tiistai 2. tammikuuta 2024

Kytäjän kartanon kolmoissurma



Toimittaja Niko Jutilan kirjoittama Kytäjän kartanon kolmoissurma on yksityiskohtaisesti kerrottu tosielämän murhakertomus.

Hyvinkäällä sijainneen Kytäjän kartanon silloinen nuori isäntä surmasi viidellä laukauksella hänen mailleen telttailemaan tulleet nukkuvat teinipojat. 

Kirjassa kerrotaan kaikkien poikien taustoista ja perhe-elämästä sekä kartanon ja sen isännän historiasta.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen toimittaja ja sen huomaa. Asioista on otettu selvää ja kerronta etenee selkeästi ja loogisesti ja pitää lukijan otteessaan. 

Tarina on tietysti äärettömän surullinen ja tapahtuma tuhosi paitsi kolmen nuoren miehen elämän, myös lopulta koko Kytäjän kartanon sekä isännän perhe-elämän ja myöhemmin isännän itsensäkin oman käden kautta pian vankilasta vapauduttuaan. 

Tämän telttasurmajutun ja muutaman vastaavanlaisen luettuani ymmärrän nyt, miksi omat vanhempani pitivät ehdottoman kiellettynä lähteä telttailemaan yhtään mihinkään milloinkaan. Silloin oli kohtalaisen tuore tapaus myös Bodomin järvellä tapahtunut usean nuoren telttasurma. 

Eipä silti, ei ollut telttaakaan eikä muutakaan telttailuun tarvittavaa varustetta. Enpä ole aikuisiälläkään tuntenut minkäänlaista vetoa teltassa tai muualla luonnonhelmassa yöpymiseen. Ehkä syynä voi olla joku korostuneen voimakas itsesuojeluvaisto. 

Kirja on uusi, julkaistu vasta marraskuun alussa vuonna 2023. Kuuntelin sen äänikirjana Bookbeatista. 

Kuva: Suomalainen kirjakauppa

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty. 

Ei kaupallista yhteistyötä.



2 kommenttia:

  1. En lukisi tuota kirjaa, liian raskasta.
    Olen kyllä joskus hyvin nuorena nukkunut teltassa öitä, ihan yksinkin.
    Myös tyttäreni kavereineen telttailivat muutama vuosi sitten luonnonsuojelu alueella juhannuksena. Suomi on tullut vaarallisemmaksi, vaikka 50-60 vuotta sitten on myös ollut vaarallista liikkua kaksin tai yksin, ainakin liftareita hävisi johonkin. Myös perheissä tapahtui kauheita, asuin pienellä paikkakunnalla jossa äidin käydessä kaupassa, isä tappoi 2 lastaan ja itsensä, voi miten tänä päivänä samanlaisia tapauksia yhä tapahtuu, vois sanoa joka vuosi, usein syynä on alkoholi ja mustasukkaisuus, missä on syy kun lapset alkavat ampua ja puukottaa tovereitaan.
    Oma arvioni on nuo väkivaltaiset pelit ja tv- ohjelmat, sitten myös kun perheet on hajalla, on isättömiä ja äidittömiä lapsia, ei ole sitä turvallista perheyhteisöä, lapset oireilee.

    VastaaPoista
  2. Oli varmasti hurja kokemus kuunnella tuo kirja. Minä vältän liian murheellisia kirjoja ja suoratoistopalvelujen sarjoja ja elokuvia. Hyvää uutta vuotta sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!