keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Nyt tai ei koskaan


En voi allekirjottaa täydellisesti konserttikiertueen nimeä, vain osin. Nyt-osio saa leiman, mutta loppuosa vaihtuu sanoihin ja taas uudestaan.

Kyllä se vaan on niin, Erikoisen Asiantuntijan mielestä, kun esiintyjällä on aito rakkaus ja palo tekemistään kohtaan, se näkyy, kuuluu ja tuntuu. Ja juuri näin kävi Jorma Kääriäisen konsertissa, jälleen kerran.

Ei haittaa, vaikka maa vetää kehoa kovemmin kohti itseään. Lanne liikkuu ja jalka vispaa silti. Koska musiikki menee esiintyjän kroppaan ja antaa rytmin. Niin se menee katsojallakin. Penkki hytkyy ja jalka napsuu vasten lattiaa.


Konsertti avataan Onnenlantti-kappaleella. Lantti on heitetty ilmaan ja läpsähtää kämmenelle se puoli ulospäin, jota kuulija on toivonutkin. Lauluja tulee uran koko matkan varrelta. Paratiisi ja Valot iskevät nostalgiakarvat niskassa pystyyn. Agents-yhteistyön helmet, Burning Love ja muutama muu Elvis-kappale saavat sydämen sykkeen nousemaan.

Mä elän vieläkin ja Vastuu osuvat suomalaisella sinne jonnekin, johon ei oikein kukaan muu voi päästä ja ymmärtää mistä tarkalleen on kyse. Se on sitä, sisua ja periksiantamattomuutta ja vaatimattomuutta yhtäaikaa, hienolla tavalla sanoitettuna.


Uutta materiaalia on mukana, erityisen hyvin itselle osuu Spanish Eyes -versio. Jonka muuten on Elvis Presleykin esittänyt. Ja hieno Tie vie äärettömiin.

Jorma tarinoi ja hauskuuttaa kappaleiden välissä. Tarttuu itsekin kitaraan, akustiseen ja sähköiseen. Näyttää hauskan puntinvaihtotempun, jota suosittelee kokeilemaan kotonakin - mutta kaikki vastuu siirretään kokeilijalle.

Kuullaan tarina jaloissa olevista kengistä. Ne löytyivät meren takaa, kun Jorma oli hankkimassa luottotoimittajaltaan esiintymisvaatteita. Kengät oli tarkoitettu itselleen Elvikselle. Mutta kun kävi niinkuin kävi 16.8.1977, kengät jäivät noutamattomina hyllylle. Kunnes ne viimein, vuosien päästä saavat uuden omistajan, Jorman. Oikeisiin jalkoihin sujahtavat, mielestäni. Sellainen kunnioitus ansaitsee palkinnon, kuin mitä Jorma osoittaa Elvistä, esikuvaansa kohtaan.




Kuvat: Erikoiset Asiantuntijat

Tekstin ja kuvien luvaton kopioiminen on kielletty.

6 kommenttia:

  1. Olipa mukava postaus konsertista. Jorma Kääriäisellä on niin ihana ääni ja hän vaikuttaa niin välittömältä ihmiseltä. Hän on kotoisin Kajaanista niin kuin minäkin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Monet mukavat ihmiset tulevat pohjoisista ;) No, tulee heitä toki muualtakin! Suosioon tarvitaan muutakin kuin hieno lauluääni, vilpitön tekeminen ja yleisön arvostaminen, nämäkin löytyvät Jormalta! Ja juuri tuota mainitsemaasi välittömyyttä häneltä löytyy vaikka muille jakaa. Toivotaan, että saamme kuulla hänen laulavan vielä pitkään!

    VastaaPoista
  3. Kiitos postauksesta. Oli mielenkiintoinen. Pidän myös Jorman tavasta esiintyä ja hänen musiikistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Jormalla on vankka kuulijakunta, ja varmasti osa suosion salaisuutta on tuo vilpitön tapa esiintyä ja melodialtaan kauniit kappaleet.

      Poista
  4. Ihanan oloinen konsertti! Olisipa kiva päästä taas nauttimaan musiikista ihan livenä. Onneksi kuitenkin erilaiset esiintymispalvelut ja tapahtumat ovat siirtyneet nettiin, jotta niistä on mahdollista nauttia edes sitä kautta. Jorma ja Agents ovat myös omia suosikkejani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Konsertti oli ihana, alusta aina viimeiseen kappaleeseen saakka. Nyt kun on eletty jo vuosi ilman konsertteja, niin voi kyllä sanoa, että ikävä on elävän musiikin pariin.
      Kunpa pian jo voisimme alkaa elää normaalisti!

      Poista

Kiitos kommentistasi!