keskiviikko 1. toukokuuta 2024

Elävät ja kuolleet Winsfordissa Håkan Nesser


Kulutamme jonkin verran kauno- ja tietokirjallisuutta Isännän kanssa. Hän lukee ja minä kuuntelen. Siis kumpikin itsekseen. Ei hän siis lue minulle ääneen. Tietokirjallisuutta, joka on enemmän minun juttuni, on melkein parempi lukea kirjana kuin kuunnella äänikirjapalveluista. Isäntä lainaa kirjansa kirjastosta ja minä käytän Bookbeatin äänikirjavalikoimaa. (Ei kaupallista yhteistyötä).

Joskus ostan tietokirjoja, kuten viimeksi Antiikki- ja keräilymessuilta kaksikin uutta kirjaa, joissa on neulemalleja. Toisessa sukkia ja toisessa kirjoneulepuseroita. Lukemalla luettavia kirjoja ei kummankaan mielestä ole järkeä ostaa kotiin pölyttymään. Tuskin niitä tulee toiseen kertaan luettua. Jokin aika sitten ostin tapojeni vastaisesti kirpputorilta parilla eurolla erään klassikon, mutta en päässyt siinä alkua pidemmälle, joten pistin sen kiertoon. Jätin / ”unohdin” sen vuokramökin hyllyyn ilahduttamaan jotakuta toista lomailijaa.

Otsikossa mainitun psykologisen jännärin Isäntä luki kirjana ja hänen suosittelemanaan minä kuuntelin sen äänikirjana. Kirja on alunperin julkaistu jo vuonna 2013. Siinä liikutaan eri aikatasoissa. Välillä kaukana menneisyydessä ja sitten taas tässä päivässä. Tästä syystä se on äänikirjana melko ”haasteellinen”, kun ei voi tietää kuin tarinasta päättelemällä, missä nyt mennään. Paperisessa kirjassa eri aikatasoissa olevat  luvut oli painettu erilaisella fontilla, joten tätä ongelmaa ei ollut ollenkaan.

Juoni oli lopulta aika yksinkertainen ja loppuratkaisu vähän liiankin helppo. Melko alussa kerrottiin, mitä tapahtui, kuka tapettiin ja kuka oli murhaaja. Loppu oli sitten kerrontaa siitä, kuinka murhaaja peitteli tekoaan. Vaikeuskerrointa lisäsi se, ettei hän ollut itsekään täysin varma siitä, oliko kohde ehkä vielä sittenkin elossa. Lukija sai odotella, että mistä ja miten vyyhti alkaa purkautumaan.

Käännöskirjallisuudessa minun hataraa nimimuistiani rasittaa se, että kirjoissa usein on laaja joukko ystäviä, sukulaisia, naapureita, entisiä ja nykyisiä sussuja, työkavereita ja koulukavereita ja ties ketä. Niistä ei meinaa pysyä kärryillä, kuka kukin on eikä sitä kaikista heti edes kerrota. Heti alusta alkaen pitäisi kirjoittaa kirjan edetessä sen henkilöistä luettelo. Joissakin kirjoissa sellainen onkin sisälehdellä jo valmiina.

Alkuun kuuntelin tätä kuntosalilla, mutta vaihdoin sinne kuunteluun vähemmän keskittymistä vaativan kirjan, jossa ei ole varsinaista juonta ja sen voi aloittaa melkein mistä kohdasta vaan. Sen olenkin jo kuunnellut kahteen kertaan. Sitä samaa kirjaa käytän myös ” nukahtamislääkkeenä”. Sen unettavaa rauhallista  mieslukijaa kuunnellessa tipahtaa uneen aika äkkiä.

Tässä nyt esillä olevassa kirjassa lukijana oli naishenkilö, mutta hänen seurassaan en onnistunut nukahtamaan, vaikka ääni olikin aika monotoninen.

Kaikenkaikkiaan Elävät ja kuolleet Winsfordissa oli ihan mukiinmenevä jännäri vaikka lomalukemiseksi. Ei mikään uutuus, mutta uutuus sille, joka ei vielä ole sitä lukenut.

Kuva: Tammi.fi

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!