maanantai 30. syyskuuta 2019

Kun Jorma muutti maalle

Nyttenkin piti saada pensasmustikoita, kun Nymma niin kehui omaa marjasaalistaan, määrää ja makua. Nytten onneksi Nymmasta olikin kehkeytynyt Erikoinen Pensasmustikka Asiantuntija, joka jakoi auliisti ohjeet ja vinkit tietämättömälle.

Ensimmäiseksi ostoksille. Paikallisesta puutarhamyymälästä löytyi tasan kahta lajiketta, North Blueta ja Jormaa. Niitä siis, kaksi NB:tä ja yksi Jorma. Ovat kuulemma itsepölyttyviä, mutta hyötyvät ristipölytyksestä. Niinhän se Nymmakin neuvoi - asia selvä!



Niin läksivät sitten pensasmustikat Nytten mukaan ja matkalle uuteen kotiin. Kaikessa tohinassa unohtui ostaa rodomultaa, vaikka siihenkin tuli ohjeistusta kahdelta taholta. Nytte päätti hieman luovia asian kanssa.

Hapan maa on pensasmustikoiden toive maaperän suhteen. Siispä Nytte päätyi kaivamaan pihalleen, aurinkoiseen luonnonkunttarinteeseen, puolukoiden ja mustikoiden lomaan kolme istutuskuoppaa. Tavallista puutarhamultaa oli tarjolla, joten mikä avuksi.



Pihapiirissä kasvaa komea sembramänty, joka syksyllä tiputtelee isoja neulasiaan pitkin ja poikin nurmikkoa. Aiemmin oli ollut juttua, että nurmikko sammaloituu, jos neulasia ei haravoi pois. Neulaset happamoittavat maaperää. Ta-daa, äly ja väläys. Eikun harava käteen ja neulasia istutusmullan sekaan.



Kun pensasmustikat olivat maadoittuneet uuteen kotiinsa, Nytte kasasi neulasia vielä pensaiden juurelle lisähappamuuden takeeksi. Ei kuitenkaan kasvin tyveen, etteivät neulaset maatuessaan ala mädättää varvun vartta.



Talven ajaksi jänisten varalle on syytä aidata mustikat. Verkkoa löytyykin varastosta tulppaanien istutuksen jäljiltä. Keväällä sitten annetaan  rodo- ja havulannoitetta. Pari vuotta ainakin joutuu Nytte vartomaan satoa. Josko Nymmalta saisi maistiaisia suurimpaan poltteeseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!