sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Elämä ilman tarjotinta


Yle uutisoi kuluvalla viikolla, kuinka jossain helsinkiläisessä koulussa on päätetty luopua tarjottimien käytöstä kouluruokailussa ilmasto- ja säästösyistä. Sama käytäntö on ollut jo vuosia monissa muissakin kouluissa.

https://yle.fi/a/74-20085625?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp

Erikoisella Asiantuntijalla on näkökulmaa asiaan kahdestakin eri suunnasta. 

Muutama vuosi sitten opiskelin yhden lukukauden ajan eräässä aikuisoppilaitoksessa, jossa myös päätettiin tarjottimista luopumisesta siellä ollessani. Tarjottimettomuus kuulemma säästää kolme koneellista tiskiä päivässä. Oho.

Tarjottimet poistettiin ja siitä seurasi melkoisen epämiellyttävä kaaos ahtaassa ja ”yksipuolisessa” linjastossa, joka oli vielä lyhytkin. Käsiin olisi pitänyt saada mahtumaan kaksi lautasta (pääruoka- ja leipä/salaatti-) sekä ruokailuvälineet ja servetti. Vesi/piimä/maitolasin kuljettamisesta samalla kertaa ei kannattanut edes haaveilla. Samaan aikaan samalla alueella parveili ruokailijoita joka suuntaan, kuka mitäkin hakemassa tai pöytään viemässä, kääntymässä pois jonosta tai poistumassa ruokalasta. Loppupäässä saattoi vielä saada tällin keittiön ovesta, joka oli sellainen eestaas kääntyvä läppä.

Juoma piti hakea erikseen ja vielä kerran jälkiruoka/kahvi. Pöydät olivat tiheässä ja tuoleja niiden ympärillä paljon. Aikuisopiskelijat kun eivät enää välttämättä ole mitään pajunvitsoja vartaloltaan, niin olihan siellä pöytien ääressä aika tiivis tunnelma. Kuumakin usein. 

Itsekin pudotin käsistäni jotain lattialle juuri vilkkaimpaan kohtaan, rikoin astian ja jouduin vaivaamaan muutenkin äärirajoilla toimivaa keittiöhenkilökuntaa siivousasialla. Ja samalla piti yrittää varoittaa muita kulkijoita liukastumasta aiheuttamaani sotkuun ja sirpaleisiin.

Silloin tällöin teen keittiökeikkaa isossa keittiössä ihan vaihtelua saadakseni sekä henkisesti että fyysisesti. Hoidan useimmiten myös tiskiä, niin kuin kaikki muutkin siellä työskentelevät, kokkia myöten. Ammattikeittiöissä on ehkä erilaisiakin tiskikoneita, mutta periaatteessa ne pesevät yhtä korillista tiskiä vain noin parin minuutin ajan. Yhden koneellisen hinkkaaminen ei siis todellakaan kestä kahta-kolmea tuntia, niin kuin kotikoneilla. Jos tiskikone ei ole käytössä, se pitää silti sen sisällä olevan veden vaaditussa lämpötilassa, joka on jotain päälle 60 astetta. 

Kolmella koneellisella ei niin ollen säästetä juurikaan sähköä. Ehkä ripaus pesuainetta ja ehkä vähän vettä. Suurissa, satojen oppilaiden kouluissa ja muissa ruokailupaikoissa säästö on tietenkin suurempi. Uskon ja ainakin haluan uskoa, että nykyaikaiset tiskiaineet laitoskeittiöissäkin kilpailevat luontoystävällisyydessä keskenään. Ovat ne joskus olleet sellaisia myrkkyjä, että pesuaineastiaa vaihtaessa on pitänyt pukea hengityssuojain ja suojakäsineet. Ainakin jälkimmäiset pitää pukea nykyäänkin. 

Tarjottimet ovat vain häviävän pieni osa kaikesta siitä tiskimäärästä, mitä koneilla pestään. Lisäksi ne ovat yleensä varsin puhtaita, mutta onhan ne hygieniasyistä pestävä jokaisen käytön jälkeen yli 60 asteessa.

Edellä mainitsemassani keikkatyöpaikassa ei myöskään ole tarjottimia, mutta siellä on kaksipuoleinen linjasto ja väljät tilat muutenkin. Lisäksi juomat on joka tapauksessa haettava toiselta pöydältä, joka on eri suunnassa kuin linjasto. Silloin ei tapahdu sitä, että kaikki hyörisivät muutaman neliömetrin alueella, kuka soppalautasen, kuka haarukoiden ja kuka kuuman kahvi/teekupin kanssa.

Ilmastoa ja luontoa pitää tietenkin säästää, mutta eiköhän tässä nyt ammuta kuitenkin taas tykillä hyttysiä. Oppilaitoksessani ruokailutilanteet muuttuivat yhdeksi sirkukseksi ja hulabalooksi, kun koko ajan piti pitää kaksin käsin kiinni lautasista, niinku. Ja varoa, ettei törmäile muihin ja olla jatkuvasti väistymässä ja siirtymässä, kun joku oli kinkeämässä pöytään tuolirivin viimeiselle paikalle ja soppalautanen hänen käsissään juuri läikkymässä yli pahaa-aavistamattomien ruokailijoiden niskaan. Lisäksi monella oli kiire ruokailun jälkeen jonnekin: antaa tilaa uusille syöjille ja syöjättärille ja mennä kahvittelemaan jonnekin käytävälle väljemmin opiskelukavereiden kanssa, hoitamaan joitain asioitaan tai niin sanotusti      ”haukkaamaan raitista ilmaa”.

Uutisessa mainitussa koulussa moni olikin hankkinut oman tarjottimen, mikä onkin loistava ratkaisu tilanteeseen. 

Tarjottimien sijasta säästötoimet voisi suunnata johonkin muuhun. Esimerkiksi roskasäkkien täyttöasteeseen, ennen kuin ne viedään ulos. Pois lukien päivän/illan viimeiset roskat. Tai biojäteastioiden pesemiseen jokaisen tyhjennyksen jälkeen tiskikoneessa, poislukien päivän/illan viimeinen tyhjennys. Yhden muovisen 200 litran roskasäkin hiilijalanjälki on varmasti suurempi kuin tarjottimien pesu kolmessa koneellisessa.

Kuva: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty.




5 kommenttia:

  1. MAAILMA MUUTTUU, SANOI NALLE PUH. BIO JÄTTEESTÄ TULEE UUSI SÄÄNTÖ, IHMISET ETENKIN ULKOMAALAISET HEITTÄVÄT RUOKAA IHAN MIHIN SATTUU ROSKASÄILIÖÖN,OLEN NÄHNYT SEN, VAIKKA ON PIHASSA BIO ASTIA, MUTTA BIO ASTIASSA EI OLE ISOA BIO SÄKKIÄ JOHON RUOKA VOIS LAITTAA, VAAN RUOKAA HEITETÄÄN, KUKA HEITTÄÄ, NIIN PALJAALTAAN ASTIAAN, VOI VAIN KUVITELLA KESÄLLÄ SITÄ HAJUA. MILLOINKAS SE UUSI KÄYTÄNTÖ TULIKAAN?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoiset Asiantuntijat28. huhtikuuta 2024 klo 14.04

      Tämän löysin netistä: Biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa heinäkuussa 2024 kaikkialla Suomessa. Joillain alueilla velvoite astuu voimaan jo aikaisemmin. Erilliskeräykseen liittymisen vaihtoehtona kiinteistöillä on kompostoida keittiöbiojätteet haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa.

      Poista
  2. Joo, olen samaa mieltä kanssasi. Voin vain kuvitella sitä hässäkkää, kun niitä ei ole. Fiksua tuon oman tarjottimen tuominen.

    VastaaPoista
  3. kuka valvoo että ruoka tulee bio astiaan?vai valvooko kukaan.Tuo kierrätys yleistetään, aika monet suomalaiset kierrättää, myös bio astiaan, mutta kuka näille maahanmuuttajille, turvapaikan hakijoille, maassa työskenteleville ulkomaalaisille sen selittää mikä kuuluu mihinkin, jos säännöt roskiksen katoksessa on pelkästään suomen kielellä, niin eipä kiinnosta, tai ilmoitus taululla kerrostaloissa, ei sitä kukaan lue, kun ei osata suomea.oikeesti harmittaa kun yleistetään, että me suomalaiset ei kierrätetä.
    Tarjottimet jossain vaiheessa tuli käyttöön kouluissa, ei mun aikana kouluissa ollut tarjottimia, eipä niin ruokaakaan kuin nyt.

    VastaaPoista
  4. vielä tuosta biojätteestä, biojäte pussit tietenkin jokaisen pitäisi ostaa itse, jos niitä jaettaisiin ilmaisiksi, niin ehkä ne olisi käytössä just siihen, kun äitini luona olin Lieksassa, niin siellä jaettiin bio pussit postiluukusta, joten äidilläni oli niitä paljon siivouskomerossa, ei yksi ihminen kierrätä ruokaa paljoa, ainakin kun äiti söi pieniä määriä, kuivat leivät hän antoi siskon pojan hevoselle.Luulen että tuokaan asia ei paljoa muutu, kun on se välinpitämättömyys ja kielitaito.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!