maanantai 7. lokakuuta 2019

Tunaroiden vai taidolla


Tee se itse -miehet ja -naiset ovat oma lajinsa. Alalajeina huippuunsa kehittyneet yksilöt ja sitten ne, joiden olisi vain pitänyt keskittyä soittamaan oikeaan numeroon puhelinluettelon keltaisilta sivuilta.


Herra paratkoon sitä perhettä, joka tällaisen omasta mielestään kätevän nikkarimiehen taloon asettuu asumaan henkensä kaupalla. Siellä on vedetty mutulla koolingit yläkerran lattiaan ja saatu aikaiseksi jännittävä keinuefekti. Sähköt on vedetty “niinkuin ne aina on vedetty” - siinä mitään sähkäriä tarvita. Vedeneristyksen virkaa ajaa muovimatto, joka pitää kosteuden ylä- ja alapuolella takuuvarmasti. Hormi on muurattu suoralla linjalla suoraan tulisijasta taivaalle ja piipunhattu on vielä tekeytymässä. Lämmöt karkaavat taivaan tuuliin samaan tahtiin kun puupino hupenee pökköä pesään lykätessä. Tasamaatontilla seisovaan taloon jäi salaojat kaivamatta ja viemäröinti hoituu rengaskaivoon, jonka imeytyskenttänä toimii kuution verran lekasoraa. Kyllä ei ennenkään mitään sen kummempaa tarvittu.


No mikäpäs siinä. Kyllähän se kesällä menettelee, mutta talvipakkasilla on parasta laittaa lapsoset mummolaan lämpenemään ja kevättä odottelemaan.



Talonrakennusta pienemmissäkin, mutta ammattitaitoa vaativissa puuhissa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun.


Älä koskaa terapoi itseäsi tai kaveriasi tai lääkitse toisen henkilön reseptilääkkeillä.
Älä koskaan yritä tehdä itsellesi tai kaverillesi lävistystä, reikiä korvarenkaille tai tatuointia.
Älä parturoi omia tai kaverisi hiuksia (otsatukan lyhennys sallitaan) tai tee kotipermanenttia.
Älä poista itseltäsi tai keneltäkään luomia tai rasvapatteja.
Tässä vain muutamia ammattilaisen haltuun jätettäviä tehtäviä.



Se on nähty, kun tunaroi tatuoinnin kanssa, kun englannin kielen opinnot olivat jumiutuneet alakoulun puolella. Tatuointiin tuli kirjoitusvirhe. Tässä tapauksessa tatuoija oli vain oman alansa taituri, ei kieliasiantuntija. Ole siinä sitten, kun keho huutaa kielioppivirhettä kaikelle kansalle:

 ”There Were Is Will, There Is a Road”


Vanha juttu jo ja tatuointikin mustattu mieltä pahoittamasta.



Eräs koulukaverini onnistui hutiloimaan oman otsatukan parturoinnin. Otsis meni vinoon ja lyheni toisen ja kolmannen ja ties monennenko suoristusyrityksen perään. Lopputuloksena oli päälakeen asti kynitty otsatukka ja siinähän se sojotti pystyssa koko syyslukukauden.

Kerran sain kutsun mennä katsomaan kaverin puolison tekemää kylpyhuoneremonttia. Kylppärin ovella seistessäni tuli mieleen, että olin käsittänyt väärin ja tullut katsomaan Ennen-tilannetta ja remontti vasta käynnistyy. Mutta näin oli, että remontti oli tehty ja vaikeaahan se oli sitten kehuskella avaruushässäkän näköistä suihkukaappia ja itse väsättyjä kaapistoja. Laatat oli entiset, saumat oli vain siistitty saumatussin kanssa.




Mutta ei se taitavakaan Tee se itse -mies mikään autuaaksi tekevä juttu ole. 
Muistan joskus kuulleeni Tee se itse -miehen vaimon harmittelevan ettei koskaan saa mitään uutta, kun mies kätevänä käsistään korjaa aina kaiken. Jopa vaimon vaatteet. Voi naisparkaa. Siinä jää shoppailun ilot kokematta. Joku voisi ajatella, että onpa vaimo kiittämätön. Säästöä kertyy, kun aina voi korjata, paikata ja parsia. Mutta miettikääpä vain omalle kohdalle.


Kuvat: Pixabay

2 kommenttia:

  1. Meidän tee se itse-mies säästää kaikki kepinpätkät varaston nurkkaan kommentilla ... " jos sitä sattuis tarvitsemaan" tai "ne ovat hyviä maalin sekottamistikkuja!"

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Tutulta kuulostaa! Sitten niitä kepinpätkiä haeskellaan, kun olisi tilanne päällä, mutta ei niitä löydy mistään tai ei ylipäätään edes muisteta, että niitä on jemmassa. Sellaista se taitaa olla yhdellä jos toisellakin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!