Aitoja nokialaisia. |
En olisi vuonna 1999 saadessani ensimmäisen nokialaisen, joka oli punainen, metallinhohtoinen, pienellä antennilla varustettu ja mallia 6150, että vuonna 2020 matkapuhelimessani on ne kaikki ominaisuudet, jotka siinä nyt on ja että käytän puhelimen selailuun useita tunteja päivässä.
Aamulla, kun herään, tartun puhelimeen ihan ensimmäisenä - sammuttaakseni herätyksen. Sitten laitan yöksi sammutetun mobiilidatan päälle, ja kurkkaan onko tullut tekstiviestejä, Whatsappiin tai Messengeriin. Vilkaisen samalla Facebookiin ja Instagramiin ja myönnän - myös Bloggeriin eli blogia pyörittävän blogipalveluun. Sitten vasta nousen sängystä - aikaa ehti kulua ainakin 10 minuuttia ennen kuin suuntaan kohti asunnon ulko-ovea, josta käyn noutamassa päivän sanomalehden.
Oloni on rauhaton, jos en saa aamulla jostain syystä katsottua puhelimesta edellä mainittuja asioita. Kuinka kauan näin on ollut ja miten tähän on tultu. Ajatus riippuvuudesta on sietämätön.
Lähden aamutoimien jälkeen Nuuskijan kanssa aamulenkille. Tsekkaus: avain ja puhelin on matkassa. Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä, kun noin 45 minuuttia kestävän aamulenkin aikana en katsonut puhelinta kertaakaan. Nykyisin kurkin puhelinta ainakin pariin otteeseen ja/tai otan muutaman kuvan.
Lenkin jälkeen lähden töihin ja sitä ennen olen kuunnellut työvaatteita vaihtaessani stand uppia Youtubesta virikkeeksi päivän puuhiin. Linja-automatkalla en katsele maisemia vaan puhelinta. Töihin saavuttuani laitan puhelimen äänettömälle ja asetan sen työpöydälle. Muutamia vuosia sitten puhelin oli työpäivän ajan käsilaukussa ja saatoin kurkata sitä lounastauolla.
Työpäivän aikana kurkin puhelinta satunnaisesti, mutta en selaile esimerkiksi uutisia. En katsele muutenkaan mitään elintärkeää puhelimelta, oikeastaan vain viestejä ja somea. Minä - viisikymppinen, omasta mielestäni ihan järkevä ihminen.
Minulla menee päivittäin tunteja puhelimen parissa. Olen ajoittain levoton ja kärsimätön, minulla on joskus pakonomainen tarve selata sivustoja. Saatan televisiota katsellessani välillä selata nopeasti puhelimelta Facebookista seuraamiani ryhmiä läpi.
Nyt, kun olen ajatellut asiaa tätä juttua kirjoittaessani, olen ymmärtänyt, että minulla saattaa olla nomofobia tai kehittymässä sellainen. Tai ehkä ainakin fomo.
Nomofobia tulee sanoista no mobile phone phobia, joka tarkoittaa pelkoa jäädä ilman mobiililaitetta tai puhelinkontaktia.
Lyhenne fomo tulee sanoista fear of missing out. Se tarkoittaa pelkoa siitä, että jää paitsi jostakin mielenkiintoisesta (joka tapahtuu esimerkiksi somessa) ja tästä syystä on oltava koko ajan kartalla tapahtumista.
Jotta jonkun häiritsevän, jopa ahdistavan tapansa voi muuttaa, on se ensin havaittava ja sitten tehtävä suunnitelma. On nimittäin niin, että jatkuva puhelimen näprääminen on alkanut häiritä itseäni ja muuta elämää. Puhelimen selailu vaikuttaa välillä pakkomielteiseltä. Puhelin tulee joskus jopa itseni ja läheisteni väliin. Aamun eka ja illan vika - pitäisi olla joku muu juttu kuin puhelin.
Fobia on kohtuutonta pelkoa jostakin asiasta. Se alkaa aiheuttaa pahentuessaan fyysisiä oireita ja kehittyä jopa paniikkihäiriöksi ja näin tehdessään rajoittaa elämää. Yleisimpiä fobioita Suomessa on sosiaalinen fobia eli huomion kohteena olemisen pelko sekä muun muassa korkean paikan, suljetun tilan ja käärmeiden kammo.
Muuttuva maailma tuo aineksia uudenlaisten pelkojen syntymiselle. Kun ainakin Suomessa elinympäristömme on suhteellinen turvallinen, voi pienemmistäkin asioista kehittyä pelkoja. Nykyihmisen ei tarvitse pelätä joutuvansa villieläinten syömäksi, mutta puhelin voi syödä aikamme ja vapautemme tehden meistä huomaamattamme vankejaan luomalla riippuvuuden.
Siispä päätin, että yritän katsoa puhelimelta somea vasta aamutoimien jälkeen, pitää sisällään myös Nuuskijan kanssa tehtävän aamulenkin. Olisin siis hereillä noin kaksi tuntia ennenkuin räplään somen parissa. Nyt jännittää - saas nähdä mitä tästä seuraa.
Kuva: Erikoiset Asiantuntijat
Kuvan ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.
Ajatuksia herättävä teksti.
VastaaPoistaKun on elänyt yli 72 vuotta, on iso osa elämästä kulunut ilman älypuhelinta. Luulisi, että tässä vaiheessa elämää tuntisi tarvetta räplätä puhelinta monta kertaa päivässä. Mutta pitää lukea lehtiä, hoitaa pankkiasioita, tarkastaa sää, käydä pankissa, katsoa koronavilkkua ja kommentoida perheryhmää ym. ym. Jos vielä olisin ahkera somen käyttäjä .... ...
Kiitos kommentistasi! Maailma on sulloutunut puhelimeen. Sieltä löytyy kaikki. Myös kaikki se, mitä ilman on ennen pärjätty - mutta maailma on muuttunut ja sekin täytyy hyväksyä.
PoistaNo mutta... Minä en ole näin riippuvainen puhelimesta se voi unohtua minulla takin taskuun ja se on kaapissa tai laukun taskuun. Mutta tärkeä viestintäväline se on myös minulle. En ole Facebookissa tai missään ryhmissä mutta luen uutisia ja lähetän Whatsapin viestejä säännöllisesti ja lastenlasten kanssa ollaan videopuhelun kautta yhteydessä. Meidänkin nuorille on kasvanut kännykkä käteen kiinni ja se jos mikä on myös surullista huomata. Mutta vierivä kivi ei sammaloidu on taas huomattu tässäkin asiassa. Kiitos sinulle tästä postauksesta.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Kyllä puhelimesta on moneksi, hyvässä ja pahassa. Mutta enpä taitaisi siitä itsekään enää luopua! Moni juttu on muuttunut älypuhelimen myötä niiiiiin helpoksi!
PoistaKiva aihe! Ainaki sikäli, että tätä miettii moni muukin, ja kokee samaa syyllisyyttä ja huonommuutta puhelimella, koska lisäksi vielä tabi ja tietokonekin. Mutta koko meidän maailmahan on muuttanut kännykkään! Ajanvaraukset, lehdet, joulukortit, kirkko, kaupat.. Minusta aikuisen ei tarvitse kokea heikkoutta medialaitteella, vaikka kuinka päivittäisi niitä sata kertaa päivässä. Se on nykyisin elämää! Se, kenellä ei onnistu median(laitteen) takia työt ja arkiset askareet, on pulassa, ei se, kuka haluaa päivittää 59. kerran päivän tapahtumat. <3
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Totta kirjoitat - maailma on muuttunut ja se pitää hyväksyä. Ehkä se syyllisyys tulee siitä, kun näprää älylaitetta, ei tee "mitään" ja "oikeat" hommat jää tekemättä.
PoistaTässä itsekin vielä illan viimeisiä kirjoitushommia vetelen blogiin, puhelimella - yllättäin 😊
Selasin vanhoja tekstejänne ja mitä mä olin kommentoinut, jonkun kommentin poistin,niin tätä en ollut nähnyt, minulla on nuo samanlaiset puhelimet kuin kuvassa, nyt on äidin vanha puhelin, ei äly, eikä kameraa, ei kosketusnäyttöä, ei nettiä, hyvin on toiminut.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Nyt kun on tottunut, että puhelimella voi tehdä (melkein) kaiken saman kuin läppärillä, niin vaikea tästä älypuhelimesta on luopua. Mutta vähemmlläkin varustuksella kyllä tulisin toimeen. En käytä suurintakaan osaa puhelimen tarjoamista ominaisuuksista.
Poista