lauantai 7. lokakuuta 2023

Syysterveiset


Nyt se syksy sitten taas sai. Ja tuli se meteorologien lupaama myräkkä. Tämän kesän matka päättyi tähän viikonloppuun. 

Edellisessä kappaleessa on monta muoti-ilmaisua tai muuten vaan ärsyttävää. Mitä/minkä se syksy sai? Tämä on kylläkin jo vanha/vanhahtava ilmaisu.

Meteorologit eivät lupaa mitään, vaan ennustavat. Ja aina kun pikkusen kovempaa tuulta on luvassa, se on heti myräkkä. Myräkällä käsittääkseni tarkoitetaan ennemminkin ukkosen ilmaa kuin tuulista säätä. Puhumattakaan matkasta. 

Mikä tahansa projekti tai muu loppuun saatu tekonen on nykyään aina ”matka”. Ja siitäkin on päästy jo nextille levelille. Nyt sen pitää olla ”reissu”.  Katsokaapa Vain elämää -sarjaa perjantaisin tai Tanssii tähtien kanssa -formaattia sunnuntaisin, niin johan saatte matkoista ja reissuista tarpeeksenne.

No mutta tämä ei ollut se pääasia. Pieni johdattelu vain itse aiheeseen. 

Hyvä vaan, että tuulee, niin tippuu lehdet puista ja ne ehtii vielä silputa seuraavan ruohonleikkaamisen yhteydessä nurmikkoon. Pylväshaapojen lehtiä on pakko vähän haravoida kasaan ja laittaa lehtikompostoriin, kun ne on ensin silputtu pienemmäksi ruohonleikkurilla. Muuten ei ensi kesänä nurmikko voi hyvin. Ei se kyllä voi nytkään, tuppaa vähän sammaloitumaan, mutta väliäkös sillä. 

Kaasugrillin putsaaminen talviteloille on askare, joka syö ihmistä toiseksi eniten, heti lampihommien jälkeen. No nyt on grillikin putsattu ja odottelee huomenna saapuvia miesvoimia, jotta sen saa siirrettyä autotalliin odottamaan uutta kesää. Esikoisvävyn voimia on tarkoitus hyödyntää siinä hommassa, sillä grilli on melko painava, vaikka se onkin kooltaan pienemmästä päästä.

Lammen tyhjennys tehtiin jo muutama viikko sitten uppopumpulla. Kun lehdet ovat puusta tippuneet, kiskotaan verkko pois lammesta ja sen mukana sinne päätyneet lehdet. Hyvä, märkä pläjäys suoraan kompostoriin. Tarvittaessa loput vedet poistetaan vielä uppopumpulla. 

Lammen pohjakivien pesu painepesurilla on sitten kevään/alkukesän hommia. Vähän aateltiin pitää lammen vesi nyt vähissä tai kokonaan pois muutaman kesän ajan, kunnes pienet pojat kasvavat sen verran isoiksi, ettei lampi ole heille vaaraksi. Kyseessä siis kaksi lastenlasta, nyt piakkoin 11kk ja 6kk täyttävät pienet sulopakkaukset. 



Juuri äsken otin uunista yllä olevassa kuvassa näkyvän kaura-omenapaistoksen, jonka tuoksu täyttää nyt koko talon. Kotimaisia omenoita pitää nyt syödä, kun ne ovat parhaimmillaan. Ulkomaisia omenoita en syö juuri ollenkaan, koska ne eivät maistu miltään.

Siivouksen ja lakanoiden vaihdon yhteydessä otin taas käyttöön painopeiton talven ajaksi. Kesän ajan tuli nukuttua ohuemman peiton alla. Saa nähdä, miten painopeitto toimii Jesus-pussilakanan kanssa. Siinä kun ei ole jalkopäässä minkäänlaista jarrua. Ei ole kavennuksia eikä neppareita pitämässä peittoa pussin sisällä. Kuten esimerkiksi Ikean pussilakanoissa on nepparit. Eipähän peitto karkaile ulos pussilakanasta. 

Kirkasvalolamppu eli -laite pitäisi myös viritellä keittiön pöytään valaisemaan pimeneviä aamuja. Ei ole vielä tullut sekään mieleen, kun on ollut kuitenkin aika kesäistä vielä. Kolmen viikon päästä pimeys iskee päin kasvoja ihan tosissaan, kun kelloja siirretään tunti taaksepäin. Sitten saa taas hetken pohtia, kuten joka syksy, muuttuvatko pimeämmiksi aamut vai illat. 

Kuvat: Pixabay ja Erikoiset Asiantuntijat

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty.

Ei kaupallista yhteistyötä. 


  

2 kommenttia:

  1. Syksyiset tehtävät ovat minulla sillä ajan mukaisesti sanotulla to do-listalla. Työ ja arkiset perusaskareet ovat vieneet mehut meikämandoliinosta. Huomenna on laulu uusi ja toivotaan lupsakkaa säätä, niin pihahommat saavat mukavasti tuulta alleen. No, olipa sää lupsakka tai ei, niin kääritään hihat ja aletaan hommiin. Olen ajatellut ostaa lumilingon. Sillä olisi lysti piha talvella puhdistaa ja polut aukaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoiset Asiantuntijat8. lokakuuta 2023 klo 10.17

      Kiitos kekseliäästä kommentistasi, siitä löytyi monta ajankohtaista sanontaa. Lumilinko on varmaan hyvä kapistus, jos pihalla on tilaa sille suihkuavalle lumelle. Naapurin papparaisella oli sellainen joskus kymmenkunta vuotta sitten, kun hän vielä eli. Kuolemansa ei siis johtunut mitenkään lumilingosta…
      Syyshommat on paljon työläämpiä kuin keväthommat, joissa valmistaudutaan uuteen kesään. Mukavaa sunnuntaita sinne teille!

      Poista

Kiitos kommentistasi!