keskiviikko 24. elokuuta 2022

Eturistisidehommia


Kuva: ELL Esa Eskelisen artikkeli 7. tammikuuta 2018, Evidensia Tammisto.

Käytiin Haukkulin  takatassuja näyttämässä ortopedi-ellille, kuten 18.8. julkaistussa postauksessa kerroin. 

Aiemminkin tapaamamme eläinlääkäri Laura tutki koiran lonkat, selän ja takajalat hyvin tarkasti, sen jälkeen Haukkulille annettiin röntgenkuvausta varten rauhoittava piikki ja kymmenessä minuutissa meidän ikäneito (6v) oli jo unten mailla ja hoitaja kantoi sen kuvauksiin. 

Ilmeisesti aiemmin mainitsemani vetolaatikkotesti oli tehty myös. Reilun tunnin kuluttua sain Lauralta soiton ja aikaisempi epäily vahvistui: oikeassa takajalassa on polven eturistisiteen repeämä. Muualla ei ollut suurempaa vikaa, mitä nyt pientä kulumaa nivelissä. 

Eturistisiteen hoitona käytetään leikkaushoitoa. Siinä on useita erilaisia tapoja. Lääkäri ehdotti kahta vaihtoehtoa, vanhempaa ja uudempaa. Uusi on monimutkaisempi, kalliimpi ja varmempi eikä altista nivelrikolle ainakaan niin paljoa kuin vanha tapa. Molempien leikkausten hinta on nelinumeroinen luku. Löysin netistä juuri tämän saman lääkärin juuri tästä samasta aiheesta tekemän tutkielman eläinlääketieteen lisensiaattitutkintoa varten vuodelta 2008. Luin sen ja viisastuin taas. 

 


Kuva: ELL Esa Eskelisen artikkeli 7. tammikuuta 2018, Evidensia Tammisto. Tämä kuva ei ole edellä mainitusta tutkielmasta ja Esa E. ei ole hoitava/leikkaava lääkäri.

Valitsimme uudemman TPLO -menetelmän. Haukkulilla on pirukseen kallis vakuutus. On siitä otettava hyöty irti. Olin aikaisemmin lukenut vakuutusehtoja ja tullut siihen tulokseen, ettei eturistisideleikkauksia korvata vakuutuksesta. Olin tulkinnut vakuutusehdot väärin. Luin nyt nimittäin uudestaan ja tarkistin asian vielä vakuutusyhtiöstä. Vakuutus korvaa sen kyllä. Miksipä sitten ei hankkisi perheenjäsenelleen parasta mitä rahalla saa. Kyllä siitä itse joudutaan silti maksamaan vielä 700 euroa. Vakuutus korvaa leikkauksen jälkeistä kuntoutustakin vielä 300 eurolla.

Leikkauspäivä sovittiin jo syyskuun alkuun. Sitä tässä nyt sitten odotellaan ja postaan siitä uuden kertomuksen, kun sen aika on. 

Kuvien ja tekstin kopioiminen ja muu käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

Ei kaupallista yhteistyötä.


4 kommenttia:

 1. Haukkulille onnea operaatioon ja olkoon toipumisaika nopea, aouuuu!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haukkuli sekä sen mamma kiittelevät toivotuksista. Luulen, että Haukkuli ei kauaa tuotakaan leikkausta pode. Aikanaan kun se kävi sterilisaatioleikkauksessa, sitä ei haava mahassa kiinnostanut yhtään ja se kiskoi "lampunvarjostimen" kaulastaan heti ekana iltana kun jaloilleen pääsi ja loikkasi sohvalle saman tien.

   Poista
 2. Tsemppiä. Kyllä koiran hyvinvoinnin eteen on valmis tekemään kaikkensa 💓, ja eihän sun haukkuli ole vielä kovin iäkäskään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos omasta ja Haukkulin puolesta. Se on nyt kuusivuotias ja rapiat. Kyllä se jalka täytyy kuntoon saada. Valitettavasti on 30-40%:n todennäköisyys, että sama vaiva tulee toiseenkin jalkaan kahden vuoden sisällä. Sitä todennäköisyyttä lisää se, jos tämän polven leikkaukseen pääsy pitkittyy, koska se ei varaa kipeän jalan päälle normaalisti ja se taas rasittaa tervettä jalkaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!