sunnuntai 2. elokuuta 2020

Tee työtä ja rakasta


Tee työtä ja rakasta, oli muumihahmojen luojan, jo edesmenneen monilahjakkaan taiteilijan Tove Janssonin elämän motto. Ja nimenomaan edellä mainitussa järjestyksessä.


Tove syntyi vuonna 1914 suomenruotsalaiseen taiteilijaperheeseen. Hän oli paitsi kirjailija, myös taidemaalari, kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä, pilapiirtäjä ja laulunsanoittaja. Hän oli hyvin ahkera ja tuottelias jo nuorena, mutta maailmanmaineeseen hän nousi vasta muumihahmojensa ja -kirjojensa myötä.

Tove pakeni ahdistavaa sota-aikaa luomistyön pariin ja ensimmäiset muumisarjakuvat ja kirjat alkoivat hahmottua jo talvisodan aikana. Niitä julkaistiin monella muulla kielellä ensin ja vasta myöhemmin suomen kielellä.

Muumihahmoihin hän löysi esikuvia omasta perheestään ja lähipiiristään, jota en ole aikaisemmin tullut ajatelleeksikaan. Esimerkiksi Tuutikki-hahmon esikuva luonnetta ja ulkonäköä myöten on hänen pitkäaikainen elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilä. Hän oli Suomen eturivin taidegraafikoita ja on lähtöisin käsillä tekevästä perheestä, kuten Tovekin. Toven isä oli kuvanveistäjä ja Tuulikin isä kirvesmies.

Tuulikki Pietilä: Tour de France (1951) Kuva: Kansallisgalleria/Nina Pätilä.
Tove Jansson piti itse itseään enemmän taidemaalarina kuin kirjailijana, vaikka on kirjoittanut useita romaaneja ja novellikokoelmiakin. Maailmanmaineeseen hän nousi vasta muumihahmojensa myötä ja sai niistä onneksi ansaitsemaansa kunniaa jo eläessään.

Tuula Karjalainen

Tuula Karjalainen on kirjoittanut Tove Janssonista elämäkerran Tee työtä ja rakasta. Karjalainen on kuratoinut vuonna 2014 Ateneumissa avoinna olleen Tove Janssonin juhlanäyttelyn. Sinä vuonna taiteilijan syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Kirja perustuu Janssonin kirjeenvaihtoon, Muumikirjoihin ja hänen muuhun kirjallisuuteensa sekä muiden kirjoittajien teoksiin sekä aikakaus- ja sanomalehtiartikkeleihin ja Janssonin lähipiirin suullisiin kertomuksiin.


Vuodesta 2020 lähtien sisäministeriö suosittaa, että Janssonin syntymäpäivänä 9. elokuuta liputetaan hänen sekä suomalaisen taiteen kunniaksi.

Blogimme Facebook-julkaisussa oleva kuva on peräisin Wikipediasta ja otettu Tove Janssonista vuonna 1923.

Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat / kirjan etukansi ja sisäsivuja
Ei kaupallista yhteistyötä.
Kuvien ja tekstin luvaton käyttäminen on kielletty.

3 kommenttia:

  1. Kiitos tietopaketista. Muumit ovat olleet minulle rakkaita lapsuudestani saakka ja ovat sitä edelleen. Hahmot ovat uskomattoman sympaattisia ja tekstissä kumpuilevat lohkaisut niin täyttä totta. Muu tuotanto Tovelta on jäänyt auttamatta Muumien varjoon.

    VastaaPoista
  2. Tove oli niin monipuolinen nainen. Kyky rakastaa ja tehdä työtä on Freudin mielenterveyden määritelmä. Ja voihan työ olla myös ykkösenä. Hyvää elonkuun alkua sinulle!

    VastaaPoista
  3. Hieno elämänkerta, täytyy lainata uudestaan ainakin selailtavaksi. Toven motto tuo mieleen koulun uskonnontunnilla opitun "ora et labora", rukoile ja tee työtä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!