tiistai 30. kesäkuuta 2020

Itsemurha vs. koronavirustauti


Kuolinsyytilastojen mukaan on todennäköisempää kuolla itsemurhan seurauksena kuin koronavirustautiin. Keskimääräistä suuremmassa riskissä koronan suhteen ovat tietysti tiettyjen ihmisryhmien edustajat. Jos koronakuolemia ei enää tule lisää, saman verran ihmisiä menehtyy tilastojen mukaan vuosittain myrkytystapaturmissa ja paljon enemmän itsemurhan seurauksena kuin koronavirustautiin.

Tärkeimmät kuolinsyyt ovat kuitenkin edelleen verenkiertoelinten sairaudet, syövät, muistisairaudet sekä liialliseen alkoholinkäyttöön liittyvät sairaudet. Viinaankin on siis tänä vuonna kuollut yli viisinkertainen määrä ihmisiä koronakuolemiin verrattuna.

Tällä hetkellä vuosittain verenkiertoelinten sairauksiin kuolee noin 19000 ihmistä. Tilastojen mukaan viimeisen 50 vuoden aikana tästä syystä aiheutuneet kuolemat ovat vähentyneet noin 6000:lla. Syöpien aiheuttamat kuolemat sen sijaan ovat lisääntyneet noin 4000:lla. Huikean lisäyksen ovat tilastoissa tehneet dementian ja Alzheimerin taudin aiheuttamat kuolemat, nykyään niitä on yli 10000 vuodessa, kun 50 vuotta sitten luku oli lähellä nollaa. Ainakin jälkimmäiseen on täytynyt vaikuttaa lääketieteen ja diagnostiikan kehittyminen. Ehkä 50 vuotta sitten kuoltiin enemmänkin vain vanhuuden höperyyteen. Vähän niin kuin keskiajalla "päätautiin".

Alkoholiperäiset sairaudet eivät ole 50 vuoden aikana kuolemaan saakka lisääntyneet kovinkaan voimakkaasti. Viinaa on juotu aina ja siihen on kuoltu ennenkin.

1990-luvun laman aikana on piikki sekä verenkieroelinsairauksien aiheuttamissa kuolemissa (sydänkohtauksia?) että itsemurhissa. Se on kamalan surullista luettavaa ja kertoo ilmeisesti lama-ajan ahdistuksesta. Tapaturmaiset kaatumiset ja putoamiset kuoleman aiheuttajina ovat lisääntyneet kovasti ja vastaavasti maaliikennetapaturmat vähentyneet. Tapaturmaisten kaatumisten lisääntymiseen vaikuttaa varmasti vanhusten kotihoidon lisääntyminen. Nämä molemmat ovat niin selkeitä kuolinsyitä, että niissä ei lääketieteen ja diagnostiikan kehittyminen vaikuta.

Myös murhien ja tappojen määrä sekä hukkumiskuolemien määrä on pysynyt suunnilleen samoissa luvuissa 50 vuoden ajan, hukkumiset ovat vähän vähentyneet, varmaankin vesiliikenneturvallisuusvalistuksen ansiosta. Tuberkuloosi on vähentynyt melkein olemattomiin, 50 vuotta sitten siihen kuoli vielä vuosittain nelisensataa ihmistä.

Omasta lähipiiristä en muista kenenkään kuolleen myrkytystapaturmaan enkä influenssaan. En myöskään ainakaan heti muista, että kukaan olisi tullut tapetuksi. Sen sijaan syöpiin kuolleita tunnen niin paljon, ettei kahden käden sormet riitä.


Lähde: Helsingin Sanomat / Kuukausiliite nro 579, 6/2020.
Kuvat: Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!