maanantai 11. joulukuuta 2023

Sahajauhoja aamupalaksi


Syön joka aamu samanlaisen aamupalan: mikrossa tehty kaurapuuro, makeuttamatonta soijajugurttia puoli purkillista (puolet 400g purkista). Joko mangojugurttia tai ananas-passionjugurttia. Mustikkajugurtti on sokeroitua ja niin ollen ihan ällömakeaa minun mielestäni. 

Onko sitten soijajugurtti yhtään sen eettisempää kuin maidosta tehty, siitä en tässä kohtaa piittaa, vaan ajattelen oman vatsan hyvinvointia. Vatsa menee muutenkin helposti sekaisin ja sitten on vielä se keliakia, jonka vuoksi on varottava syömästä kotimaisia viljoja ja laktoosia/maitoa on myös hyvä vältellä. Siksi soijajugurtti.

Tässä kohtaa tulee aina mieleen se eräs ravintola-alan ammattilainen, joka tuumasi, että kyllä voisin syödä RUOTSALAISESTA vehnästä tehtyä leipää. Sehän ei ole kotimaista viljaa…. No, tietäjät kyllä tietää. 



Me ollaan Isännän kanssa huonoja marjanpoimijoita. Paitsi omista marjapensaista hän kerää marjat ja minä keitän ne yleensä mehuksi. Niitä sitten juodaan pitkin talvea ja jaetaan jälkikasvullekin. Myös pystymme poimimaan pensasmustikat pihalta omaan suuhun. Ja samalla vähän Haukkulinkin suuhun. Joskus se vaivautuu poimimaan niitä itsekin, mutta yleensä istuu vieressä ja odottaa, että mustikat siirtyvät hänen suuhunsa. 

Edellisestä tuli mieleen eräs missi, joka sanoi jossain lehtihaastattelussa olevansa ”huono katsomaan peiliin”. Se on kyllä aika paha juttu, kun on missistä kyse. Joku marjanpoiminta on pikkujuttu siihen verrattuna. 



Sen sijaan luonnonmarjat ovat saavuttamattomissa, koska emme oikein tunne hyviä apajia täällä päin. Ja tiheään asutulla seudulla niille on muitakin ottajia. Niinpä olen päättänyt hankkia puuron päälle laitettavat marjat helpommalla ja ehkä halvemmallakin. Jos nimittäin laskee hinnan omalle työlleen ja bensalle, kun ei niitä nyt ihan omalla pihalla kasva, eikä naapurinkaan, kuten sieniä. 



Ostan aamupuuron päälle marjat marketista kuivattuina. Kuivatut mustikat ovat aika kalliita, mutta sitten löysin sekoituksen, jossa oli mukana mustaherukkaa. Se oli edullisempi eikä yhtään sen huonompi vaihtoehto. Marjat ovat pienessä pussissa (100g) jauheena. Teelusikallinen jauhetta vastaa ehkä noin puolta desilitraa tuoreita marjoja, ehkä enemmänkin.

Viimeksi Prismasta oli lopussa sekä mustikkajauhe että mustikka-mustaherukkajauhe. Päädyin sitten karpalo-puolukkajauheeseen. Siinä on varmasti vähintään yhtä hyvät ravintoaineet kuin edellä mainituissakin. Mutta onpahan melkoista sahajauhoa. No, se kertonee siitä, että se sisältää kuitua enemmän. Sekä puolukan että karpalon kuorethan ovat aika kovia. 



Toinen sahajauho on kaupan hyllyltä ostettu gluteeniton granola. Se on melkein vielä kamalampaa, kun siinä on kuivia kaurahiutaleita ja maissilastuja. Teen granolan yleensä itse. Sen ohjeen olen tänne blogiinkin joskus julkaissut. Näiden kahden ero johtunee siitä, että itse tehtyyn granolaan lisään rasvaa, nykyään Alentaja-levitettä, koska kolesteroli. Aikaisemmin laitoin voita. Kaupan granolassa ei voi juuri rasvaa olla, koska se lyhentää säilyvyyttä. 

Sain kolesterolilääkkeet ensin ja sitten vasta kuulin kaverilta ja luin pakkauksesta, että pitää ensin keskustella lääkärin kanssa, jos käyttää lääkitystä ja ennen kuin alkaa syödä Alentajaa. Se kun on niin tehokas kolesterolin alentaja. No en tiennyt enkä kysynyt ja vielä ollaan hengissä. Kolesterolia ei varmaan kohta ole kropassa enää minkäänlaista. Alenisipa samalla myös nuo vyötäröllä olevat ”kolesterolit”. Kaurapuurokin nimittäin alentaa kolesterolia.

Mutta en valita. Suurimmalla osalla maailman ihmisistä ei ole jokapäiväistä puuroa ollenkaan, puhumattakaan jugurtista tai granolasta. Tai marjoista.

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty. 

Ei kaupallista yhteistyötä. 



7 kommenttia:

  1. Minä keitän usein kaurapuuron itselleni ja miehelle mutta vasta myöhemmin ihan aamusta se ei maistu . Päälle laitan omia kerättyjä marjoja puutarhan puolelta tai metsästä kerättyjä . Mutta keitän myös keittoja mitkä ei ehkä ole niin terveellisiä omista marjoista . Nyt keitin mustikasta ja puolukasta. Alentaako alentaja oikeasti kolesterolia?

    VastaaPoista
  2. Erikoiset Asiantuntijat11. joulukuuta 2023 klo 22.49

    No niin siinä rasian tekstissä väitetään. Ja ettei saa syödä sitä keskustelematta ensin lääkärin kanssa, jos käyttää kolesterolilääkkeitä. No, en syö sitä edes joka päiväkään, niin en nyt olis omasta puolestani kobin huolissani.

    VastaaPoista
  3. Ihania nuo karpalot, sain ystävältäni isoja karpaloita pari litraa, vastineeksi annoin puolukka survosta ja omenahilloja, karpalot on poimittu kemiönsaaresta läheltä meren rantaa, ehkä ne siksi ovat isoja, pystyn marjat syömään ilman sokeria, mutta laitan niitä viilin päälle, ja teen rahkaa usein, laitan vaniljasokeria rahkaan, tykkään myös puuroista, tein vasta leipäpuuroa, johon laitoin puolukkaa, niin tulee ruisleivät käytettyä, kun ehtivät mennä vanhemmiksi, puuro on tosi terveellinen, siihen täytyy laittaa vähän sokeria, mut ei suolaa.
    (minä näköjään olen täällä yksinpuhuja) kuten omanikin, koska googlen kautta näköjään ei blogiani löydy.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoiset Asiantuntijat18. joulukuuta 2023 klo 22.15

      Puolukka ja banaani ovat kuulemma myös hyvä yhdistelmä. Ei ole tullut itselle mieleenkään. Kuulin noilta nuorilta äideiltä, jotka ovat paremmin perillä vauvojen ja taaperoiden tuokatrendeistä.

      Poista
  4. Erikoiset Asiantuntijat12. joulukuuta 2023 klo 7.42

    Pidän myös karpalosta kovasti. Niistä tehty kiisseli on niin nätin näköistäkin. Se vaatii kyllä aika paljon sokeria.

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoinen sekoitus aamupuuroa! Itse tehty granola on ihanaa. Minulla aamupalat menee kausittain. Oli puuro-marjakausi, raejuusto-hedelmäkausi ja nyt on viili-kurpitsansiemenkausi kylkeen ruisleipä ja juusto. Saas nähdä, mitä tekee mieli seuraavaksi. Kiitos, että muistutit granolasta. Hyvää jouluviikkoa sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!