torstai 18. kesäkuuta 2020

Lipputangosta ja vähän nupistakin


Nuppi nuppi nuppi nuppi nuppi nuppi pi
Nuppi nuppi lipputangon nuppi
Isoisän päähän putosi
Ai
Nuppi nuppi lipputangon nuppi
Juhlatunnelman pilasi
Seitsemänkymmentä isoisä täytti
Talo oli saatava siistiksi
Hienot juhlat tulevan näytti
Serkunkin piti mennä naimisiin
Nuppi nuppi lipputangon nuppi
Isoisän päähän putosi
Sus siunatkoon
Nuppi nuppi lipputangon nuppi
Juhlatunnelman pilasi
Ruuat oli tehty ja sahti oli tuotu
Serkun sulhanen oli armeijassa
Lehmien alta lannat oli luotu
Kunnes huomattiin tuo puute uus
Nuppi nuppi lipputangon nuppi
Isoisän päähän putosi
Mikäs sieltä?
Nuppi nuppi lipputangon nuppi
Juhlatunnelman pilasi
Lipputanko vielä maalata piti
Kukahan senkin äkkäsi
Tuonen viikate liippasi liki
Kun tankoa ruvettiin kaatamaan
Nuppi nuppi lipputangon nuppi
Isoisän

Näillä hulvattomilla Lapinlahden lintujen laulunsanoilla päästään kesäiseen aiheeseen, lipputangon huoltoon.  

Se on lähes jokakesäinen homma meidänkin tontilla. Koska lipputankohan likaantuu, kun se on ulkona ympäri vuoden ja se täytyy pestä. Sen koko mitalle kertyy ja kasvaa mustanvihreää tai vihreänmustaa töhnää, joka on osittain ilmansaasteita ja osittain jotakin levää tms. kasvustoa. 

Sitä Erikoinen Asiantuntija ei ole vielä selvittänyt, ei edes kovasti yrittänyt, miksi töhnää kertyy pahiten juuri tietyn ilmansuunnan puolelle lipputankoa? Nimittäin koillisen puolelle? Sehän on se suunta mihin aurinko ei paista. Tai paistaa ainakin vähiten. Ehkä auringon UV-säteily tuhoaa sen orgaanisen kasvuston, johon muu törky kiinnittyy? Niin, törky kertyy sinne, mihin aurinko ei paista, hah!

Jokunen vuosi sitten Isännän ollessa pihan huoltohommissa kävi niin, että tanko pääsi heilahtamaan voimakkaasti ja nuppi putosikin oikeasti. Ja vähältä piti, ettei pudonnut Isännän päähän. Kevyttä muoviahan se on, mutta putoaa sen verran korkealta, että olisi sen osuminen voinut olla vaarallista tai ainakin kipeää tehnyt. Nuppi halkesi, mutta kätevä Isäntä paikkasi sen jesarilla ja sama nuppi on pelittänyt tangon päässä aivan loistavasti kaikki nämä vuodet. Joka kerta pesun yhteydessä käydään kuitenkin keskustelu nupin kohtalosta. Tänäkin vuonna nuppi säästyi yt-menettelyltä (tuotannolliset syyt) ja saa jatkaa vielä toistaiseksi. Koska Isäntä siirtää sormen liipaisimelle aina kun joku alkaa puhua väri- ja vilkkuvaloista, ehdotin piruuttani, että hankitaan siihen uusi nuppi, jossa on valo. Ehdotus ei saanut kannatusta, vain sanatonta mulkoilua alaviistoon.
😆 

Keskikesän juhlaa varten pesemme sekä tangon että lipun. Kaadoimme taas tangon ja Isäntä pesi sen yleispesuaineella ja pehmeällä harjalla. Tällä kertaa tanko myös vahattiin venevahalla. Aikaisemmin ei moinen toimenpide ole tullut mieleenkään, kunnes törmäsin aiheeseen sattumalta. Että siis lipputangonkin voi vahata. Naru vaihdettiin uuteen jo viime kerralla. Vanhaa narua yritettiin silloin pestä, mutta sehän ei pesemällä puhtaaksi lähtenyt. Ehkäpä vahauksen ansiosta se töhnä pysyy nyt tangosta pitempään poissa siltä puolelta mihin aurinko ei paista.

Erikoiset Asiantuntijat jäävät nyt juhannustauolle. Palaamme ruutuun taas 22.6.2020.

Hyvää ja aurinkoista juhannusta kaikille!

Kuva: Erikoiset Asiantuntijat
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.
Blogin ja postauksen linkkejä saa jakaa.


3 kommenttia:

  1. Voi hitsit, ei ole tullut mieleenkään minulle, että lipputanko pitäisi joskus pestä. No, en tykkää muutenkaan minkäänlaisesta siivouksesta. Tosin nyt on matonpesu-urakka. Olipas miehellä tuuri, kun sai nupin päähänsä. Lapinlahden linnut oli hulvaton yhtye. Ihanaa juhannuksen aikaa!

    VastaaPoista
  2. Meillä ei valitettavasti ole lipputankoa, joten en tullut ajatelleeksikaan, että sitäkin pitäisi huoltaa.
    Taas viisastuin hieman.
    Hyvää kesäkuun jatkoa!

    VastaaPoista
  3. Kiitokset kommenteistanne. Kyllähän tuo lipputangon vahaus mainitaan netissä, kun Googlettaa "lipputangon huolto" tms. Mutta eipä ole tullut googletettua, kun ei ole tullut muuta huoltamista mieleen kuin se pesu. Ja eihän se pesukaan tule mieleen, jos lipputanko ei ole likainen. Mukavaa lopuuviikkoa!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!