sunnuntai 8. lokakuuta 2023

Asunnottomien yö ja nallekarkit


Sinä kaltaiseni (kohtalaisen) terve, toimeentuleva ja oman kodin omaava ihminen, älä valita turhasta. 

Milloin on jäätelötötterö pienentynyt entisestä koostaan, joskus ei saa mieleisiään makaroneja kaupasta tai lempiviini on tilapäisesti loppunut siitä Alkosta, missä normaalisti asioit. 

Pitää jonottaa kuukausia hammastarkastukseen, kaupassa ei ole oikeanlaista vessapaperia, koronapandemian aikana sitä ei ollut ollenkaan (hamstrattavaksi). Nettiyhteys pätkii ja telkkarissa pyörii vain vanhojen ohjelmien uusintoja. Aina jotain. Ei ole hyvä koskaan. 

Vessapaperista tulikin mieleen, että lauantaina yritin löytää Prisman hyllystä Serlan hylsytöntä vessapaperia, jota olen ostanut jo vuosia. Mitäpä sillä hylsyllä tekee, pyörii se rulla telineessä ilmankin. Vaan ei ollut hylsytöntä paperia. Kaikenmaailman paksuja lambeja vain sun muita, joissa näppituntuma on niin kuin pöytäliinalla pyyhkisi ärsettään. 

Ostin sitten luonnonystävän wc-paperia, joka on muuten jollain tavalla muuttunut paremmaksi, vähän paksummaksi. Ennen se oli niin ohutta, että hajosi käsiin jo ennen kuin oli lähelläkään totuutensa hetkeä.

Turhanpäiväinen valitusvirsi tuli nyt tästäkin. Edelliseen pieni korjaus: en ole koskaan pyyhkinyt pöytäliinalla mitään, en edes käsiäni, mutta tuli nyt vaan tuollainen vertaus mieleen paksusta wc-paperista. Niissäkin ”muoti” vaihtelee ja pitää keksiä aina jotain uutta. 

Mutta alkuperäinen tarkoitus oli muistuttaa Asunnottomien yöstä, jota vietetään monella paikkakunnalla tänä vuonna 17.10. Illansuussa meinasin jäätyä pystyyn tuolla viiltävssä pohjoistuulessa Haukkulia pissattaessa. Mietin niitä, joilla ei ole omaa lämmintä kotia, jossa voisi yönsä nukkua. Eikä välttämättä ole sitä vessapaperiakaan. Aina silloin tällöin kuulee kaupunkien liepeillä metsissä asuvista ihmisistä. Muutama vuosi sitten täälläkin mopoili liikenteessä vanhempi mies, jolla oli kuulemani mukaan asumus oikeasti jossain korpikuusen kannon alla. Ja toinen saman kohtalon omaava pummasi välillä kaupungilla rahaa ja kävi erään viraston yleisövessassa peseytymässä bidee-suihkulla. Nyttemmin molemmat herrat ovat kadonneet katukuvasta, en ole kumpaakaan nähnyt pitkiin aikoihin.  

Asunnottomien elämän helpottamiseksi löytyy keinoja, kun vähän googlettelee. Löysin jo oman tapani auttaa ja suosittelen muillekin. 

Itsellä ei ole mitään hätää, kun saa nukkua lämpimässä, sängyssä, jääkaapissa on jotain pöperöä syötäväksi ja kaupasta voi ostaa lisää. Vaikkakin kukkaronnyörejä on jokaisen täytynyt kiristää kohonneiden hintojen vuoksi. Ja sekin osuu pahiten kaikista köyhimpien kohdalle. 

Näinkin kehittyneessä yhteiskunnassa ei saisi kukaan olla ilman vakituista asuntoa. Joko omaa, vuokrattua tai jonkinlaista asuntolapaikkaa.

”Asunnottomien  yötä vietetään 17.10. eri puolilla Suomea. Asunnottomien yö on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisliike, jossa on mukana eri sosiaali- ja terveysalan järjestöjä ja muita toimijoita. Asunnottomien yö muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi.
Asunnottomien yön kansalaisliikkeen koordinoinnista ja Helsingin päätapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Vailla vakinaista asuntoa ry.
www.asunnottomienyo.fi

Kuvat: Pixabay

Lähde:asunnottomienyo.fi

Ei kaupallista yhteistyötä.

Kuvien ja tekstin kopioiminen tai muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty. 3 kommenttia:

 1. Täällä vietetään asunnottomien yötä tällä viikolla, kirkko antaa makkarat ja jokin muu taho kahvit, aion mennä tutustumaan aiheeseen.
  Miten voi asunnottomia ihmisiä olla, jos samaan aikaan asuntoja on tyhjillään, tiedän montakin asuntoa täällä , jotka on kauan olleet tyhjänä, itä-suomessa käydessäni kokonaisia kerrostaloja oli tyhjillään, paikallinen ihminen sanoi että taloja on purettu, koska niissä ei ole enää asujia ollut aikoihin, jopa kalustettuja taloja tyhjillään nähtiin, maaseudut on autioituneet kun ihmiset on jättäneet talonsa, ja muuttaneet kaupunkeihin, jos on asunnoton, miksi ei menisi maaseudulle, tai pieneen kaupunkiin jossa on asuntoja, eikö se ole sama missä asuu ? pitääkö kaikkien asua suur-kaupungeissa ? joissa on hirvittävän isot vuokrat esim.Onko vielä niitä jotka asuvat metsissä, siltojen ja veneiden alla.? onko niitä jotka vapaaehtoisesti asuvat ulkona ?kadulla ?
  me tunnettiin n.10v.sitten eräs mies, joka asui 20 vuotta kadulla, yöt tosin oli yö majoituksessa, ja päivät vaelteli kaupungilla/nukkui puistoissa, pikku napistyksiä teki että pääsi vankilaan, eli hänen mielestä hotelliin, hän ei halunut asuntoa itselleen, mies oli koko kaupungin tuttu, kun hän kuoli, niin hän pääsi lehden otsikoihin.
  Tapasin nuoren pojan viime kesänä, joka oli tyhjän tehtaan varjoissa koko kesän satoi tai paistoi nukkui taivasalla, samat vaatteet koko kesän päällä, päivällä kävi srk.sta hakemassa ruokaa, lisä vaatetta ei huolinut, joskus vein hänelle termarissa kahvia ja leipää, alkoi tulla lokakuu, srk.sta alettiin etsiä hänelle asunto, niin hän pääsi asumaan, en ole sen jälk.nähnyt poikaa missään, enkä tiedä mitä hänelle kuuluu, ja miksi ei asunut vanhempien luona, poika oli ehkä just 18v.

  VastaaPoista
 2. Postauksesi on täynnä asiaa. Olen kanssasi samaa mieltä; ei valiteta turhasta. Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. muutama päivä sitten uutiset kertoi ja näytti kerrostaloja, joita on purettu sen takia kun ei ole asukkaita niihin, en tarkkaan muista olivatko kerrostalot etelä suomesta, täällä missä asun on paljon ollut tyhjiä asuntoja, nyt kun suomalaisia ei ole niihin muuttanut, niin nyt ne on alkaneet täyttyä eri maan pakolaisista, en usko että suomalaisia
  asunnottomina enää on olemassa. Uusi ongelma on se että pakolaiset ja maahanmuuttajat eivät ymmärrä kierrättämisestä mitään, niin roskikset täyttyy siihen kuulumattomista roskista, kierrätys infot näyttää olevan suomenkielellä, ei kaikki suomalaisetkaan vieläkään osaa kierrättää roskiaan.No onkos sillä sitten mitään väliä, jos oikein ajattelee.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!