torstai 6. heinäkuuta 2023

Huono tyttö


Sara al Husainin kirjoittama kirja Huono tyttö. Osittain kuuntelin äänikirjana ja osittain luin e- kirjana Bookbeatista. Bookbeatissa voi nykyään asettaa sähköisen kirjanmerkin ja jatkaa samasta kohdasta joko kuuntelua tai lukemista. Hirmu kätevää!

Tässä taas yksi järkyttävä kuvaus siitä, kuinka islamin kulttuurissa ja uskonnossa ei pidetä naisia ja tyttöjä roskankaan arvoisina. Korjaus: tässä kirjassa mainittiin, miten yhteen perheeseen tuli tyttölapsi ihan toivottuna.

Mutta noin yleisesti ottaen tyttölapsia ei pidetä läheskään samanarvoisina kuin poikalapsia. Tämähän on jo tuttua ”kauraa” ja alkaa jo vähän kyllästyttää. 

Tietyissä maissa ja kulttuureissa eletään sen asian suhteen samaa aikakautta kuin Euroopassa keskiajalla. Nainen on miehen omaisuutta, eikä hänellä ole mitään oikeuksia. 

Kirjan kirjoittaja kertoo ymmärtääkseni oman tarinansa eikä mitään sepitettyä tarinaa. Muutamia vuosia Suomessa jo asuneena hänet pakotettiin avioliittoon entisessä kotimaassaan asuvan serkkunsa kanssa. Kaikki hänen laajennetun perhekokonaisuutensa jäsenet ovat sukulaisia keskenään. Kyseinen nuoriparikin oli serkkuja kahta kautta, eli ”tuplasti”. 

Heidät naitettiin uskonnollisten lakien perusteella niin, että ainakin morsian oli vielä alaikäinen. Irakin perustuslain mukaan vain 18-vuotta täyttäneet voivat solmia avioliiton. Serkkujen keskinäinen avioliitto on sallittu. Niinhän se taitaa olla Suomessakin. 

Pitäisin kyllä hyvin outona ajatusta avioitua serkun kanssa. Miespuoliset serkut ovat minulle ainakin melkein kuin veljiä ja naispuoliset melkein kuin siskoja, vaikka kaikkien kanssa ei kanssakäyminen ole ollutkaan aina kovinkaan tiivistä.  

Sharia-lait eivät kunnioita maansa perustuslakia eivätkä ihmisoikeuksia. 

Tätä samaa aihepiiriä koskevia kirjoja olen lukenut useita. Joskus menneinä vuosina, kun asioista alettiin puhumaan suoremmin ja aihetta käsitteleviä kirjoja alkoi ilmestyä, niitä tuli luettua suurella mielenkiinnolla. Mutta nyt alkaa riittää. Tämä kirja oli totta kai hyvä, mutta se vähän jo toistaa aikaisemmin luettuja teemoja, eikä ihan vähänkään. 

Muita mieleen jääneitä kirjoja samasta aihepiiristä ovat Tuhat loistavaa aurinkoa sekä Lastani ette saa, joka on tunnetumpi ja uudempi elokuvana.

Kuva: Bookbeat

Ei kaupallista yhteistyötä

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman kirjoittajan lupaa on kielletty. 


2 kommenttia:

  1. On se järkyttävää, kun me kaikki ihmiset olemme tasa-arvoisia kaikkivaltiaan Jumalan luomina, kellään ei silloin pidä olla oikeutta kuka kenellekkin kuuluu,kukaan ei kuulu toiselle ihmiselle, mutta hyvin paljon suomalaisetkin narsisti miehet luulevat että puoliso on heidän omaisuutta, ei narsistikaan tarvitse olla.
    Luin kerran kirjan "Anna ja Maozse tungin miehet" suom.lähetystyöntek.kertoo kirjassa että kiinalaista tyttöä ei arvostettu,niinkuin poikaa, tytöt saatettiin tappaa heti synnyttyä, tai vietiin vuorille eläimille, anna itse kertoo kiinan kommunistista mitä hirveyksiä Maon aikana oli, tosi kertomus.
    Niin uskonnollisuus tekee hirveitä asioita toiselle ihmiselle, mutta aito sydämen usko Jumalaan,ei tee mitään pahaa toiselle, 2 eri asiaa siis.

    VastaaPoista
  2. Kuuntelin tuon saman kirjan äskettäin. Olihan se aika kauheaa, hirveää kuunneltavaa. Islam on noin 600 vuotta nuorempi uskonto kuin kristinusko eli elää samaa vaihetta kuin kristinusko keskiajalla. On dogmaattinen ja ankara. Keskiajalla kristinuskossa naisten piti ainakin kirkossa peittää päänsä huivilla, oli sotaisa...tiedät varmaan, mitä tarkoitan. Islamin uskokin tulee ajan myötä muuttumaan ja voi tulla joihinkin maihin sekularisaatiokin. Silti on käsittämätöntä, että islamin uskossa ja arabikulttuurissa naisen asema on niin huono.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!