torstai 16. heinäkuuta 2020

Visit Heinola


Teimme Isännän ja Haukkulin kanssa pienen päiväretken Heinolaan, pieneen kaupunkiin Järvi-Suomen länsilaidalla. Tarkoitus oli käydä vain vohvelikahvit juomassa ja syömässä Harjupaviljongissa, jossa on koiraystävällinen terassi.

Jotta Haukkulin lenkkeilymaastot eivät olisi viikosta toiseen aina samat, yritämme keksiä joka viikonloppu jonkun uuden maiseman. Ja jos emme keksi, toistamme muutamaa aikaisemmin käyttämäämme. Parempi sekin kuin jatkuvasti kulkea kolme kertaa päivässä samoilla kaduilla ja poluilla, joilla on aina ne samat "postit" nuuhkittavana. 

Jätimme auton Harjupaviljongin parkkipaikalle, joka oli muuten yllättävän täysi aamupäivällä klo 11. Paviljongin kahvilakin aukeaa vasta klo 11. Lähdimme ensin käyttämään Haukkulia pienellä lenkillä "junan jälkien" vieressä olevassa puistossa, josta pääsee Kirkkolammelle ja kuuluisalle Heinolan lintutarhalle. 

Ratapiha-alueen entinen vesitorni

Lintutarhalle asti emme kuitenkaan ehtineet, kun törmäsimme Dorkin puistoon (Heinolan rautatiepuisto) entisellä ratapiha-alueella. Siellä oli kymmenittäin kierrätysmateraalista tehtyjä taideteoksia, jotka oli tehnyt ITE-taiteilija Vesa Väänänen, joka myös asuu puiston laidalla olevassa vanhassa rautatieläisten talossa. ITE-taiteilija tarkoittaa sitä, ettei taiteilijalla ole taiteen koulutusta. Väänänen on ammatiltaan puutarhuri, levyseppähitsaaja ja puuseppä. Huikeat kädentaidot siis monenlaisen materiaalin käsittelyyn.

Taideteokset on tehty enimmäkseen metallista; vanhoista työkaluista tai säiliöistä tai edellisten osista. Kuten esimerkiksi vesisäiliöstä, sirkkelin terästä, viikatteen teristä, lumilapion teristä, kettingeistä, hellan luukusta, tuolin jaloista ja olipa joukossa yksi entinen marjanpoimurikin.

Harjupaviljongin kahvilaan pääsimme taidepläjäyksen jälkeen vohvelikahveille. Paviljonki on vuonna 1900 rakennettu itämaisvaikutteinen jugendtyylinen rakennus. Kahvilan sisustus ja astiastot ovat tietysti vanhaan tyyliin sopivat, kuten myös henkilökunnan asut. Paikan juhlavuutta lisäsi paitsi ihanan aurinkoinen sää, myös yläkerrassa alkamaisillaan ollut yksityistilaisuus, johon vyöryi juhla-asuista väkeä koko sen ajan kun istuimme kahvittelemassa ulkoterassilla. 

Haukkulikin viihtyi Harjupaviljongin terassilla

Gluteeniton vohveli kylmäsavulohitäytteellä ja "tavallinen" hillotäytteellä


Armaani, laulusi on kuin kärpäsen surinaa korvissani, v. 2015

Ultrasininen nisäkäskuoriainen, v. 2003

Kärsimysnäytelmä, v. 2013. Tästä teoksesta oli toinen kärsivä osapuoli varastettu kesäkuussa 2020. Taiteilija pyytää, että se palautettaisiin välittömästi kotiinsa.





Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat                                                                                                         
Ei kaupallista yhteistyötä                                                                                                                 
  Lähteet: ess.fi, yle.fi, harjupaviljonki.verkkopolku.com                                                                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!