lauantai 8. toukokuuta 2021

Jätevesistä voi nähdä mennyttä ja ennustaa tulevaa


Jotkut poppamiehet ja -naiset ennustavat ja näkevät nykyisiä ja menneitä asioita muun muassa korteista, sammakoista, kahvinporoista ja kämmenen viivoista. Tulevia säitä on jo muinoin ennustettu luonnosta. Joillakin ihmisillä on näkemisen lahja muuten vaan. 

Tutkijat voivat jätevesiä tutkiessaan havaita ennakkoon tulevia virusepidemioita. Virusta kulkeutuu ihmisen eritteiden mukana jäteveteen, ennen kuin epidemia näkyy lääkäreiden vastaanotoilla.



Jätevesien epidemiologisen seulonnan ”tähti” on poliovirus, jota on tutkittu ja löydetty jätevesistä valtavasti. Tauti saatiin kuriin Suomessa rokotuksilla 1960-luvulla, mutta väestössä ilmeisesti oli oireettomia viruksen kantajia, koska tauti leimahti uudelleen epidemiaksi vuonna 1984. Tautiin ehti sairastua 250 000 ihmistä ja virusta löydettiin jätevesinäytteistä ympäri maata. Tehokkaalla rokotuskampanjalla se saatiin uudelleen nujerrettua. Muistan itsekin, kun rokotetta jaettiin sokeripalaan imeytettynä. 

Polioviruksen seulonta jätevedestä kannattaa, sillä yli 90 prosenttia tautitapauksista on oireettomia. Pari-kolme oireilevaa poliopotilasta tarkoittaa sitä, että väestössä voi olla satoja tai jopa tuhansia oireettomia taudinkantajia. Kuinkahan tämä ilmiö mahtaa toimia koronan suhteen?



Koronavirustakin on ennen epidemian puhkeamista havaittu monissa Euroopan ja Yhdysvaltain kaupungeissa jätevesinäytteistä. Ensihavainnosta on kulunut noin viikko ennen kuin ensimmäiset sairastumiset ovat tulleet päivänvaloon. 

Kun koronaepidemian toinen aalto oli alkamassa Suomessa loppukesästä 2020, muun muassa Kouvolassa virusta löydettiin jätevesinäytteistä, ennen kuin yhtään tartuntaa paljastui koronatesteissä. Tämän jälkeenkin jätevesien virusmäärät ovat sopineet yhteen myöhempien ilmaantuvuuslukujen kanssa.



Jätevesinäytteistä tutkitaan monien muidenkin taudinaiheuttajien esiintyvyyttä. Muun muassa rota-, noro-, aichi-, adeno-, salmonella- ja kampylobakteereita ja kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä superbakteereita sekä muita viruksia löytyy jätevesistä. 

Huumeiden käytön lisääntyminen on havaittavissa jätevesinäytteistä kaikkialla. Kokaiinia käytetään eniten Lontoossa, Amsterdamissa, Zurichissa, Genevessä ja Antwerpenissa. Amfetamiinia kuluu eniten Belgiassa, mutta suuria jäämiä on löydetty Suomesta, Islannista, Hollannista ja Ruotsista. Metamfetamiinia käytetään enemmän Pohjois-Amerikassa ja Australiassa kuin Euroopassa. Ekstaasin suosio on suurinta Hollannissa, mutta sen käyttö lisääntyy myös Helsingissä, Oslossa, Brysselissä ja Barcelonassa.

Jätevesinäytteistä voidaan selvittää huumeiden käyttömääriä ja käytön huippujen ajoittumista sekä niiden markkina-arvoa. Esimerkiksi amfetamiinia liikkui vuonna 2014 Suomessa noin 70 miljoonan euron arvosta.

Jätevesitutkimuksen kehittyessä näytteistä voidaan tutkia monia muitakin asioita. Erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jäteveden bakteerit kertovat lihavuuden yleisyydestä. Tämä onnistuu sen ansiosta, että normaalipainoisten ja ylipainoisten ihmisten suolistobakteeristossa on selviä, tunnusomaisia eroja. 

Erilaisten ruoka-aineiden käytöstä löytyy myös merkkejä jätevesinäytteistä. Niistä voidaan löytää merkkejä, jos kansa on popsinut kokojyvätuotteita, kaalia, sitrushedelmiä, omenoita, päärynöitä tai ekstraneitsytoliiviöljyä. Mikään ei näköjään pysy ”isoveljeltä” salassa. 

Monet jätevesien kemikaalit läpäisevät jätevedevedenpuhdistamoiden prosessit ja päätyvät ympäristöön. Aiemmin on päivitelty lääkejäämien vaikutuksia kaloihin ja muihin eliöstöihin. Myös kahvin, nikotiinin ja huumeiden jäämien on todettu vaikuttavan ankeriaiden, vesihyönteisten ja selkärangattomien fysiologiaan, lisääntymiseen ja stressitasoihin.

Lähde: Tiede-lehti nro 5/2021, Jani Kaaron artikkeli.

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.


3 kommenttia:

  1. Onpas hurjaa, että jätevedestä voidaan nähdä mennyttä ja tulevaa ja niin monia asioita, jopa suolistobakteerien eroja normaaleilla ja ylipainoisilla ihmisillä. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos erittäin mielenkiintoisesta artikkelista. Itse asiassa olin etsimässä kokemuksia kesämökkien jätevesipumppaamoista, mutta päädyinkin tänne. Mielenkiintoista luettavaa tämäkin. En muistanutkaan tuota 80-luvun polion uudelleen leimahdusta Suomessa. Mukavaa kesää ja koitetaan pitää jätevedet siellä minne ne kuuluu. https://www.vevi.fi/pumppaamot.htm

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen kirjoitus jätevesistä ja niistä voi todella selvittää vaikka mitä. En tiennytkään, että eripainoisilla ihmisillä on erilainen suolistobakteeristo. Löysin sattumalta blogiin, kun olemme etsimässä uutta WehoPuts puhdistamoa mökille.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!