maanantai 28. syyskuuta 2020

Kaikkien aikojen lammaskaali, porvariversio


Nyt viimeistään on kaaliruokien sesonki. Saatavilla oleva kaali ei ole enää varhaiskaalia ja niin ollen se tarvitsee selvästi pidemmän kypsennysajan.

Yksi Erikoisen Asiantuntijan mieleisimpiä ruoka-aineita ovat kaali (edullinen, ravitseva ja kuitupitoinen) ja lampaanliha. 

”Porvariversion” tästä tekee se, että käytän tässä karitsan paahtopaistia, mikä on tietysti kalliimpi ruhonosa ja mureampaa kuin lammaskaalin ohjeissa yleensä annetaan.

Prismassa ruokaostoksilla ollessani viimeiset tuoreet paahtopaistinpalat (Prismassa ne ovat olleet pakasteena ja sulatettu) vietiin ihan kirjaimellisesti nenäni edestä, joten jouduin hakemaan Citymarketista vakuumiin pakattua samalla tavalla "tuoretta" tuotetta, joka oli peräisin Uudesta-Seelannista. Tuskin sekään tuoretta oli, mutta ihan sama, kun se meni pataan saman tien. Ei toiselta puolelta maapalloa nimittäin kyörätä tänne yhtään mitään lihatuotetta tuoreena tuollaisella kilohinnalla. Pakkausmerkinnöistäkin pystyi päättelemään, ettei se tuoretta ollut, vaan kertaalleen pakastettua. Paahtopaistin kilohinta oli 24,90 € ja luisemman ruhonosan, karitsan kareen, 33,90€. Mikähän logiikka siinäkin oli. No, mieluummin ostan arvokkaampaa tavaraa halvemmalla hinnalla.

Makunsa puolesta mielestäni on ihan sama, onko lammas määkinyt ja märehtinyt Uudessa Seelannissa vai Suomessa. Ihan muista syistä (ilmasto ja kotimainen tuotanto) pyrin hankkimaan seuraavat lampaanlihat oikeasti tuoreina ja suomalaisena.

n. 800g karitsan paahtopaistia (maustamatonta)

puolikas kohtalaisen kokoisesta valkokaalista suikaloituna

2 kpl banaanisalottisipulia viipaloituna

kolme porkkanaa viipaloituna

puolikas valkosipulia murskattuna

puolikas lehtiselleripuntista viipaloituna

meiramia

suolaa

3 kpl laakerinlehtiä

kymmenisen kpl kokonaisia mustapippureita

2 rkl vaaleaa siirappia

0,5 litraa kuumaa vettä

voita paistamiseen

Viipaloi kaali ja pehmitä se voissa hitaasti miedolla lämmöllä. Vältä ruskistumista. Tee sama salottisipuleille. Kuutioi lampaanliha ja ruskista pinnat kiinni kuumalla pannulla voissa.

Laita kaikki muut pilkotut kasvikset ja mausteet padan pohjalle, seuraavaksi lihat ja pinnalle pehmitetyt kaalit. Kaada kuuma vesi päälle ja hauduta kannellisessa padassa uunissa 150C neljä tuntia. Siitä aluksi tunnin verran 175C asteessa. Tarkista pari kertaa välillä ja sekoittele varovasti.

Kaalia tässä saa olla paljon. Vaikka enemmänkin kuin se kohtalaisen kokoisen kaalin puolikas. Kaali kun kunnolla kypsyy, niin sen tilavuus pienenee huomattavasti. Ja siitä kaalistahan se maku tulee tähän ruokaan. 

Raaka lehtiselleri on EAn mielestä kamalaa, mutta kypsennettynä lammaskaalissa ihan ok.

Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin käyttäminen ilman lupaa on kielletty. Ruokaohjetta saa jakaa vapaasti.

Mahdolliset kommentit pyydetään kirjoittamaan postauksen lopussa olevaan kenttään, jotta ne ovat kaikkien lukijoiden nähtävillä.

 









2 kommenttia:

  1. Täällä skipataan lammas, mutta kaali! Nam! Eilen tein 2 isoa kaalilaatikkoa ja pakkaseen ei mahdu yhtään. Apua! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaali on hyvä kasvis, mutta ehkä sen käyttö vaatii vähän totuttelua suussa sekä vatsassa. Ainakin hyviä kuituja siinä on. Lammasta olen opetellut valmistamaan vasta aikuisella iällä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!