tiistai 7. tammikuuta 2020

Kummallinen juttu


Työssäoloajasta maksetaan palkkaa. Tuntipalkkaa, kuukausipalkkaa tai jos painetaan urakkaa, niin sop.muk.

Työaikaan sisältyy työajasta riippuen erilaisia ja -pituisia lakisääteisiä tai muuten sovittuja taukoja. Silloin voi syödä tai hoitaa omia asioitaan.

Ihan selkeää.



Sitten on sanattomasti hyväksytyt vaikkakin osin paheksutut tupakkatauot. Ylimääräiset ja palkalliset.



On (miehisiä) aloja, joihin näyttää kuuluvan, että tehdään töitä tupakka huulilla. Työnantaja saattaa siis sallia työnteon tupakoiden. Vaikea sitä on pitkiä perinteitä rikkoa


Sitten on aloja ja työpaikkoja, joissa töitä ei kertakaikkiaan voi tehdä tupakoiden. No, näitä taitaa olla suurin osa. Esimerkiksi kirurgi tai hammaslääkäri. Sula mahdottomuus tupakointiin kesken leikkauksen, kun molemmat kädet ovat työssä kiinni. Tai kampaaja. Entä hieroja. Opettaja. Tai oikeasti - ihan mikä vaan ammatti. Tupakoitsijoiden täytyy pitää melkein alalla kuin alalla tupakanmittainen tauko jos toinenkin.




Mitä voisi tupakoimaton tehdä kollegan tupakkataukoon kuluttaman ajan verran?


Voisi pitää pienen tauon kerran tunnissa ja selata vaikka Iltalehden puhelimella. Tai hakea netistä ruokaohjeen ja kirjoittaa illaksi kauppalistan. Voisi lakata kynnet tai nyppiä kulma-tai sierainkarvat. Ratkoa yhden sudokun. Kirjoittaa siskolle kortin tai tekstiviestin. Päivittää facebookin tai soittaa ystävälle. 


Se olisi reilua.

Erikoisilla Asiantuntijoilla ei ole mitään tupakoitsijoita vastaan. Erikoisen pohdinnan tarkoitus on miettiä tasapuolisuuden toteutumista tässäkin asiassa.


No, ei kai kukaan työajalla vaadi saada hoitaa omia hommiaan.





Postasimme taannoin samasta aiheesta:

Tupakointi tappaa

Kuvat: Pixabay

Tekstin ja kuvien luvaton kopioiminen on kielletty.


4 kommenttia:

  1. Minua rupesi kovasti huvittamaan tuo tupakoiva kampaaja. Tuhkaa tippuisi asiakkaan hiuksille. Tätä voi kuvitellakin, kun taas tupakoivaa kirurgia ei. Voihan kai kerran tunnissa pitää pienen tauon ja tehdä mitä huvittaa, kun tupakoitsijakin pitää taukoa, jos on siis tällainen työpaikka. Taitavat olla harvassa nykyään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Itseäkin huvitti nuo mielikuvat, kun noita ammatteja mietin. Pankkiirit ja muut tirehtöörit esitetään usein vanhoissa elokuvissa tupakka tai sikari huulilla. Eikä siitä edes ole kovin pitkä aika, kun omassa työpaikassani johtajan huoneessa asiakkaat saivat polttaa. Ehkä se johtaja veteli sauhuja samalla itsekin. Niin, sitä juuri mietiskelin, että mikä olisi kohtuullista kaikkien kannalta, että yhdenvertaisuus totetuisi. Se kun on muissakin asioissa tänä päivänä trendikästä.

      Poista
  2. Tupakointi alkaa olla jo niin "last season". Ruman näköstäkin on tuo tapa seistä tupakka hampaissa julkisilla paikoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Näin se kuuluu onneksi olevan. Nuoret ovat asiassa valveutuneet ja jättäneet tupakoinnin aloittamatta. Ymmärrämme toki, että pitkäaikaista tupakointia on vaikea lopettaa, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä yrittää. On pakko yhtyä tuohon mielipiteeseen, että varsinkin tupakoiva nainen ei välttämättä ole kaunis näky. Mutta jokaisen oma asia, tämäkin!

      Poista

Kiitos kommentistasi!