tiistai 11. elokuuta 2020

Älykäs tietää rajoitteensaItsensä ylivertaiseksi kokeminen kanssaihmisiin nähden kertoo näennäisen älykkyyden takaa pilkottavasta epävarmuudesta tai jopa narsismista.

Jokainen varmasti tuntee tai ainakin tietää yhden tällaisen besserwisserin, joka omasta mielestään osaa ja tietää kaiken. Joka agressiivisestikin puolustaa näkökantaansa eikä anna piiruakaan periksi.

Mutta sitäpä tämä henkilö ei ainakaan tiedä, että omien rajoitteidensa tiedostaminen ja tunnustaminen kertoo älykkyydestä paljon enemmän kuin päsmäröinti.


Älykäs ihminen hakeutuu ihmisten pariin, jotka ovat häntä itseään älykkäämpiä joissain asioissa ja pyrkii hyödyntämään omaa älykkyyttään aktiivisesti uuden oppimiseen. Besserwisserhän jo tietää kaiken, hakeutuu tavallisti myötäilijöiden pariin eikä opi eikä toimi mallina uuden oppimiseen.


Älykäs ihminen pystyy helposti soveltamaan ja käyttämään hyödyksi oppimaansa. Myöntämään virheensä ja nauramaan itselleen. Besserwisserille ei kukaan naura - ääneen ainakaan - viimeiseksi hän itse.


Elämänkokemuksen myötä älykäs ihminen kartuttaa entisestään älykkyyttään. Virheistään voi vain oppia hänen mielestään. Besserwisser ei tee virheitä. Hän on täydellinen jo syntyessään eikä mikään oppi, opetus tai kokemukset tunnu liimautuvan häneen kartuttamaan älykkyyttä. Älykäs ihminen voi helposti pyytää apua, kun tietää ja myöntää mihin ei itse pysty.

Mainion kaksintaistelun saisi aikaiseksi, kun laitettaisiin älykäs ja besserwisser tekemään älykkyyttä vaativia tehtäviä, joissa tulisi hyödyntää omia verkostojaan.
Besserwisserin mielestä varmasti lopulta paska testi, väärin tehty ja lapsellinen 😉

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.


6 kommenttia:

 1. Toisten seurassa viihtyy paremmin kuin joidenkin toisten. Olen ajatellut sen johtuvan enemmin meidän luonteista kuin kummankaan osapuolen älykkyydestä, mutta voihan asiaa siltäkin kannalta pohtia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Luulen, että tuskin kukaan ajattelee tietoisesti toisen älykkyyttä. Toisen kanssa viihtyminen tapahtuu luonnostaan, kun ollaan saman tyyppisiä tai joskus ihan vastakohtiakin! Itse ajattelen, että on hienoa, kun on kaikenlaisia ystäviä, myös älykkäitä - heiltä on paljon opittavaa. Älykäskin voi olla monella tapaa ja eri asioissa älykkäämpi kuin toisissa. Aina sitä toivoo, että itsellekin oisi joku älyn hippu suotu 😊

   Poista
 2. Juu, tunnen yhden besserwisserin, joka on kaikkien alojen asiantuntija. Paasauspäälle sattuessaan, paasaus ei tunnu loppuvan millään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Besserwisser on pahinta mitä lähipiiri tai työyhteisö tarjoilee - tai ainakin pahimmasta päästä 😀 Hyvä tuo kaikkien alojen asiantuntija -nimitys. Sopii kuin nenä päähän näille tyypeille!

   Poista
 3. Hahahahaah! Ihana! Ja varmasti pitää paikkansa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Kyllä vaan, tarina perustuu tosielämässä tehtyihin havaintoihin 😀

   Poista

Kiitos kommentistasi!