tiistai 2. heinäkuuta 2019

Marilyn Monroe ja muita mesisuita




Kesä saa kauniimman sukupuolen näyttämään parhaat puolensa. Vaatetus kevenee ja rusketus syvenee. Pilke silmäkulmassa saa iskuvoimaa ja yötön yö valvottaa rohkeimpia liihottelijoita aamutunneille asti. Ken on heistä kaikkein kaunein ja viekottelevin, se on katsojan itse päätettävä.


Hurmaava pihlajaperhonen

Kevät herättää pihlajaperhosen toukan, se kiirehtii syömään nimensä mukaisesti pihlajan tuoreita lehtiä ja koteloituu herätäkseen täyteen kauneuteensa puhtaanvalkoisiin pukeutuneena. Mustat rajaukset terävöittävät olemusta kuin esikuvaansa Marilyn Monroeta aikanaan. Elämänsä sykkivimmän ajan tämän kaunotar elää kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin, joten kosijoilla pitää kiirettä tämän neidon kohdalla.


Kisailevat kaali-ja lanttuperhoset

Nämä viehkeät vaaleat pikkuneidit yrittävät matkia esikuvaansa pihlajaperhosta ja ottavatkin keväällä etulyöntiaseman ilmestymällä jo alkukeväästä pihoille ja puutarhoille vietettyään talven kotelossaan. Ne erottaa esikuvastaan helposti kauneuspilkustaan, joka löytyy satavarmasti jostakin päin valkoista pintaa. Varsin rauhattomia vaeltelijoita ja jälkeläiset ovat epätoivottuja ruokavalionsa vuoksi, jonka voi helposti päätellä nimen perusteella.


Tuttu tesmaperhonen

Tämä yksi yleisimmistä liitelijöistä on perhosmaailman harmaa varpunen, joten se yleisyydestään huolimatta jää usein vaille huomioita. Siitä se saa kiittää omaa pukeutumismakuaan, ketä kiinnostaa kokoruskeaan pukeutuva nuorikko. Sipaisu kultaa ja kimallusta voisi auttaa, mutta kuka tässä on toista neuvomaan. Mutta se on sitten omalla vastuulla, jos jää ilman seuralaista.


Ronski ritariperhonen

Perhosmaailman madonna ja mastodontti. Vaarallisen oloinen musta-keltaisen tiikeriä muistuttavan raidoituksensa vuoksi. Tavallista on, että naaras kasvaa helposti koirasta suuremmaksi ja tästä syystä kokoaan hyväksikäyttäen saattaa ottaa perheessä ns.pirttihirmun paikan.


Naisellinen neitoperhonen

Keväisille kukkaislennoille ehtii ensimmäisten joukossa punaiseen koristeelliseen kolttuun pukeutunut neito. Etulyönnin mahdollistaa talvehtiminen aikuisena perhosena, joten rasittavat koteloitumisvaiheet jäävät keväällä väliin. Tästä johtuen  perheen perustaminen ja jälkikasvun saaminen saman kesän aikana pariinkin otteeseen on mahdollista, joten pikaista toimintaa toivovien ykköskohde.


Pullea piippopaksupää

Makuasioista ei kiistellä ja muodokkailla on omat kannattajansa. Tämä keskivartaloaan kasvattava kesäheila panostaa kuitenkin myös pukeutumiseen, kirkasta oranssia niskaan, niin varmasti löytyy seuraa.


Isänmaallinen paatsamasinisiipi
 
Koko Suomessa viihtyvä sininen pikkukaunotar valittiin osuvasti Suomen kansallisperhoseksi itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuonna. Huomionosoitus ei ole noussut päähän, vaan elämä on jatkunut samaan malliin, vaatimattomasti liidellen kesäisillä metsämailla, niityillä ja puutarhoissa.


Draamakuningatar suruvaippa

Mustanruskeaan asuun valkoisin koristein pukeutuva kevään ensimmäisiä liihottelijoita, jonka taakkana on uskomus olla suruviestin tuoja. Hui hai – mistä sen pieni perhonen voisi tietää laskeutuessaan talon ikkunan pieleen istuskelemaan, että tähän taloon olisi surua tulossa. Jos tähän uskoo, jää ilman tämän kaunottariin kuuluvan neidon seuraa. Ja se on menetys se.


Harmia oikeasti aiheuttavia liihottelijoita on syytä välttää. Nimikin jo kertoo, että havu- ja lehtinunna kannattaa jättää väliin. Samoin gammayökkönen, joka saapuu harvoin mutta sitäkin sankemmin joukoin tekemään tuhojaan Afrikasta asti. Myös koiperhoset ja koisaperhoset kuuluvat niihin liihottelijoihin, joiden seurasta kannattaa ehdottomasti kieltäytyä, vaikka sitten vaihtoehtona olisikin viettää kesä ilman vierellä liihottavaa simasuuta.


Mainio sivusto mesisuiden tunnistamiseen: www.luontoportti.com/suomi/fi





6 kommenttia:

  1. Ihastuttavia perhosia. Muutamia liihotellut meidänkin palstamme poikki, mutta ilmeisesti ei ole kiinnostavia kukkijoita, vielä, kun eivät ole pysähtyneet. Täytyypä tutkia luontoportin sivustoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Luontoportti on hyvä sivusto kasvien ja hyönteisten tunnistamiseen. Hyviä perhoskukkia löytyy kuuklaamalla, mutta tässä muutamia kevääseen, keskikesään ja syksyyn: krookukset, narsissit, voikukka, syreeni, päivänkakkara, auringontähti, päivänhattu, asterit, syyssyrikkä, isomaksaruoho. 🦋🦋🦋

      Poista
  2. Perhosten siivillä liitelevät kaikki värit ja tunteet. Ihania ovat ja aina yhtä ihmeteltäviä niiden elämänvaiheet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Luonto on ihmeitä täynnä ja perhonen yksi ihanimmista 🦋

      Poista
  3. hävisi tuo kommentti äsken Yksi kesä kuvasin paljon perhosia, niistä kuvia blogissanikin "kesällä perhosia paljon " kerran olen nähnyt ritariperhosen, se jää varmaan ainoaksi elämässäni, koska niitä ei joka paikassa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Täytyy käydä kurkkamassa perhoskuviasi!
      Perhoset ovat uskomattoman upeita.
      Kun olin lapsi, nokkosperhosia oli tosi paljon. Nyt niitä näkee harvemmim. Srn sijaan neotpperhosia on vaikka kuinka ja sitä näki aiemmin tosi harvoin.
      Ritariperhosen pääsee harvoin näkemään. Se on niin upea ja iso. Melkein kuin pieni lintu lentelisi. Täällä meillä.päin on tänä kesänä todella paljoin noita pihlajaperhosia. Sekin on iso ja hieno perhonen, vaikka "vain" mustavalkoinen.
      Nyt on parasta perhosaikaa 🦋🦋🦋

      Poista

Kiitos kommentistasi!