maanantai 26. lokakuuta 2020

Ullan gluteeniton, laktoositon ja sokeriton marjapiirakka



Innostuin kokeilemaan steviaa makeuttajana sokerin sijasta. Olen ollut vähän skeptinen keinotekoisten makeuttajien suhteen. Stevia on kasvikunnasta peräisin ja niinpä uskalsin antaa periksi, koska liika sokeri vie tuhoon.

Marjapiirakan ohje on peräisin Keliakialiiton jäsenlehdestä nro 4, lokakuu 2020. Tein piirakan muilta osin reseptin mukaan, mutta täytteen sokerin korvasin stevialla. Pohjaan siis laitoin normaalisti sokeria, koska stevia ei tee leivonnaisen rakennetta samalla tavoin kuin sokeri. Ai niin ja lisäsin täytteeseen myös yhden kananmunan, jotta se pysyisi paremmin koossa. Täytteeseen laitoin mustaherukoita ja vadelmia suunnilleen suhteessa 50/50. Stevian määrä on sitten toinen juttu. Minkälainen määrä korvaa vastaavan määrän sokeria makeudessa? Ettei tule liian makeaa? Se selviää kokeilemalla. Stevia on melko hintavaa. Ei voi kokonaan siirtyä sen käyttäjäksi, vaikka piirakasta hyvää tulikin.

Pohja:

125g pehmeää rasvaa 

3/4 dl sokeria

2 kanamunaa

2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

1 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta

1dl pähkinää tai mantelia jauhettuna

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

1 tlk kermaviiliä

1/2 dl sokeria

2 tl vanilliinisokeria

Päälle:

3 dl marjoja tai sopiva määrä hilloa

Paista 200C asteessa 35 minuuttia.


Piirakasta saa myös laktoosittoman, kun käyttää kasvimargariinia ja laktoositonta kermaviiliä sekä sokerittoman, kun käyttää pohjaankin steviaa. Vegaaniversioon voisi täytteeksi blenderillä sekoittaa vaikka cashew-pähkinöitä ja kaurajogurttia. 

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / Gluteeniton-lehti
Ei kaupallista yhteistyötä.

8 kommenttia:

  1. Kiitos taas ihanasta ohjeesta, minulle tuo sokeriton ohje passaa, koska olen 2-tyypin diabeetikko, voisin kertoa mistä olen saanut 2-tyypin sokeritaudin, mutta aihe on tuo piirakka, jonka otan ylös, kahvi kun ei millään mene alas, kahvi on muuten pahanmakuista ilman jotain suuhun pantavaa.
    Eikun taas mentäväk-kauppaan ostamaan kermaviiliä(kevyt),ja mantelijauhetta.
    Hyvää alkanutta viimeistä lokakuun viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Minä olen käyttänyt steviaa tammikuun alusta lähtien, kun rupesin laihduttamaan. Jos haluan herkutella, käytän leivonnassa sokeria. Vaikka en halua syödä valkaistua sokeria, syön sitä sisältäviä leivonnaisia yhtenä päivänä viikossa, herkkupäivänä. Muulloin käytän steviaa ja hätätapauksessa agavesiirappia. Kiitos kivasta ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Stevian käyttöä vasta opettelen. Se vaikuttaa hyvältä aineelta sokerin tilalle. Mukava alkanutta viikkoa!

      Poista
  3. Kiitos kommentistasi! Sinä olet varmaan taitavampi käyttämään tuota steviaa leivonnassa. Itse vasta kokeilen ensimmäisiä kertoja. Hyvää alkanutta viikkoa myös!

    VastaaPoista
  4. Muuten tein sitä frittata, onpa hyvää, en ole koskaan ennen ostanut masckarpone juustoa, enkä tehnyt tuota frit piirakkaa, kyllä nyt mustikat saa kyytiä, onneks niitä on paljon, ja sokerin voi korvata hed.sokerilla, tai vähemällä sokerilla.(kuva tulee blogiin)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun maistui sinullekin. 😊 Ohje on niin helppo ja kun pitää mascarponea varastossa, niin voi koska vain tehdä ex tempore -mustikkafrittatan. Ajattelin kokeilla sitä myös omenoista.

      Poista
  5. Kokeilin kerran stevialla makeutettua limpparia tyhjään vatsaan. En kokeile toista kertaa! Itseasiassa kierrän kaukaa koko tuotteen tämän takia! :D:D:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Mitä tapahtui? Tuliko maha kipeäksi vai kävikö niin, että ns. perästä kuului? Karppisokeria voisi myös kokeilla, sain siitä tänään vinkin kampaajaltani Mariannelta. Sekin on kyllä sikakallista. Meillä kuluu sokeria niin vähän, että hinta ei ole este, ehkä vaan hisate. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!