lauantai 23. joulukuuta 2023

36 uurnaa


Pidän kirjoista, joista selviää heti alussa, mistä kirjan nimi on peräisin. Joitakin kirjoja saa lukea loppusivuille asti, ennen kuin jostain lauseesta selvästikin on muodostunut kirjalle nimi.

Tästä kirjasta opin myös tietämään nimen tietynlaiselle kuviolle, jota aina välillä näkee vaatteissa, lähinnä ehkä kangaspaidoissa, huiveissa tai hameissa. Olen sanonut sitä (vain Isännän kuullen) siittiökuvioksi. 

Kangaspala on kuin näkymä siittiötutkijan mikroskooppinäkymästä. Kirjassa mainittiin paisley-kuvio ja minähän heti googlettamaan, miltä semmoinen näyttää Googlen kuvassa. No siittiökuviohan se siinä! Ihanaa, nyt silläkin on nimi. Kirjoja lukemalla oppii paljon uusia, yllättäviäkin asioita. (Tällä tarinalla ei ole tarkoitus vinoilla tai halventaa kirjaa, vaan harjoittaa itseironiaa).


Tämä kirja on Bookbeatissa toistaiseksi vain e-kirjana, ei siis ainakaan vielä äänikirjana ja hyvä niin. Teksti on niin tiivistä ja kiinnostavaa, että jokainen kappale, lause ja sana on tärkeä. Pitää lukea tarkasti ja ajatuksella. Mitään diipadaapaa ei ole. Tätä en kuuntelisi esimerkiksi kuntosalilla, jossa olen alkanut kuunnella klassista musiikkia, piano- tai viulumusiikkia mieluummin kuin jotain ”treenibiisejä”.

Pikkuhiljaa tiettyjä esineitä läpi käymällä kirjoittaja keskustelee jo edesmenneen äitinsä kanssa ja tulee samalla hienolla tavalla kertoneeksi äitinsä, ja myös hänen vanhempiensa elämäntarinan. Varsin pitkään keskustelu jatkuu äidin kautta äidinäidistä ja -isästä. Vasta puolivälin jälkeen päästään kunnolla äidin kimppuun.

Jossain puolivälin tienoilla tapahtuu myös tekstin jonkinlainen ”löystyminen”. Se ei ole enää niin otteessaan pitävää kuin alkupuolella. Puolivälin paikkeilla ja lopussa on tekstiä, jonka ajatuksesta en ihan saanut kiinni. Mutta hyvä kirja kaiken kaikkiaan. Ei ole huono joululahjaksi. Ei ihan kaikkien aikojen kaikkein paras kirja minun makuuni, mutta ansaitsee
Finlandiansa. 

Kuvat: Adlibris ja Pixabay
Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty. 
Ei kaupallista yhteistyötä. 

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva, että vinkkaasit tästä kirjasta. Olin ajatellut lukea sen, kun kirjastosta jonakin päivänä saan. Mielenkiintoinen tuo paisleykuvio. Rauhallista ja hyvää joulua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoiset Asiantuntijat24. joulukuuta 2023 klo 21.49

      Kiitos kommentistasi ja samoin, hyvä joulua!

      Poista

Kiitos kommentistasi!