tiistai 29. maaliskuuta 2022

Tylsä ihminen




Nyt se on ihan artikkelista luettavissa, että olen tylsä ihminen. Sen voi jutun mukaan päätellä ammatistani ja harrastuksistani. Aika tylsää! Tältä siis tuntuu olla tylsä 🤪 Vaan ihan on kyllä liian yksioikoista, eli ei tämä päättely tietenkään voi pitää paikkansa.

En ollenkaan usko tuohon, että ihmisiä voisi kategorisoida ammattiensa ja harrastuksiensa perusteella mihinkään lokerikkoon. Vaikka täytyy kyllä myöntää, että näin olen itsekin tehnyt. Olen ajatellut  insinööreistä niinkuin monet muutkin ajattelevat. Että he ovat - no, he ovat insinöörejä. Insinööri on adjektiivi! Tulikin nyt pieni tenkkapoo, että millaisia he sitten oikein ovatkaan. Tylsiä, sanon minä. Asiakeskeisiä ja huumorintajuttomia. Samoin ovat jotkut lääkärit. Ehkä molempien ammattikuntien edustajat ovat niin fiksuja ja keskittyvät täysillä omaan osaamisalueeseensa, ettei siitä enää riitä yhtään muihin osa-alueisiin, kuten esimerkiksi huumoriin. Olisihan se toisaalta aika karmiva yhtälö, vitsejä iskevä aivokirurgi. Tai vaikkapa pappi tai psykiatri. 

Ehkä se on totta, että tietyn tyyppiset ihmiset hakeutuvat tiettyihin ammatteihin ja hyödyntävät näin ominaisuuksiaan ja taipumuksiaan, kuten matemaattisuuttaan ja kielellistä lahjakkuuttaan. Introvertti ja ekstroverttikin hakeutuvat luultavimmin piirteensä mukaisesti keskenään erilaisiin tehtäviin.

Tylsiä ihmisiä ovat ne, jotka keskittyvät itseensä. Siis itsekeskeiset. Kuka onkaan tylsempi keskustelukumppani kuin se, joka kysyessään kuulumisia odottamatta vastauksia alkaa ladella omia asioitaan. Tai se joka keskeyttää ja puhuu päälle. Tai varsinkin se, joka jauhaa samoja vanhoja asioita joka ikinen kerta kun kohdataan.

Tylsäksi tyypiksi mainitsisin myös negatiiviset henkilöt, jotka eivät näe asioissa mitään muuta kuin varjopuolet. Heillä naamakin on tylsän näköinen. Ei hymyn häivääkään ja suupielet roikkuvat alaspäin.

Tylsillä tyypeillä on useimmiten tylsiä kavereita. He järjestävät aika-ajoin tylsyyden huippukokouksia, joiden tylsyyden määrää ei mikään mittari riitä mittamaan. Ilma on sakeanaan märehtivää ja mäkättävää tasapaksua ääntä vailla tempoa. Kuka jaksaisi edes kuunnella tylsää jorinaa. Vaan tässä porukassa se ei haittaa, ei yksikään tylsä jaksa kuunnella toisen tylsän juttuja. Tylsiä kokouksia ovat luultavimmin monien johtokuntien ja yhtiöiden pakolliset kevät- ja syyskokoukset samoin kuin taloyhtiöiden yhtiökokoukset, joihin talon vanhimmat ovat tulleet paikalle kahvin ja pullan toivossa. 

Julkisuudesta mieleeni tulee muutamia tylsiä  tyyppejä. Kaikkien aikojen tylsimmän tyypin tittelin minulta saa kirjailija, Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Mattiesko Hytönen. Valinnan perusteena on yksi ja sama, tylsä ilmiasu vuosisadasta toiseen. Ei auta vaikka kirjoittaa nasevasti, tuomio on annettu. Seuraavaa sijaa pitävät, omasta näkökulmastaan kovat tyypit, KAIKKI tositv-ohjelmissa pyörivät hieman yksinkertaiset tyrkylle pyrkivät henkilöt. 

Tylsäksi työksi ajattelin itse monotonisen työn, mutta siinäkin voi olla hyvät puolensa. Kaiken tylsyyden keskellä voisi viritellä ja pyöritellä omia ajatuksiaan, miettiä vaikka seuraavan blogipostauksen aihetta. Eikä tylsä työ kuormittaisi ja rasittaisi vaativuudellaan, tosin tylsyys varmasti puuduttaisi.


Idea postaukseen lähti liikkeelle luettuani tämän artikkelin: Tutkimus selvitti mikä tekee ihmisestä tylsän. Katso kuulutko puuduttavien ihmisten kastiin.


Tylsän synonyymeja ovat ainakin ikävystyttävä, mielenkiinnoton, yksitoikkoinen, ikävä, typerä, ääliömäinen, idioottimainen.

Tylsän vastakohtia ovat ainakin kiinnostava, mielenkiintoinen, jännittävä.





Lähteet: mtvuutiset.fi / 23.3.2022 ja sivistyssanakirja.fi

Kuvat: Pixabay

Kuvien ja tekstin luvaton kopioiminen on kielletty.

7 kommenttia:

  1. Tuskinpa tylsiä ihmisiä on olemassakaan, kaikki ihmiset on vain erilaisia, kahta samanlaista ei ole,eikä saman-näköistä.
    Itse elämä on arvokas, se on lahja, eriasia on sit miten sen käyttää.
    Tylsä ihminen ei ole jos puhuu päälle, se vaatii vain opettelua olemalla hiljaa hetken edes.
    Tylsä ihminen ei ole joka puhuu samoja asioita, hänen sanavarasto vain voi olla köyhä, jos ei ole lukenut esim.kirjoja tai käynyt kouluja, samoja asioita anoppinikin puhuu, vaikka hän ei ole tylsä, eikä dementikko, sanat vain harvenevat, kun ei ole kontakteja paljoa.
    Se ihminen joka ei paljoa naura tai hymyile, on varmaan syy jossain miksi näin on, mutta tylsä hän ei silti ole.
    Kun mainitsit tuossa papin, no ei hekään tylsiä ole, jos on "leipäpappi" niin hän tekee sitä työtä mitä on määrätty, käsky tulee muualta miten täytyy toimia, että pysyt ammatissasi. tylsiä saarnoja voi tulla "leipäpapilta", joka ei tunne Raamattua, hän lukee tekstit paperilta.
    Tylsiä ovat sellaiset lait ja säädökset, joilla ei tee mitään, ja joista on enempi haittaa kuin hyötyä.
    Uskovat ihmiset ei ole tylsiä, me arvostetaan toisiamme, meillä on ilo ja rauha, ja me yhteisö ollaan kuin perhe, siksi pidetään huolta toisistamme, se on Raamatun mukaista, ei pakonomaista, se lähtee sydämestä, olemme kokeneet kaikki sitä samaa.
    Meinaan sitä että kun ulkopuoliset ihmiset on sanoneet että:"uskovaiset on niin tylsiä", kun he ei voi tehdä sitä ja tätä ja tuota, me ollaan kuitenkin vapaita, emme sidottuja, sana sanoo että,"ilo Herrassa on teidän väkevyytenne" ihmisillä on vain ennakkoluuloja uskovia kohtaan, mutta eivät tule katsomaan miten me riemuitaan Jumalan Hengen läsnä olossa.
    Siihen läsnäoloon saa tulla kaikki, sellaisetkin jotka tuntevat itsensä tylsiksi, tai jos joku sanoo heitä tylsiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Jos tekstiin vaihtaa tylsän tilalle ikävystyttävän, kuvaa se ehkä vielä paremmin ajatuksenjuoksuani.

      Poista
  2. Hyvä kommentti Pipsa!

    VastaaPoista
  3. typerä, ääliömäinen, idioottimainen. Näitä en laskisi tylsän synonyymeiksi sillä tuollaiset ihmiset yleensä tekevätkin sitten typerien suunnitelmien pohjalta idioottimaisia projekteja joita toteuttavat ääliöt, ja tuo lause ja sen sisältämät odottamat, ovat tylsyydestä kaukana jos sivusta katsoo, ja jos on keskipisteessä niin jopa hengenvaarallisen ei-tylsiä. :D

    Hyvä postaus , tykkäsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitat asiaa, Sus'
      Tuo on käytännössä nähty ja koettu, että idioottimaiset projektit a la ääliöt ovat kaukana tylsyydestä. Typeryyttä ne ovat kuitenkin.
      Tylsää lähinnä on varmastikin ikävystyttävä, jonka merkitys on milwstäni (lähes) sama.
      Synonyymit kaivoin Sivistyssanakirja-sivustolta. Joku itseäni sivistyneempi on ne sinne keräillyt 😁

      Poista
  4. *Kiitos Anonyymi*!
    ja kiitos postauksien kirjoittajat tässä blogissa, ne ei ole olleet ainakaan tylsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pipsa! Teemme parhaamme, että lukijat viihtyisivät blogimme ääressä. Kiitos myös sinulle, kun olet pysynyt matkassa ja luet ahkerasti postauksiamme!
      Meillä on usein tapana viljellä huumoria juttuihimme, joskus se löytyy vähän rivien välistä - niinkuin tässäkin postauksessa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!