keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Parasta herkkua kotimaisista omenista!




Nyt kun kotimaisen omenan sesonki on parhaimmillaan, kannattaa hyödyntää se ja nauttia. Kotimaiset omenat päihittävät ulkomaiset kaikessa muussa paitsi hinnassa, jos omenat joutuu ostamaan. Ainakin maku, hiilijalanjälki, tuoreus, lajien runsaus ja säilöntäaineettomuus ovat paremmalla tasolla ulkomaisiin omeniin nähden.

Kolmas gluteeniton kaura-omenapaistos tänä syksynä Erikoisen Asiantuntijan koekeittiössä meni uuniin juuri äsken (tätä kirjoittaessa 20.9. klo 12.05). Ohessa ohje, joka on julkaistu blogissamme lähes päivälleen vuosi sitten. Kasvimargariinilla tästä saa vielä vegaanisenkin. Ihan puhtaasti lähiruokaa tästä ei saa tumman sokerin ja mantelin vuoksi, mutta kokkihan voi aina soveltaa ja kokeilla ohjetta, "tuunata", miten haluaa.

10kpl isoja happamia (kotimaisia) omenoita
6dl (gluteenittomia) kotimaisia kaurahiutaleita
200g voita (tai kasvimargariinia) sulatettuna
2dl mantelirouhetta (tai -lastuja)
4dl ruokokidesokeria (osan voi vaihtaa fariinisokeriin)
1rkl vanilliinisokeria
1rkl kanelia

Poista omenoista siemenkodat. Voit kuoria ne tai jättää kuorimatta. Pilko omenat isoiksi lohkoiksi tai kuutioiksi.

Sulata voi mikrossa ja sekoita siihen kuivat aineet samassa astiassa. (Näin voita ei mene yhtään hukkaan.) 

Lado omenanpaloja ja kauraseosta voideltuun isoon uunivuokaan vuorotellen kahteen kerrokseen, jätä vähän kauraseosta pinnalle. (Allaolevassa kuvassa on kauraseosta pinnalla vähäistä enemmän.) 

Paista uunissa 175 asteessa puolisen tuntia - kolme varttia. Kaurahiutaleet imaisevat omenista paistettaessa irtoavan nesteen. Mantelilastut tai -jauhe käyvät tietenkin myös, mutta rouheesta tulee parempi suutuntuma.

Anna jäähtyä haaleaksi ja ahmi/tarjoa vaniljakastikkeen kanssa tai ilman. Ainoa asia, missä tämän voi pistää pilalle, on laittaa liikaa sokeria. Ole tarkkana sokeria mitatessa. Mieluummin vähän vähemmän kuin ohjeessa. EAn mielestä pelkällä ruokosokerilla tulee parempaa (ei fariinisokeria). Tästä riittää isollekin sakille. Tämä on niin hyvää, että se voi saada miehen kyyneliin. Myös sielu, makuhermot ja vatsa "huutavat hoosiannaa". 



Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvat: Pixabay 

Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty. Reseptiä saa jakaa ja käyttää ja se on erittäin suositeltavaakin.

Mahdolliset kommentit pyydetään kirjoittamaan postauksen lopussa olevaan kenttään, jotta ne ovat kaikkien lukijoiden nähtävillä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!