ja sen, että muistan tehdä sienisalaatin itse. Sitä eivät juuri muut syö, mutta vedän kyllä yksinkin kaiken, jos se hyvin onnistuu.

      Poista
  3. Paljon hyviä niksejä postauksessa. Meillä syödään niin perinteistä jouluruokaa, että suunnittelu on joka vuosi helppoa. Minä olen perheen ainut kala-kasvissyöjä, joten vähän enemmän on varattava kalaa ja kalkkunaa vähemmän. Me pidämme joululaatikoista niin paljon, että tein pakastimeen tuplasatsin. Niitä voi syödä lisukkeena myöhemmin. Makeita jää joulun yli, mutta onneksi kuivakakut säilyvät hyvin. Kiitos blogistasi ja hyvää uuden vuoden aattoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentisatsi ja hyvää uutta vuotta sinulle myös! Ihan tavallisia ruokia mekn laitetaan vuodesta toiseen, mutta joskus johonkin leivontajuttuun tai jälkiruokaan on tarvittu jotain erikoisempaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!